Jag pratar om att man ibland, när man hamnar någonstans, bara får en känsla för ett ställe, blir lite kär. Senast jag blev det var Singapore. Men nu är Monteleone D´Orvieto också med på listan. Redan innan vi kommer innanför murarna blir vi välkomnade av en stor kommitté av invånare, stolta över sin vackra stad och som med entusiasm och glädje lägger en hel eftermiddag på att guida oss runt i staden och berätta om den. Jag har nog aldrig varit med om att man visar en sån passion, engagemang och stolthet över sin stad. Några har klätt sig i folkdräkter och följer oss hela turen runt. De visar oss runt den lilla staden på berget och har till och med öppnat upp den stängda kyrkan, som håller på att renoveras, för att visa upp den för just oss.

Jag är förundrad över att det inte finns massor med turister här, för det borde det. Jag pratar med medbloggaren Amy, från Usa bosatt i Italien. Hon berättar att det finns flera hundra sådana byar i Italien och att många bara glöms bort. Monteloeone är en av de få som har tagits hand om och renoverats upp så väl. Och att så få får uppleva staden gör mig nästan lite ledsen. En stad som Monteleone förtjänar att visas upp, förtjänar att upptäckas och förtjänar att upplevas. Rundvandringen avslutas i den lilla teatern, Il teatro dell’olio,  som med sina 96 platser är en av världens minsta. I teatern har flera invånare tagit plats och flera av stadens lokala producenter är också här.

 

Vi får provsmaka stadens egen olivolja, Il Frantoio Cataloni Miranda, på bröd och på zucchini. Och dagen till ära, har Gelateria Caffellatte, för vår skull tagit fram en glass med olivolja, Gelato Extra Virgine. Något som ska vara extremt svårt att göra. Bland den godaste glass jag någonsin ätit, lika god faktiskt som den på Gelateria La Musa. När mörkret sänker sig, tar de med oss upp på taket för att se solnedgången sänka sig över takåsarna. Jag önskar så att många fler får uppleva den här lilla fantastiska staden.

 

Monteleone d’Orvieto ligger i provinsen Terni cirka 35 kilometer sydväst om Perugia. Enligt historikern Cipriano Manente, grundades staden år 1052 för att försvara de norra gränserna. Delar av dess medeltida historia finns fortfarande kvar att beskåda genom de medeltida murarna med den norra porten, kyrkan och mycket mer. Härifrån har man dessutom en otrolig panormavy av Umbrien, Toscana och Lazio.

Och bästa sättet för mig att förmedla min känsla av den sagolika, mystiska och vackra medeltida byn, är med bilder, många bilder…

 

 

Translation:
The medeival village Monteleone D´Orvieto is one of those magical places that has to be experienced. The beauty, charm, unique atmosphere caught me like a storm. I do hope to return to this historical village up on the mountain and I do hope that many, many people will go there to see it´s beauty.

 

Foto: © Discovering The Planet [foto av mig Avary Sassaman]
I Samarbete med: This is your time.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *