Vi bodde i Sandakan i fem dagar. Under den tiden skulle flera reservat hinnas med. Ett av dem var The Sun Bear Conservation Sanctuary. Men båda gångerna när vi kom dit var det stängt. Nathalie hade rymt. Vi tyckte det var konstigt att de hade stängt hela parken för att en liten björn hade rymt. Men vi blev snart informerade om att trots deras storlek, kan de bli väldigt agressiva, framför allt när de är hungriga. Och Nathalie hade varit på rymmen i fem dagar.

Malajbjörnen kallas på engelska Sun Bear och är en av de minsta björnarterna. Den har svart päls och grågul nos. En vuxen individ kan bli omkring 70 centimeter i mankhöjd. De lever på Sumatra, Borneo, Malackahalvön, södra Kina och östra Indien. Men man hittar dem även i Thailand, Laos, Kambodja och Vietnam. Malajbjörnen lever i tropiska skogar och är mycket sällsynt.

Dessa björnar är allätare men föredrar insekter och ryggradslösa djur. De skalar gärna av barken från träd för att komma åt bin och andra trädlevande djur eller för att slicka honung, men gillar också termiter. Malajbjörnar jagas på grund av att de också ger sig på odlade växter. Dessutom påstås att vissa kroppsdelar, till exempel gallvätskan, har läkande egenskaper. I östra Asien hålls ungdjur ofta i fångenskap för att slaktas när de är fullvuxna. Ett ytterligare hot mot malajbjörnar är förstöringen av deras levnadsområde genom skogsröjning. Alla dessa anledningar har medfört en nedgång i malajbjörnens population. Det antas att arten är utrotad i Indien och starkt hotad i Kina.

När vi var på väg till Sukau och floden Kinabatangan, chansade vi. Kanske, kanske hade de hittat Nathalie. Så var inte fallet, men parken hade åtminstone öppnat igen och vi fick möjliheten att se våra björnar. När vi står där och pratar med en av de entusiastiska parkvakterna, hör vi hur andra vakter börjar skrika att alla måste ut ur parken. En orangutang är på ingång. Medan folk börjar skynda ut, tar jag det lite lungt. Tänker att om man är lugn är väl den också lungt. Jag hör mannen säga till mig att skynda mig. En vakt puttar lite i ryggen för att jag ska skynda mig. Och helt plöstligt hör jag mannen igen.
– Han är precis bakom dig Dani… och så fortsätter han filma…
Och så här ser det ut när man filmar och springer ifrån en springande orangutang samtidigt.

 

 

 

Källa: [Wikipedia][Sepilok Sun Bear Conservatory][Djurtema Wikispaces]
Foto: © Discovering The Planet
Film: © Göran Olsson

 

0
20
fb-share-icon20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *