Indonesien, Bali, Ubud, Ketut Liyer

 

Det var länge sedan jag gjorde en lista eller svarade på frågor om att resa och vårt resande. Idag svarar jag på 17 frågor om allt från högt till lågt. 

 

Jag vet nog inte vem jag skulle vara utan mina resor. De har varit en central punkt i mitt liv ända sedan jag var barn. Jag har till och med grundat några av de största livsbesluten med grund för att kunna resa och se världen utan att behöva kompromissa. Beslut som att inte ha hus. Eller barn. Det kan för många låta konstigt, men för mig skulle att sluta resa, vara som att sluta andas. Självklart kan man resa med barn. Det gjorde mina föräldrar. Men det blir mer logistik och ganska mycket mer att tänka på. Även om det säkert ger andra typer av upplevelser och minnen.

 

Om du har en egen blogg eller resesida är det så klart kul om du hänger på och också svarar på frågorna. Eller även om du inte har, välj en av frågorna du känner mest för, och dela med dig i kommentarsfältet nedan. Ladda ner det här dokumentet, Frågor om att resa.

 

LÄS MER: Freedom Travel svarar

 

Österrike, Hallstatt

 

1.HUR RESER DU HELST [charter, backpacking, bilsemester] OCH VARFÖR?

Alla våra reser är ganska olika. Ibland reser vi charter. Ibland gör vi längre roadtrips där vi bokar hotell under resans gång. Och ibland sätter vi ihop resorna själva. Där emot är vi väldigt dåliga på till exempel backpacking, camping och husvagn. Det är nog jag som är lite för bekväm. Men ett favoritsätt att resa är att roadtrippa och hyr bil gör vi på nästan alla våra resor.

Oman Roadtrip

 

2. NÄMN EN UPPLEVELSE DU HELST VILL ATT FLER SKA SE, BESÖKA, TESTA ELLER ”UTSÄTTA SIG FÖR”?

Åh det finns så många. Om jag ska nämna ställen som verkligen bör besökas måste jag nämna Meteora i norra Grekland med alla sina kloster på bergstopparna. Kappadokien i Turkiet med sig sagolika natur. Och åka hundspann. Fortfarande en av mina absoluta favoritupplevelser. Och ziplining. Mer om det längre ner.

Sverige, Kiruna, Hundspann

 

3. VILKEN ÄR DIN FAVORITRESTAURANG I VÄRLDEN? VAD VAR DET FÖR SPECIELLT MED JUST DEN?

Oj vad svårt. Även om vi uppskattar god mat, både gatumat och fine dining, reser vi sällan med det som fokus. Men lite starkare minne av riktigt god mat har jag från Tapas Molecular Bar i Tokyo [som vi hittade tack vare Fantasy Dining], Jam Steakhouse på Okinawa och Onyx i Budapest i Ungern. Framför allt var Tapas Molecular en helt unik upplevelse. Några av de trevligaste upplevelserna i matväg hittar ni här.

Japan, Tokyo, Tapas Molecular

 

4. VILKA TRE LÄNDER HAR DEN GODASTE MATEN?

Det finns så många länder som har riktigt god mat. Men några av favoriterna är helt klart Indien, Makedonien och Italien. Vi måste också nämna Frankrike som har seglat upp i toppen de senaste åren.

 

5. HAR DU NÅGON GÅNG GJORT BORT DIG KULTURELLT?

Det har jag säkert flera gånger. Men det enda jag kan komma på i skrivande stund, är att jag ALLTID, pussar på fel sida först när jag befinner mig i länder där man hälsar genom en puss. Eller två. Eller tre. Är det vänster till höger eller höger till vänster? Och hur många gånger var det här?

 

6. VAD ÄR DET VÄRSTA DU VARIT MED OM UNDER EN RESA?

Måste ha varit när jag var 18 och reste hem från Usa själv. På den tiden fick man ta flygbåtarna mellan Sverige och Danmark. Jag hade massor med packing, var trött och ville bara hem. Men alla båtarna var fullbokade. Folk trängde sig och jag orkade inte, och det tog fyra timmar innan jag kom på en båt och ganska mycket tårar. Sedan har vi också den där resan hem från Neapel när precis allt gick fel. Stulen telefon. Försenat flyg. Och jobbig mellanlandning i Paris.

Italien, Neapel

 

7. OM DU BARA FICK RESA TILL ETT LAND, VILKET SKULLE DU DÅ VÄLJA?

Filippinerna. Med över sju tusen vackra öar vore det inte svårt att åka dit om och om igen. Men med handen på hjärtat, måste det bli Grekland. Ett land vi stortrivs i och gärna besöker årligen och som är högst upp på listan av länder vi besökt flest gånger. Vi älskar dofterna. Maten. Mysigheten. Och de vackra små byarna.

 

8. VAD ÄR DET KONSTIGASTE DU ÄTIT UTOMLANDS?

När vi var på Jamaica beställde mannen en rätt som de vid bordet bredvid satt och åt. Och trots att servitrisen frågade om vi var säkra, beställde vi rätten. Vi vet än idag inte vad det var. Men vi gissar fårtestiklar, eller något annat inte så gott, bestående av en massa fettkulor.

 

9. HAR DU UNDER NÅGON RESA URMANAT DIG SJÄLV? TILL EXEMPEL GJORT NÅGOT DU KANSKE INTE VÅGAT?

Det måste ha varit zipliningen i Costa Rica. Jag var ganska kaxig inför resan. Skulle asbsolut åka. Mannen absolut inte. Väl där blev rollerna snabbt omvända. Men efter att ha teståkt två kortare sträckor var jag fast. Nu åker vi så fort tillfälle ges. Jag måste nog också nämna “modell för en dag i Turkiet”. Kanske inte låter skrämmande, men när man är det obekvämaste man varit i sin egen kropp, då är det extremt vågat.

 

10.VILKET ÄR DITT SMULTRONSTÄLLE I SVERIGE?

Jag gillar verkligen Sverige och här finns sååå många smultronställen. Eftersom jag gillar Skåne måste det vara med på listan. Men jag gillar också Kiruna och Smögen. Och det finns så mycket kvar att upptäcka.

Skåne, Nyehusen

 

11. VAD KAN DU INTE RESA UTAN? BORTSETR FRÅN PASS OCH PENGAR.

Kameran. Utan en kamera skulle jag känna mig vilse. Fotograferandet är en stor del av resandet för mig. Minst mobil med kamera. På min första bloggresa till Italien, glömde jag min laddare och batteri på vårt första hotell. Resan var på tio dagar. Paniken. Om det ödet kan ni läsa här.

 

12. BERÄTTA OM ETT RESMÅL SOM DU TYCKER ÄR UNDERSKATTAT SOM FLER BORDE UPPTÄCKA?

Oerhört svår fråga. Dels tycker jag inte att vi har sett tillräckligt av världen, och dels är det ju högst personligt. Om jag sska nämna något, som kanske inte nämns så ofta, är det bland annat Aberdeen i Skottland. Ett långväga alternativ skulle vara Okinawa i Japan.

Storbritannien, Skottland, Aberdeen, Footdee

 

13. VILKA TRE STORSTÄDER GILLAR DU MEST OCH VARFÖR?

Det finns många. Men i toppen hittar man Singapore. Älskar allt med staden. Kultur, arkitektur och natur. Lissabon är en av favoriterna i Europa och Florens likaså. De är båda otroligt mysiga och känns som mindre storstäder.

 

14. FINNS DET NÅGOT STÄLLE DU ALDRIG VILL RESA TILLBAKA TILL OCH I SÅ FALL VARFÖR?

Hade du frågat mig förra året, hade jag svarat Kanarieöarna och Tunisien. Men efter att ha gjort nya resor till båda detta år, har min åsikt förändrats. Fuertaventura var en fullträff. Jag kommer nog fortsätta undvika Playa Ingles, men kan nu ändå tänka mig återvända till Gran Canaria. Något som jag inte kunnat tänka mig på 25 år. Sedan finns det ju många ställen där jag är ganska nöjd med ett besök. Inte nödvändigtvis för att de var dåliga, utan för att det finns andra ställen jag hellre skulle återvända till.

 

15. VILKA SPRÅK PRATAR DU, OCH HUR PÅVERKAR DET DINA VAL AV RESMÅL?

Flytande pratar jag svenska, engelska och makedonska. Sedan förstår jag franska och italienska, men har svårare för att svara. Och lite ryska. Men mina språkkunskaper påverkar faktiskt aldrig valet av resa. Vi har mångs gånger rest till länder där de behärskar engelska dåligt. Men det går nästan alltid att göra sig förstådd på något sätt, eller hitta någon som kan lite engelska. Men visst har vi åkt på många missförstånd genom åren på grund av  språkförbistringar.

 

16. BERÄTTA OM ETT MÖTE SOM LEDDE TILL NÅGOT OVÄNTAT.

Åh vi har många sådana här möten. I Gambia blev vi hembjuda på lunch av vår chaufför för dagen. På Tobago var vi på en djurpark för utrotningshotade djur. Det mötet slutade hemma hos ägarna till parken. Och i Brasilien lärde vi känna en präst från Sverige och hans fru. Vilket ledde till att mannen blev inspirerad till att fria… och jag sa ja :). Dem träffade vi sedan också hemma i Sverige. Vi har dessutom lärt känna personer på våra resor, där vänskapen fortsatt hemma i Sverige.

 

17. OM DU HADE OBEGRÄNSAT MED PENGAR, VART OCH HUR SKULLE DU RESA DÅ?

Jag har många drömresor kvar. Bora Bora har varit på min lista i många år. Ett möte med bergsgorillorna i Rwanda. Men tre större och längre resor är Kina, Sydamerika och Nepal, Bhutan och Tibet.

Bucketlist, drömresor

 

Translation:
Today I am answering seventeen questions about travelling. From low to high. Favourite destinations. Favourite meals. And more.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

5 Comments

 1. Trevlig lista, och rolig läsning!! Jag hakar på någon dag i veckan, och skriver en egen! :) Härligt med det inspirerande prästmötet!! PS. Camping kan vara väldigt bekvämt. Ofta tycker jag att det är det mest bekväma resandet, när jag har säng, toalett, kök och kontor med mig :)

  1. Vet inte riktigt med camping, :D, möjligtvis glamping. Tror faktiskt att det är det där med tillgång till toalett på närmare håll som är avgörande. Vi hade en insident när G bokade en stuga utan och det var ett par hundra meter till toan. Ingen kul natt för mig haha. Ser fram emot er lista.

 2. 17 frågor om att resa - och våra svar - stonyheter says:

  […] till detta inlägg av vår resebloggarkollega “Discovering the Planet” som har skrivit frågor och svar här. Har du en blogg eller hemsida? Låna gärna frågorna och skriv dina egna svar! Har du ingen egen […]

 3. Jag håller verkligen med angående Meteora och Kappadokien, väldigt minnesvärda upplevelser. Att åka hundspann har dock inte blivit av, än i alla fall.
  Jag älskar dina drömresor. Jag blev störtkär i Buenos Aires under mitt besök där, och hoppas bli lika kär i Chile när jag åker dit nästa år. Men en rundresa i Sydamerika hade varit det ultimata. Tänk vilka minnen.

  1. Vi har ju en fantastisk planet, än så länge ;). Å det är lätt att drömma sig bort. Buenos Aires, det hade varit sååå kul. Alltså Sydamerika, är kontinenten vi knappt varit på. Brasilien några veckor, men räcker inte på långa vägar :). Å tack för att du hittat hit och gillar våra listor ♡.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *