Det är söndag och min officiella avfärdsdag mot mitt kryssningsäventyr till Island. Om jag ska vara ärligt trodde jag inte att jag skulle komma med. Ett ansökningsdokument fylldes i och skickades till kunden. Sedan höll man bara tummarna att man skulle bli en av de utvalda.

 

Jag kommer upp ovanligt tidigt, och tänker att det kanske inte är dumt att jag kommer till Köpenhamn och Kastrup i tid. Så jag hinner checka in och sova åtminstone några timmar innan väckarklockan ringer. Väckning 03:45. Flygets avgång 06:00. Dagen innan hade mannen och jag en diskussionen om han skulle köra mig till Kastrup.

 

Jag tyckte det var synd att han skulle spenderar bort sin söndag på att köra mig. Men så, för första gången på över ett år, är jag upp vid nio. Och resväskan står vid dörren och väntar . Så jag kommer med ett förslag. ” Vi åker nu, och så kan vi äta något gott någonstans i Köpenhamn och göra söndag av det”. Förhandlingarna avslutade och avfärd påbörjas.

 

ÖN  & STADSDELEN AMAGER I KÖPENHAMN

Ön Amager ligger i Öresund och är delvis konstgjord. Det är också i Amager som Köpenhamns flygplats Kastrup är. Här finns stränder, parker och prisvinnande arkitektur. Det är den relativt nya stadsdelen Ørestad som drar arkitekturintresserade till sig med byggnader som VM Bjerget, 8tallet, Hotell Bella Sky, lägenhetskomplexet VM Mountain som är i trä och glas, och DR Koncerthuset. Skulle du ha otur med vädret och inte kan njuta av stranden i Amager Strandpark, kan man istället besöka Den Blå Planet. Akvariumet som är Nordeuropas största.

 

 

AMAGER STRANDPARK I KÖPENHAMN

Amager strandpark finns på östra sidan av Amager i Köpenhamn. Här finns en lagun med flera stränder och är populär bland sportentusiaster och naturälskare. På östra sidan finns Strandparken med lugna laguner, sandstrand och utsikt över Öresundsbron. På västra sidan finns hamnbadet med bassänger som har utsikt över staden. Det märks att det är ett populärt område för friluftsaktiviteter. Vi ser folk som joggar, åker rullskridskor, utövar SUP, paddlar kajak, surfar, spelar minigolf eller bara äter glass vid strandpromenaden.

 

Man har kunnat bada här ända sedan 1930-talet. Men under lång tid användes området av armén. Den militära närvaron har lämnat spår genom ett stort antal bunkrar och Kastrup Fort som ligger i närheten. Det var inte förrän 1934 som strandparken anlades. Och först 2005 stod hela Amager strandpark helt färdig till att vara det den är idag. Man byggde ut strandremsan med hjälp av den konstgjorda ön som är och en tillhörande lagun.

 

 

AMAGER STRANDPARK I SIFFROR

Den konstgjorda ön är 2 kilometer lång och har en sammanlagt 4,6 kilometer sandstrand. Lagunen är hela 400 meter på det bredaste stället. Idag finns här en lång strandpromenad, vallgrav, restauranger, lekplats, vattenaktiviteter och parkerna 10-øren och 5-øren. Parkerna där musikfestivaler och andra event hålls sommartid. Till och med de militära bunkrarna har integrerats i miljön  och hyrs idag ut av kommunen som bland annat replokaler till musiker.

 

Till området tillhör också fem strandstationer som praktiskt är givna namnen 1, 2, 3, 4 och 5. I stationerna av betong hittar man duschar, toaletter, kiosker och faciliteter för handikappade. Kan vara bra att veta att Amager ofta förkortas till Ama’r av danskarna. Många svenska uttalar “felaktigt” öns namn “Amager” [det gör jag], vilket kan vara bra att veta när man sitter i på tåget och man hör Amar´n i högtalarsystemet.

 

 

Vi LUNCHAR PÅ CAFÉ BAADEN

Om vi vill sätta sig ner för att man är trött, vill sitta i en rätt mysig miljö, då är det till kafé Baaden man ska gå. Om man vill ha bra service, rena bord eller ett leende från personalen, då ska man inte gå hit. Restaurangen är i princip tom. De servitriserna sitter och viker servetter och tar ingen notis om oss.

 

När besticken kommer, torkar hon varken av bordet eller plockar upp de använda servetterna. Men är man hungrig, gillar fin miljö, ja då kan man gå hit. Och maten. Betyg gick att äta. Vi tar en glasspromenad efter lunchen. Självklart med varsin mjukglass. Mjukglassen godkänd med betyget bättre. Dagen är klarblå och vi kan till och med se både Öresundsbron och Turning Torso.

 

 

Translation
You will find Amager Strandpark in Copenhagen near the airport. It is large beach are with parks and lots of activities and rekreation. And ice cream. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *