– I Samarbete med Nordic TB och Warsaw Tourism –

Reseguide Warszawa

 

Vi blir upplockade av Konrad från WPT1313 i en fiat 125. Vi pratar språk och skillnaderna mellan de slaviska och ryska språken. Och jag nämner för Konrad att jag har svårt för att uttala vissa polska namn och ord trots mina kunskaper i Makedonska och ryska. Då tar Konrad fram en Vodkaflaska och ett litet snapsglas och säger “Vodka is a good teacher”. Trots det tackar jag nej till vodkan men ja till turen i Fiaten.

 

I den lilla, lilla bilen tar Konrad med oss på en tur genom Warszawas gator. Varje gång vi stannar vid ett stoppljus blir han utmanad till race av bilen bredvid. Han berättar historier om staden, visar oss Praga och tar med oss på en liten barrunda. Vi får också provköra den ännu mindre Fiat 126an, och titta in i en så kallad “gurka”. En av de gamla bussarna.

 

Vi får också höra fantastiska anekdoter om staden och Lenins gåva till staden, Palace of Culture and Sciense, Kulturpalatset. Byggnaden var en gåva från Sovjetunionen till det polska folket, men som Polen dock delvis fick betala själv. Polackerna själva skojar gärna om palatset och är lite kluvna angående byggnaden. Vissa vill riva det och andra inte.

 

“Folk i Warszawa skojar gärna om det överdådiga verket och kallar det för “A
Russian wedding cake” och “The nightmare of drunken baker.”

 

Under några dagar i Polska Warszawa hinner vi upptäcka staden högt och lågt. Från översta våningen på Hotell Bristol till lägsta parknivå på en Chopinkonsert i Łazienki Royal Park. Konserten i Lazienki Royal Park är en av mina personliga höjdpunkter. I parken har det samlats mer folk än jag någonsin sett i en park. Även om många är turister är det också mycket lokalbor på plats.

 

Här njuter man av den varma sommardagen till pianomusik av Chopin. Efter konserten bara måste man ta en promenad i själva parken. En annan favorit är Wilanów Palace & garden. Se till att du har gått om tid när du åker dit. Själva palatset är jättefint, men parken är fantastisk. Ta med lite fika och en bra bok och bara sätt dig och njut av omgivningarna.

 

Här kommer min bästa tips till en helg i Warszawa.


FEM UPPLEVELSER UTOMHUS

1. GAMLA STAN [Favorit]

Gamla stan i Warszawa är ett absolut måste. Även om du inte kommer vara här själv, utan dela platsen med många turister, är det en färgglad och mysig del av staden. Ta en promenad längs med Royal Route [Ulica Krakowskie Przedmiesie], den stora historiska gatan, passera det fantastiska och anrika Hotel Bristol, till torget Rynek Starego Miasta. En plats som är med på UNESCO:s världsarvslista.

 

2. KRYSSNING PÅ VISTULA MED PÅ WISLE

En avkopplande kryssning på floden Wisla är riktigt mysigt. Glida fram längs med floden med ett glas vin och njuta av Warszawa från vattnet. Vi gjorde en kvällstur med med Po Wisle, men självklart finns det många varianter av båtturer och man kan till och med boka en privat tur om man vill.

 

3. TA EN PROMENAD LÄNGS MED VISTULA BOULEVARD

Ta en promenad längs med Vistula Boulevard och besök Universitetsområdet Powisle söder om gamla stan. Här hittar du också Warszawas Universitetsbiblotek, University of Warsaw Library, med en fantastisk park på taket och en fasad ärgad av koppar. Många säger att det är här, och inte i det tidigare så omtalade Praga på andra sidan floden Wisla, som allt händer i Warszawa just nu. Drick ett glas vin eller cider på den kombinerade bokhandeln och fiket Kawiarnia Kafka på Obozna 3.

 

4. WILANÓW PALACE & GARDEN [Favorit]

Barockpalatset Wilanów ligger i bydelen Wilanów i Warszawa som tillhör vojvodskapet som på svenska kallas för Masovien. Det uppfördes åren 1677-1696 av den polska kungen, Jan III Sobieski efter ritningar av arkitekten Augustin Locci. Tillsammans med sin park är slottet ett av den polska nationalkulturens mest värdefullaste monument. Slottet har lyckats stå emot både krig och ockupationer. Även om museet är fantastiskt bevarat, är det parken vi fastnar för. Ta med dig en bok och lite fika och sätt dig på någonstans i parken och bara njut. Det finns vid floden till och med brassestolar att sitta i.

 

5. CHOPIN OPENAIR KONSERT I LAZIENKI ROYAL PARK [Favorit]

Park Lazienki ligger som en liten oas mitt i Warszawa. I denna vackra park kan man promenera runt eller bara sätta sig ner bland all grönska och ta det lugnt en liten stund. Här finns också Lazienki-palatset, en stor amfiteater och en staty av Frederic Chopin. Med alla byggnader och monument är det inte svårt att känna en historisk atmosfär när man vandrar runt i parken.

 

Tar man sig tid och läser på om parkens alla sevärdheter så finns det verkligen en hel del intressant att lära sig. För den som vill äta eller dricka något finns det en servering mitt i parken. Men det man bara måste göra här, är att lyssna på en “Chopin Open Air koncert”. I den stora parken samlas massor med folk som bara njuter av musiken och sommardagen. Under sommarmånaderna är konserten varje söndag klockan fyra.

 

AKTIV I WARSZAWA


6. CYKELTUR MED STATION WARSAW

Vi samlas på 44/50 Długa street för vår cykeltur med Station Warsaw. Tillsammans med 18 andra ska vi på tre timmar göra en historisk cykeltur genom Warszawas gator. Vi hamnar mitt i en ceremoni som hedrar polacker som dog under kriget med Ukraina. Att ta sig runt en stad med cykel är både mysigt och riktigt trevligt. Rekommenderar verkligen att man testar en cykelrunda. Och Station Warsaw har så klart många olika turer att välja mellan.

 

7. MATLAGNINGSKURS MED POLISH YOUR COOKING [Favorit]

Under min långhelg i Warszawa blev detta en favorit. Vare sig man gillar att laga mat eller inte, kommer man älska den här upplevelsen. Tillsammans med en professionell kock på Polish Your Cooking får man på ett roligt sätt lära sig laga Polska delikatesser, och äta dem. Och lokalerna? Ja, de har en gång varit ett gammalt fängelse.

 

8. ESCAPE ROOM

Även om Escape Room kanske inte är något unikt för Warszawa, är det en riktigt rolig aktivitet. Man blir instängd i ett rum och ska på en timme ta sig ut genom att lösa olika ledtrådar. Escape Room i Warszawa hittar ni på  1 Inżynierska street.

 

9. GUIDAD TUR I PRAGA MED ADVENTURE WARSAW

Om man är intresserad av historia, finns det inget bättre sätt att lära sig mer om staden, än att boka en privat, guidad tur med Adventure Warsaw. Jag och Johanna möter upp Karol som är en tidigare journalist. Han visar oss ett Warszawa utanför turiststråken. Och berättar om Prags tidigare kriminella historia, ett område som idag är mer känt för att ett område för hipster och turister med coola barer och pubar.

Han berättar om att kommunisterna som ville dölja det fulla i staden, om byggande av fasader som skulle dölja det fula. Som bostadskomplexet på 508 meter framför den internationella tågstationen från 1969. Men han berättar också om kriget mellan Sverige och Polen mellan 1655 och 1660.

 

10. “SELF-DRIVE EXPERIENCE” I EN GAMMAL FIAT 126p MED WPT1313

Vill du testa hur det känns att köra en liten Fiat 125 eller 126? Ja, då har du chansen i Warszawa. Välj att göra en kortare tur eller en längre tur som tar dig ut på landet.

 

11. WARSZAWA BY NIGH I EN FIAT 125 MED WPT 1313 [Favorit]

Vill man inte köra själv, kan man boka sig på en guidad tur tillsammans med en chaufför som tar dig runt Warszawa och berättar om stadens historia, men också tar med dig till några av de nya hippa barerna i Praga.

 

MUSEER


Warszawa har en lång och intressant historia allt sedan den grundades på 1200-talet. Staden har sett många krig och utländska makter passera revy, för att till sist bli det man ser idag. Denna rika historia återspeglas i kulturen även i modern tid och är även nära förknippade med andra länder i norra Europa, som Sverige. För regniga dagar och historieintresserade erbjuder Warszawa många museum. Jag kan inte påstå att vi är några frekventa museibesökare, men jag kan varmt rekommendera Warsaw Rising Museum.

 

12. MUSEUM OF WARSAW, GAMLA STAN

All Warszawas långa historia kan man se på Warszawas Historiska museum. På museet har man samlat ihop över 250 000 föremål inklusive filmer och fotografier. Museet öppnades redan 1936, och handlade då ganska naturligt mest om gammal historia. Men efter andra världskriget valde man att fokusera en hel del på den förstörelse som skedde i Warszawa under ockupationen av tyskarna.

 

Warszawa var den stad som drabbades värst i hela Europa och stora delar jämnades med marken. I stora drag räknar man med att 90% av alla husen förstördes. Man har arbetat hårt för att bygga upp Warszawa igen, och lyckats bra. Gamla stan, Slottet och flera andra byggnader är återuppbyggda, på ett detaljerat och historietroget sätt. En stor del av museet handlar om just detta. Bland annat visar man en kort film, 25 minuter lång, varje dag klockan 12 som visar Warszawa under och strax efter kriget.

 

Muzeum Historczne Warszawy som det Historiska museet heter på polska är stort, man har runt 60 rum utspridda över fyra våningar. Från översta våningen har man fantastisk utsikt över Staro Miasto. Vill bara poängtera att museet inte är speciellt interaktivt, och om man bestämmer sig för att besöka det bör man vara riktigt historieintresserad. Museet är stängt på måndagar.

 

13. WARSAW RISING MUSEUM, 79 Grzybowska street [Favorit]

Jag kan verkligen rekommendera Warsaw Rising Museum.  Jag besöker sällan museer, mest för att jag föredrar att vara utomhus när jag reser. Men det finns så klart undantag. Warsaw Rising museum är ett sådant. Om man ska besöka ett museum i Warszawa är det detta. Här kan man lära sig om Polens och Warzawas historia på ett interaktivt och väldigt visuellt sätt.

 

Jag lärde mig bland annat att 60 % av amerikanarna trodde att polackerna var nazister, att Polen firade 1050 år förra året, att 6 miljoner människor förlorade livet under andra världskriget och hälftet av dem var Judar. Museet grundades på sextioårsdagen av Warszawaupproret.

 

 

14. BESÖK PALACE OF CULTURE & SCIENCE MED CREATOURS

Kulturpalatset (Palac Kultury i Nauki) var en gåva från Stalin till det polska folket och byggdes i början av 1950-talet. Många polacker hatar fortfarande denna byggnad och vad den stod för. Dock finns det en hel del att göra här för den som väljer att besöka byggnaden. Bland annat kan man betala en mindre summa pengar för att få åka upp i hissen till trettionde våningen, från vilken man får en fantastisk utsikt över Warszawa. Inne i byggnaden finns det flera museer, biografer och teatrar samt en del restauranger och barer. I palatsets olika hallar pågår det regelbundna utställningar och det är ständigt liv och rörelse i byggnaden.

 

 

 BO


Det finns så klart många ställen att välja på när det gäller boende i Warszawa. Men vill man någon gång unna sig att bo lite lyxigare ska man passa på att göra det i Polen. Priserna är hälften av prisnivån i Sverige. Vi delade upp vårt boende mellan två olika hotell, Hilton och Sheraton.

 

16. BRISTOL HOTEL

Vi bodde aldrig på Bristol, men vi åt lunch här. Det här gamla anrika hotellet grundades av den berömda pianisten och politikern Ignacy Jan Paderewski och är ett av Warszawas mest enastående landmärken med en blandning av historia och modern lyx. Det ligger på den historiska gatan Trakt Królewski, intill presidentpalatset samt en kort promenad från den gamla stadskärnan, kungliga slottet och polska nationaloperan. Men det kostar en slant att bo här trots den förmånliga valutakursen.

 

17. SHERATON, Sródmiescie, 2 Prusa Street

Det 5-stjärniga Sheraton Warsaw Hotel ligger vid De tre korsens torg i centrala Warszawa, ungefär tio minuters promenad från den berömda gatan Nowy Świat och 10 minuters promenad från den kungliga parken Łazienki. Hotellets interiör är designad av den kände Alex Kravetz. Här erbjuds en trivsam och elegant miljö med modern känsla och stora fina rum.

 

18. HILTON, 63 Grzybowska street

Det fyrstjärniga Hilton ligger i finansdistriktet och rummen är stora och fräscha. Det ligger inom gångavstånd från stadens butiker, museer, restauranger och nöjesliv. Den historiska gamla stadskärnan ligger inom 30 minuters promenad därifrån. Tunnelbanestationen Rondo Daszyńskiego ligger 5 minuters promenad bort. Och utsikten från hotellet är bara helt fantastisk.

 

ÄTA


19-25. SJU BRA MATSTÄLLEN I WARSZAWA

Warszawa är lite av ett kulinarisk mecka om du frågar mig. Här finns både en fantastisk gatukultur när det gäller mat med häftiga matmarknader men också fine dining. Här hittar du mina sju bästa tips till att äta i staden.

 

 

RESFAKTA  WARSZAWA


Resa hit
Lot, Air Baltic, Wizz Air och Finnair flyger direkt från Stockholm, Wizz Air också direkt från Malmö och Göteborg samt Ryan Air från Skavsta. Lot, SAS och Ryan Air flyger också direkt från Köpenhamn. Priserna varierar kraftigt, men börjar på så lite som 110 kronor enkel. Restid: 1 timme och 15 minuter från Malmö, 1 timme och 40 minuter från Arlanda.

Bästa tiden
Storstäder går ju bra att åka till året om. Typiskt inlandsklimat med kalla vintrar och varma somrar.

Tidsskillnad
Ingen.

Språk
Polska. Inte alla kan engelska, men det löser sig. Tyska kan också fungera, och ryska.

Valuta 
1 PLN, zloty, är ungefär 2,35 svenska kronor.

Prisnivå
I Warszawa är prisnivån under hälften av den svenska. Forex semesterindex ligger på 39 när Stockholm har 100. Hotellpriserna är inget undantag. Warszawa är billigast i Europa i Hotels.coms hotellprisindex 2014 med ett snittpris på 679 kronor natten för ett dubbelrum. Mycket billigare än i Sverige. En kopp kaffe kostar 10-15 kronor, en stor öl 12-15 kronor.

Ta sig runt
Taxi är otroligt billigt. Som mest betalade jag 29 zloty vilket är cirka 60 kronor, och det var till Wilanow palace en bit utanför centrum. Men var försiktig. Välj bilar som står utanför hotellet och har företagsnamn. En bil med bara “taxi”skylt kan lura dig att betala två gånger så mycket. Och väljer du lokaltrafik, som är både enkelt och billigt, tänk bara på att det är ganska långa avstånd i Warszawa.

 

Translation:
Warsaw has something for any taste, age or interest. Great food, many museums and beautiful parks. Here is my travelguide when visiting the Polish city. 


Denna resan gjordes i samarbete med Warsaw Tourism och Nordic TB, #Lifestylepolen #Warsawadventures #Fallinlovewithwarsaw

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

4 Comments

  1. Så mange nyttige tips! Da jeg var i Polen sammen med ei venninne i påsken i fjor, vurderte vi å ta turen til Warszawa, men endte i stedet med å utforske Gdansk, Sopot og andre steder nord i Polen. Det ser veldig fint ut i Warszawa også, så jeg må nok dra dit en annen gang!

    1. Ja det finns mycket att se och göra i Warsazawa. Jag å min sida, skulle gärna utforska den Polska kusten :)

  2. Gregory7 says:

    I begynnelsen var jeg imot å reise til Polen, og det viste seg at det var urettferdig å tenke sånn. Jeg og min kone er fornøyd at vi bor i Gdańsk, fordi dette er en av de vakreste byene i Europa. Nå lurer vi også på om vi skal kjøpe en annen leilighet i Jurata, fordi vi så det nye tilbudet av Dekpol, og Verano Residence ser ut som veldig lovende.

    1. Polen har ju så mycket att erbjuda och är så fint.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *