Ålborg-15

 

Stormen Gorm är på väg. Men på norra Jyllands känner vi mest av stormen genom korta, intensiva regnskurar. Vi är i Ålborg, Aalborg, som är Danmarks fjärde största stad.

 

Den vackra vackra staden är en fantastisk kombination av gammalt och nytt. Arkitektur och kultur. Katrine från Visit Aalborg visar oss stolt runt i staden som har massor att erbjuda. Det är en liten storstad som både erbjuder bra konstupplevelser, en av Nordens största djurparker och gott om krogar.

 

Musikens Hus och Kulturhuset Nordkraft

Medan många städer i norden bygger sportarenor och stora konserthallar, har man i Ålborg valt att bygga ett konserthus. Det nya vackra Konserthuset, Musikkens Hus, ligger fantastiskt vid vattnet och med en konstruktion helt utanför ramarna av vad vi förväntar oss. Bakom designen ligger den välkända arkitektfirma Coop Himmelb(l)au. Men det som kanske imponerar mest på mig är det otroligt vackra och mångfacetterade Kulturhuset Nordkraft. Man har tagit vara på det gamla kraftverket på ett helt unikt sätt. Det har blivit stadens kulturella Centrum. Här finns en sporthall, klättervägg, bio och ett stort lekrum för barn. Men här finns också rehabilitering för äldre. Man har hittat ett sätt att bevara huset och göra det tillgängligt för alla generationerna. Översta våningen upptas av Visit Aalborg. Och vilken utsikt de har.

 

Ålborg-16 Ålborg-14 Ålborg-13 Ålborg-17-horz Ålborg-horz

Ålborg-2

Ålborg-9 Ålborg-10 Ålborg-11 Ålborg-12 Ålborg-5

 

Operahuset i Sidney och Utzon Center

Några steg från Musikkens Hus finns Utzon Center. Ett kulturellt centrum designat av Jørn Utzon. Den danske arkitekten som också står bakom designen av Operahuset i Sydney. Utzon Center är den sista byggnaden Utzon designade innan han gick bort. Utzon Center invigdes i maj 2008 och är en samlingspunkt i Ålborgs hamnområde där arkitektur, design och konst, utställningar och konferenser, möten och kulinariska upplevelser samverkar. Här kan dina barn inspireras och bygga lego i en fantastisk miljö.

 

Ålborg-20

Ålborg-23-horz Ålborg-25 Ålborg-26 Ålborg-22 Ålborg-27

 

Varuhuset Salling 

Salling är Ålborgs stora varuhus. Där finns också den största delikatessaffär jag varit i. Olivoljor, kaffe, choklad, kakor, teer, godis. Allt en finsmakare och en gottegris kan önska sig.

 

Søgaards Bryghus

På kvällen har vi nöjet att få besöka det lilla Microbryggerit Søgaards Bryghus. Ett brygghus som bjuder både på egen öl och fint kött. Bryggaren själv, Claus Søgaard, ger oss en rundvisning full av roliga anekdoter och intressanta fakta. Här bryggs 200 000 liter ofiltrerat öl och självklart fick vi smaka lite av husets öl. I snapsglas på en liten planka. Gissa vem som var lycklig som ett lite barn, fast hon helst dricker vin. Om du skulle komma hit, måste du köpa deras Aalborg Beerwalk Pass. 1 ölglass, 6 pubar och sex olika sorters öl, för en hundring. Mätta och trätta avslutar vi de fina dagen med en god natts sömn på First hotell Aalborg.

 

Att upptäcka nästa gång vi är i Ålborg:

* Ålborg Zoo, En av Nordens största djurparker.
* Prinses Juliana, stans gourmetrestaurang, som är inrymd i ett gammalt träskepp i hamnen.
* Konstmuséet Kunsten.
* En bit norr om Ålborg ligger Fårup sommarland, där det finns över 50 fartfyllda aktiviteter.
* Bisnarp Strand, strax utanför stan.
* Marinmuséet, där det bland annat finns möjligheter att gå in i ubåten Springaren, som var aktiv i den danska flottan fram till 1990.

Läs mer om Ålborg på Resfredag eller på #santalinexmastrip.

 

Ålborg-28 Ålborg-31 Ålborg-32 Ålborg-33 Ålborg-34 Ålborg-37

Ålborg-40 Ålborg-38 Ålborg-41-horz

 

Translation;
I had the pleasure to visit four different kind of Christmas Markets a few weeks ago. But I also discovered the amazing  city Ålborg. 

 


Resan gjordes i samarbete med Stena Line, Nordic Travel Bloggers och Sembo.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. Vilken fin och mysig stad! :)

    1. Man bor i Skåne, och ändå har man sett så lite av Danmark :).
      Jylland har många fantastiska och fina städer och byar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *