Kollegan Janicke från Letsgetlost & NTB

 

Vårt mål är Husavik. Samhället som idag, nästan är mer känt för låten Husavik, som spelats in här för filmen Eurovision med Will Farell, än för sin valskådning. Låten som vår svenska Molly Sanden sjunger är jättebra, men valskådning är bättre. Vi är här för att skåda valar. Hoppas vi. 

 

Vi kommer in i den lilla hamnen i Husavik. Och jag behöver inte mer. Jag insuper doften av havet. Tar in vyn av bergen bakom ribbåtarna och fiskebåtarna. Det här är det jag älskar att göra mest. Att se vår värld. Dagen idag ger mig tillbaka de arton månaderna av pandemi utan nya vyer. Jag känner mig lugn och lycklig som jag inte gjort på länge. Det skulle kunna bero på att jag uppskattar allt mer efter åren som gått och är mer mottaglig för intryck. Men nej. Det är det här jag alltid lever och dör för :).

 

HUSAVIK PÅ NORRA ISLAND

Husavik, Húsavík við Skjálfanda, är ingen stor stad. Mer en by med 2 196 invånare. Staden ligger cirka fem mil från Polcirkeln. Namnet Husavik ska komma från att den svenske vikingen Gardar Svavarsson och hans besättning, byggde sig ett hus här i  inre Skjálfandiviken. Han ska ha varit den förste viking som tillbringat en vinter på Island någon gång mellan år 860 och 865.

 

Man har till och med rest ett monument efter honom i närheten av skolhuset. Gardar räknas enligt Haukbok som Islands upptäckare. Norrmännen menar att där var en norrman vid namn Naddodd där något tidigare än Gardar. Men att han snart vänt om och seglat till Färöarna dit han egentligen varit på väg. Redan under 700-talet skall dock en irländsk munkkoloni funnits på Island.

 

 

VANTARNA OCH HUVAN ÅKER PÅ

Halvvägs ut i fjorden åker jackan på. Vantarna kommer fram och huvan på jackan dras åt så hårt det går. I just den stunden hinner jag tänka, att det är just på grund av denna kylan, som jag undviker norra Europa. Men det är också den som gör att jag går miste om just sådana här fina upplevelser. Även utan en val i sikte, är båtturen, en fantastisk upplevelse. Efter en timme börjar man märka hur kylan påverkar energinivån på båten. Nästan så man slutar bry sig om valar. Men bara nästan.

 

Tre båtar guppar runt i fjorden med frusna och otåliga passagerare. Jag och Janicke har lyckats få plats i utsiktstornet. Vi och två andra par. Tacksamt sitter vi på golvet och bara accepterar kylan. Att åka på en valsafari kan nog låta mer glamoröst än det faktiskt är. Men helt plötsligt blir vi uppvaktade. En ensam knölval glider vid ytan, visar ryggfenan och retar oss genom att direkt dyka ner under ytan igen. Känslan jag får är den samma som när man mellanlandar på en flygplats i ett land man inte varit i. Man har varit där, men egentligen inte. Så har jag sett en knölval, egentligen?

 

 

VALSAFARI I HUSAVIK

Den numera världsberömda valskådningen i Husavik startade 1995 med en renoverad fiskeskuta byggd i ek. Har man tur kan man få se allt från vikvalar, knölvalar, kaskeloter, fenvalar, späckhuggare, delfiner och ibland till och med blåval i de rika vattnet i Skjálfandibukten. Valarna kommer till bukten under sommaren. Juli är den bästa tiden för valskådning, men säsongen sträcker sig från april till oktober.

 

Tio minuter senare dyker han upp igen. Rakt framför mig och Janicke. Kanske 50 meter bort. I sin jakt att få oss närmare, snurrar kaptenen båten så mycket att valen hinner försvinna. Och där står vi. Och önskar att han bara hade stått stilla. Efter ett tredje framträdande är det dags att åka tillbaka. Under timmen på väg till hamnen har vädret än en gång ändrat sig. Solen lyser upp det fantastiska landskapet och värmer oss till livs igen. Utöver det, har vi tydligen varit med om 44 jordbävningar de senaste 48 timmarna.

 

LÄS MER: Alla inlägg från Islandskryssningen hittar ni här.

 

Island, Husavik, valskådning

Island, Husavik, valskådning

Island, Husavik, valskådning

Island, Husavik, valskådning

Island, Husavik, valskådning

Island, Husavik, valskådning

Island, Husavik, valskådning

Island, Husavik, valskådning


Kollegan Jeanette från Reiseperler

Island, Husavik, valskådning

Island, Husavik, valskådning

 

Translation
Nowdays you might know Husavik by the song created for the Eurovision movie by Will Ferell. The song is actually sang by our Swedish singer Molly Sandén. But Husavik is also an important starting point in Iceland for whale watching.


Denna resan var en PR-resa och arrangerades av Viva Cruises och United Spirit Nordic.

Bilder på mig: Janicke Hansen

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *