Unika Resedestinationer, BotswanaFoto: Flickr/ Michael Levine-Clark

 

Både Forbes Magazine och Kilroy har utsett några av de mest unika platserna på jorden. De har tittat på platser i världen som erbjuder helt unika upplevelser. Resor som erbjuder upplevelser som sätter sig djupt i både minne och själ och som kanske till och med förändrar ens liv.

 

Några av platserna har jag haft turen att få besöka, men flera av dem har länge funnits på min Bucketlist. Som Bhutan, Botswana och Chernobyl. Mongoliet var på min bucketlist sedan jag var tonåring. Av någon anledning har landet trillat bort från önskelistan. Kanske kan deras samlade tips ge dig idéer till nästa resa. Om inte, kan man ju alltid drömma sig bort. Så här kommer deras 23 samlade tips.

 

23 TIPS PÅ LITE ANNORLUNDA RESEDESTINATIONER


1. PORTUGAL | AZORERNA
Azorerna består av nio vulkaniska öar och ligger mitt ute i norra Atlanten. Trots att språket är portugisiska är både kultur och maten något helt annat.

2. BHUTAN
Bhutan är världens i dag yngsta demokrati. Beläget högt upp i Himalaya ligger det lilla buddhistiska landet som fått smeknamnet “the last Shangri-La”.

3. MOSQUITO BAY | PUERTO RICO
“Vissa platser erbjuder sådan unik natur att det får det att kännas du har lämnat jorden och svävar bland stjärnorna”, skriver tidningen om Mosquito Bay i Vieques i Puerto Rico.

4. BLÅ LAGUNEN | ISLAND
De varma bassängerna i Blå Lagunen på Island är ett populärt resmål för turister från hela världen. Det är en av de saker man måste göra under din livstid.

5. CANCUN | MEXIKO
Världens största undervattensmuseum finns i Cancun i Mexiko. Här har konstnären och skulptören Jason de Caires Taylor ställt ut över 400 statyer vilka kan nås av snorklande turister.

LÄS MER: Om våra resor i Mexiko

Unika resedestinationer, MexikoFoto: Musamexico.org

 

6. CHERNOBYL | UKRAINA
1986 exploderade Chernobyl i dåvarande Sovjetunionen [i dag Ukraina] och det gamla kärnkraftverket står i dag i ruiner. Det har tidigare varit möjligt att få guidade turer men under 2011 öppnade man officiellt för turister.

8. MADAGASKAR
Madagaskar ligger drygt 35 mil utanför Afrikas östkust. Ön har varit så pass isolerad att hela 90 procent av landets växtliv inte finns någon annanstans i världen.

9. OKAVANGO | BOTSWANA
17.000 kvadratmeter stora Okavango i Botswana är södra Afrikas största våtmarksområde. Hit reser turister världen över för att skåda elefanter, lejon, leoparder och mycket mer.

10. MALDIVERNA
Långt ut i Indiska Oceanen ligger paradisöarna Maldiverna. Som världens plattaste land, endast knappt två meter över havsytan, hotas Maldiverna av översvämningar om världshaven skulle stiga.

LÄS MER: Om Maldiverna

Maldiverna, Sun Island, South Ari Atollen

 

11. DUBAI | FÖRENADE ARABEMIRATEN
Dubais konstgjorda skärgård av butiker och lyxhotell, Palm Islands, är sevärt och imponerande.

12. YAKUSHIMA | JAPAN
Yakushima är ön, som utsetts till ett världsarv, är både klassiskt japansk men också väldigt unik.

13. ALASKA | USA
För den som sett filmen Into the Wild, kanske en resa till Alaska kan kännas mer skräckinjagande än inbjudande. Men faktum är att detta vildmarksparadis definitivt inte får missas. Alaska är USAs största delstat till ytan men har endast runt 670,000 invånare. Här finner du Nordamerikas högsta berg Mount McKinley, massa bra trekking-turer, grizzlybjörnar och isfiske.

14. MONTEGO BAY | JAMAICA
Montego Bay kanske inte är så okänt för vissa, det är delvis klassat som ett turistmecka för många. Montego Bay är Jamaicas andra största stad som har massor av roliga aktiviteter och härliga stränder att uppleva.

15. SANTORINI | GREKLAND
Santorini i Grekland är världens enda bebodda vulkankrater. “Bland de vackraste av Greklands drygt 6.000 öar”, skriver tidningen. Här finns även Medelhavets bästa mat. Dock inte i toppen bland våra favoriter i Grekland.

LÄS MER: Om Santorini och Grekland.

 

16. ULAANBATAAR | MONGOLIET
Mongoliet är för många ett främmande, spännande och mystiskt land. Här finns mycket att uppleva och ett landskap som är otroligt unikt. Huvudstaden heter Ulaanbaatar och här bor ca 1,3 miljoner invånare. Pröva den traditionella maten eller besök det naturhistoriska museet där man bland annat kan se dinosaurieskelett från Gobiöknen.

17. VICTORIA FALLS | ZIMBABWE
Det tar endast ca 10 minuter att gå till det häpnadsväckande vattenfallet från den lilla staden Victoria Falls. Staden skiljer sig väldigt mycket från resten av landet då det känns som en liten oas, här går vilda djur omkring fritt. Förutom dem majestätiska Victoriafallen så kan du alltid paddla kanot på Zambesi floden, åka på safari i nationalparken eller till och med provsmaka lite smarriga larver på de lokala restaurangerna.

18. TITICACASJÖN | PERU
Titicacasjön är perfekt för dig som vill få avkoppling på semestern. Det bästa sättet att få uppleva Titicaca är att besöka lokalbefolkningen på öarna ute i sjön. Öarna är byggda utav vass och om du tar dig riktigt långt ut så lever befolkningen där helt utan teknologi och nymodigheter.

19. ANTANANARIVO | MADAGASKAR
Utanför Afrikas kust ligger naturens egna paradis: Madagaskar och dess huvudstad Antananarivo. Förutom ett spektakulärt djurliv, magiska stränder finns även två olika regnskogar: en tropisk och en torr. Upplev safari på Madagaskar, perfekta vandringsleder som tar dig till magiska vattenfall eller tälta under stjärnorna.

20. ISHOTELLET I JUKKASJÄRVI | SVERIGE
Du behöver inte resa långt för att uppleva något unikt. 20 mil norr om polcirkeln i Jukkasjärvi ligger Ishotellet som varje vinter byggs upp för besökande turister.

LÄS MER: Om Kiruna och Ishotellet

Sverige, Lappland, Kiruna, Ishotellet

 

21. TASMANIEN | AUSTRALIEN
Det finns mycket att uppleva på Australiens massiva kontinent, dock är det många som glömmer bort att resa till dess sydligaste punkt, Tasmanien. Tasmanien är en ö som måste upplevas! Allt från sköna barer och festivaler till hiking i vildmarken. Den charmiga staden Hobart är öns största och har många gånger omtalats för sina trevliga invånare.

21. PÅSKÖN | CHILE
Här finns de gigantiska stenstatyerna Moai på en ö mitt ute i havet. Denna fantastiska ö ligger drygt 2200 km från närmsta bebodda ö och drygt 3700 km från närmsta fastland. Ön tillhör Chile så att resa hit från Santiago är att rekommendera. Förutom de mystiska stenstatyerna så har Påskön underbara stränder, kristallklart vatten, surfing och dykning i världsklass!

22. PAJE | ZANZIBAR
Letar du efter paradiset? Den lilla fiskebyn Paje i Zanzibar är en oerhört, härlig plats. Fantastiska dykplatser och kitesurfing, sköna locals och mat från massa olika delar av världen. Sandstränderna är långa, vita och omringade av turkost vatten. Avsluta dagen med att dricka en kokosnöt drink samtidigt som du ser ut över en otrolig solnedgång.

23. USHUAIA | ARGENTINA
En tur-retur biljett till världens ände, tack! Ushuaia i södra Argentina kallas nämligen just för detta då det är världens sydligaste stad. Vitklädda bergstoppar, floder och sjöar, fåglar, sälar och pingviner. Kanske har du lust att åka skidor? Ja, varför inte, det finns nämligen också här. Dessutom är Ushuaia den perfekta utgångspunkten för resor till Antarktis.

Unika resedestinationer, Argentina

Foto: Flickr/ Enrica

 

Translation
Are you interested in a unique travel destination? Here are 23 sugestions to destinations that can offer you a slightly different experience. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *