Jag är trött i kroppen. Jag är trött i knoppen. I huvudet skrivs konstant listor på allt jag vill göra och allt jag borde göra. Ibland är jag medveten om att jag på grund av min sjukdom inte kan göra allt jag vill, men mer ofta har jag svårt att acceptera att det är så.

 

Mitt ilandsproblem just nu är, att välja mellan att vara ute i solen, eller sitta inne och avverka listor. Efter resan till Uzbekistan, har artikellistan  nästan fördubblats och sedan har vi alla andra listor. Vi har i år, precis som förra året, flyttat ner till stugan. Maj har visat sig vara den solsäkraste månaden i Skåne, och det är dessutom väldigt lugnt här i stugområdet. Men i motsats till att vara i lägenheten, har jag här långa listor på saker som “måste” göras både inne och ute. För att jag ska trivas. Moment 22. De måste genomföras för att jag ska trivas, men orken kommer och går.

 

Jag hamnar som vanligt på vårt enda trappsteg, med dagens andra kopp kaffe. Eller ja, eftermiddagens. Vad ni kanske inte vet, är att jag älskar trappor. Ja inte gå i dem, men sitta. Vad ni kanske inte heller vet, är att vi faktiskt köpte en tomt, innan stugan, där vi skulle bygga vårt drömboende. Det första jag beställde var en trappa där jag kunde sitta med utsikt över skog och mark. Varför det inte blev något bygge, utan en färdig stuga, är en lång historia. Men jag är tacksam för mitt trappsteg. Och även om det finns många sittplatser att välja på, är det här ni oftast lär hitta mig.

 

LÄS MER: Alla månadssvep finns här

 

Skåne, Nyehusen, Månadssvep

 

VÅREN HITTILLS & ALLA MÖTEN

Det har gått mer än två månader sedan jag skrev ett månadssvep, och jag har hunnit med en hel del. I mina mått räknat. Trots att jag just nu är oerhört trött, är jag så tacksam för våren som varit hittills. Vi har varit i Egypten. Jag har varit i Stockholm på Sony konferens. Vi har firat påsken med min familj i stugan. Jag har varit i Uzbekistan. Jag har hunnit träffa massor av mina vänner. Spenderat nästan hela maj i stugan. Och haft en fantastisk familjedag i Trelleborg hos kusinen. Det var en riktig Balkandag med Shopska salata, maznik, rakia och hennes paradrätt Tres letches kaka.

 

Skåne, Nyehusen, Månadssvep

Skåne, Nyehusen, Månadssvep

 

SONY KONFERENSEN I STOCKHOLM

Jag berättade om min dag på Sony konferensen i Stockholm nyligen. Efter konferensen utlystes en tävling där man kunde bidra med filmer eller foton från dagen. Jag avstod att delta på grund av mindesvärdeskomplex :). Men ett av de tre vinnande bidragen, innehöll en bild på mig :).

 

SOMMARENS PLANER

Jag har en resa kvar denna sida året. En överraskningsresa för två femtioåringar i början på Juni. Vart den går, kan jag inte avslöja än. Det får ni reda på sjätte juni. Samma dag som avresan. För kusinen försöker med alla medel ta reda på vart vi ska. Sedan har vi jag bestämt att det inte blir något mer resande i sommar. Även om jag längtar efter Grekland. Det blir stugliv med spontana roadtrips. Jag är nöjd och tacksam över att ha orkat så mycket som jag gjort i vår, och vill inte utmana ödet något mer.

Skåne, Nyehusen, Månadssvep

 

HÄR FÅR DU FORTFARANDE MYCKET FÖR PENGARNA

De senaste åren har för många inneburit en sämre ekonomi. En pandemi, ett krig i närområdet och inflation som påverkat priser på bland annat el, räntor, en sämre svensk valuta och mat. Samtidigt kliar det i resetarmen hos många. Så vart kan man åka, där det fortfarande är förhållandevis billigt för oss Svenskar? Svaret, enligt Dagens PS är;

VIETNAM
Allt från mat till boende är otroligt billigt i Vietnam, där landet ofta kammar hem topplaceringen bland världens billigaste länder.

NEPAL
Hotell, mat och transport är samtliga billiga i bergslandet, där många resenärer bestämmer sig för att stanna längre perioder.

PORTUGAL
Hyran i till exempel Lissabon ligger långt under andra europeiska städer, samtidigt som levnadskostnaderna gör att du kan fortsätta med det stressfria livet.

ALBANIEN
I Albanien finns allt från stränder till rik kultur och äventyr. Lyxa till det på restaurang med en trerätters och vin med din partner för några hundralappar.

Albanien, Ksamil

 

OLWS NYA MILJÖRESA & APPEN BOWER

Det är många företag som senaste året blivit lite mer engagerade i miljöarbetet. Bland annat MC Donalds har infört deals när man scannar och kastar sina sopor i en soptunna. Nu har OLW hackat på trenden. De har tröttnat på att folk skräpar ner med deras chipspåsar och har därför bestämt sig för att införa ett pantsystem på påsarna. Genom appen Bower ska man nu skanna streckkoden på chipsförpackningen när man återvinner den för att få fem poäng per påse vilket motsvarar 67 öre.

 

Det är många fler företag som är kopplade till GetBower. Man scannar sina sopor. Kör dem till en tip. Och för de ihopsamlade poängen kan man sedan få pengar tillbaka, kuponger eller helt enkelt donera dom till välgörenhet. Självklart går detta att göra även om man bor i lägenhet… om man orkar.

Hållbar vardag och miljötänk

 

FÖRBUDET MOT TIKTOK I USA

Idéen om förbud mot plattformen Tiktok i USA kom ursprungligen från tidigare presidenten Donald Trump år 2020. Nu har han ändrat sig, men förbudet har signerats av nuvarande president Joe Biden och både senaten och representanthuset har röstat för. I praktiken innebär förbudet en direkt order: sälj bolaget till en amerikansk ägare eller lämna landet. Politikernas krav beror på att USA oroar sig för hur det kinesiska bolaget som äger Tiktok använder amerikansk data. Hur detta kommer påverka Sverige får vi se. Det är ju redan många företag som förbjuder Tiktok på jobbtelefonerna.

Sociala Medier och Internet

 

FILM & TV

I slutet av våren här, har det inte blivit så mycket tittande. När jag är extremt trött har jag svårt att fokusera och koncentrera mig. Då rullar mest gamla komedier i rutan. Men en film jag såg i början av våren, lämnade ganska jobbiga avtryck. Men, det är trots det en film jag bara måste rekommendera. Den är dessutom verklighetsbaserad.

OPPENHEIMER

“Ignorance is a bliss”. Ibland kommer vissa ordspråk mer… Efter att ha sett Oppenheimer får jag en ny förståelse för utrycket. Jag förstår också varför fiömen fick så många Oscars [sju, bland annat för bästa film]. Och varför så många A-kändisar var med i den, trots att många av rollerna var oerhört små. Och att det var lett av en manlig majoritet. Efter att ha sett filmen önskade jag nästan att jag inte hade sett den.

 

Okunskapen kring atombomben och skapandet av den var tacksam. Jag hade ingen aning om hur många forskare som låg bakom den, hur många år det tog att ta fram den, och Oppenheimers roll i det hela. Jag visste inte ens att Enstein var med på ett litet hörn. Däremot får jag åter bekräftat hur snabba vi människor är med att förstöra vår värld om vi får möjligheten. “And now I have become death. Destroyer off worlds”

 

 

Translation
Is has been more than two months since I gave you a monthly update. So here we go again. A little about me. About what is happening in the world. The next trip and our summer plans.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

5 Comments

 1. Låter som en intensiv och rolig försommar. Jag längtar också efter stugliv med lugn och ro, men först ska vi på en rejäl roadtrip med familjen. Sådana gillar vi! Tänk att vi har årets bästa tid framför oss… bara att njuta. Kram!

  1. För mig har det verkligen känts intensivt, men också oerhört värmande för själen. Och det behöver man också. Ni får säkert en oförglömlig roadtrip och kanske stugliv i Blekinge? Om ni har vägarna förbi Skåne är ni välkomna :) ♡.

 2. Hur gick det efter Uzbekistan, blev du förkyld eller klarade du dig?
  Sköt om dig i sommar och vila ordentligt. Listorna kan man ta lite, lite i taget.

  1. Blev faktiskt värre :). Hostade massor en vecka efter. Men bra nu. Hade varit värt en månads hosta :))). Du har så klart rätt, men ligger ju i ens natur att vilja fixa allt… helst på studs. Och det samma. Hoppas ni får en fantastisk tågluff, utan strul.

 3. Helena says:

  Alla dessa listor alltså! Dom tar ju aldrig slut! Jag försöker tänka att jag väljer vad jag vill göra mest av allt på dom, istället för att tänka att jag måste välja bort något. Det funkar för det mesta. Hoppas det går bra med dina listor och att du kan börja trivas mer i stugan.

  Va kul att höra om ditt trappsteg! Vi har alla något vi prioriterar mest av allt :) Och va synd att höra att du avstod att delta i tävligen, du tar fina bilder!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *