Det slår i hyttdörrarna i korridoren, men mycket mindre än förväntat. Det gungar mer än förväntat, men det är mysigt sövande. Av någon anledning somnar jag ändå inte. Blir tungt när väckarklockan ringer om fyra timmar.

 

Efter en tre rätters middag, blev det en drink i baren, på discot. En drink blev tre timmar [och ja tre drinkar] och en massa fniss åt folk på dansgolvet. Självklart avslutas kvällen med att låta andra fnissa åt oss. Vi är på väg för att besöka ”Trojmiasto”. De tre historiska kuststäderna som bildar denna treenight är Gdynia, Gdansk och Sopot.

 

GDYNIA

Denna tidiga morgon. Det gör ont i kroppen och svider i ögonen, men några alternativ finns inte. Av måste vi. Vart vi ska ta vägen vet vi egentligen inte. Ett snabbt beslut får oss att ta taxi till tågstationen i Gdynia. Väl där tas ett nytt beslut, att promenera till marinan och akvariet, som efter många hundra meters huttrande i motsnö, så klart inte har öppnat än och inte mycket annat heller. Efter förtvivlat letande hittar vi slutligen ett litet ställe som förbarmar sig med oss, och fixar kaffe. Ett underbart mysigt litet ställe, som lika gärna hade kunnat vara en loppis eller någons gamla, gamla bostad.

 

En timme senare och några koppar kaffe senare är vi redo för akvariet och segelfartygen. I Gdynia är det värt att se åtminstone ett museum, segelfartyget “Dar Pomorza” och Oceanarium  Havsmuseet [inte att förväxla med akvariet]. Det finns också många andra vackra ställen, som Zulawy, Mierzeja Wislana, slottet i  Gniew, vilka vi hoppade över på grund av det mysiga vädret.

 

LÄS MER: Fler artiklar om Polen hittar du här

 

 

KATEDRALEN OLIWA I GDANSK

En taxiresa senare är vi i Oliwakatedralen i Gdansk. En katedral som byggdes på 1200-talet och som har en orgel med 8000 pipor. Det är en imponerande katedral med otaliga utsmyckningar. Efter katedralen tänkte vi promenera in till stan. Det som vi trodde skulle bli en liten promenad in till centrum, visade sig snart vara ett misstag [mitt misstag]. Efter att att ha traskat i en över en halvtimme, blev spårvagnen ett måste.

 

Efter några spårvagnsbyten var vi till sist äntligen i Hansastaden Gdansk. Vi var båda överens,  vilket underbart ställe. Kungsgatan och Långgatan är kantade värdefulla kulturminnen, av fina hus, gallerior, caféer och bärnstensbutiker. Mariakyrkan som också ligger här bör man inte missa, Europas största Tegelkyrka. Gdansk är en stad med nästan en halv miljon invånare och är ett stort centrum för näringsliv, forskning och kultur. Staden är belägen vid Gdansk bukten, vid Östersjöns sydliga kust.

 

 

DEN TUSENÅRIGA HANSASTADEN GDANSK

Den tusenåriga Hansastaden kännetecknas av vackra gränder, gator, historiska hus, badstränder [kanske mer på sommaren och våren], hotell, flotta restauranger och stämningsfulla kaféer. I staden finns det ett flertal teatrar, operascen, konserthus, sommarmusikarena, tre multibiografer och ett flertal mindre biografer, många klubbar och pubar, samt diskotek. Det kan kompletteras med museer, konserter, marknader, gatuspel, föreställningar och utställningar. Det gör att alla kan hitta någonting för sig själv, beroende på smak och intressen.

 

På två dygn hann vi köra bil, åka båt, åka taxi, åka spårvagn, åka tåg och gå många timmar med kalla fötter. Tänk vad man kan om man lägger manken till, eller inte. Det bara blev så  faktiskt. Tolv timmar i Polen räckte för att vi skulle hinna med både hamnen i Gdynia och gamla stan i Gdansk. Äta lunch ute fast inne.  Strosa långa rundor i Hansastaden. Det enda vi inte hann med var en av behandlingarna på Spat på båten [riktigt bra priser], kanske nästa gång..

 

 

Allmänna tips;
* Åk när det är lite trevligare väder. Man både ser mer och njuter mer.
* Hytterna på Stena Line är okej. Men vill du ha det lite lyxigare, uppgradera.
* Växla pengar antingen hemma eller på båten. I Polen använder man bara Zloti. Annars finns det gott om uttagsautomater.
* Kortbetalning fungerar nästan överallt.
* Handla Bärnsten. Riktigt bra priser.
* Mat och dryck, billigt. Vi betalade 120 kronor för en tvårätters inklusive dryck.
* Trójmiasto = Gdynia, Sopot och Gdansk. De olika städerna har olika profil; Gdansk = Folkliv i Hansastaden, Sopot = Sol bad och jetset, Gdynia = Shopping och konserter
* Billiga weekenden bokar du på Stenaline.

 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *