Slotten i Skåne ligger tätt. Man har kommit fram till att det finns runt 170 herrgårdar och slott i detta lilla landskap. Inte alla är öppna för besök från allmänheten. Men på flera av dem kan man boka en slottsnatt.

 

Ett av dem är Bäckaskog slott. Bäckaskog Slott hittar man lite norr om Kristianstad. På näset mellan de två sjöarna Ivösjön och Oppmannasjön. Varje slott har sin egen unika egenskap. På flera slott kan man uppleva vinprovningar, utställningar, yogahelger och Fine Dining. På Bäckaskog Slott, kan du bland annat gå på spökvandring.

 

Middagen serveras i en av huvudbyggnadens vackra lokaler. Råvarorna införskaffas i mån av tillgång från de lokala producenterna. Menyerna komponeras efter säsong och möjligheten finns att få ett dryckespaket anpassat till menyn. För de som önskar, finns så klar alkoholfria alternativ. Efter middagen är det dags att gå till vila. Vi bor i Klostergården. Men på Bäckaskog kan man välja allt från Svit, hotellrum och B&B.

 

Jag sover gott efter den ljuvliga trerätters middagen och vaknar tidigt. Tidigare än jag brukar. Jag sätter mig ute i trädgården där det fortfarande är morgondag på rosorna och blommorna längs slottets väggar. Och trots att det bjuds på en helt ljuvlig frukostbuffé, nöjer jag mig med kaffe och en croissant. Känns lite franskt. Och lite lyxigt. Jag har för första gången fått uppleva den fulla slottsupplevelsen. Med övernattning, fin middag och ljuvlig frukost. Kvar till nästa besök, har jag slottsparken och örtagården.

 

 

SPÖKENA PÅ BÄCKASKOG SLOTT

Jag har besökt slottet vid ett flertal tillfällen. Under mitt första besök på Bäckaskog slott fick jag uppleva en Spökvandring. Vi informerades om att slottet ligger på en av Sveriges mest hemsökta platser och gäster säger sig ha sett flera olika spöken. Kanske enda gången i mitt liv jag varit med om en spökvandring. Även om det som skrämde oss mest, var skriken från en mörkrädd i sällskapet.

 

Ett av dem är Karl den XV häst. Shejk ska ha avlivats i slottsparken med en gevärskula. Det sägs, att om man råkar stöta på hans vålnad inne i parken, ska man inte möta hans blick. Om man gör det, kommer något hemskt att hända. Andra har sett en kvinna som man har gett namnet Elvira. Hon ska vid sitt besök i slottet fått krossat glas i ansiktet och skadats svårt. Därefter ska hon alltid ha burit en svart slöja framför ansiktet. Men har också hört skriket av en pojke från under kyrkgolvet, hört spädbarn som gnyr och sett en munk.

 

 

BÄCKASKOG SLOTTS HISTORIA

Slottets historia går ända tillbaka till tidigt 1200-tal. Då var det ett kloster för munkarna från den romersk-katolska premonstratensorden, som grundades i Frankrike år 1120. Under samma period startade reformationen. Reformationen är de rörelser inom den västerländska Kristendomen, som fick till följd att olika protestantiska eller reformatoriska samfund, såsom den lutherska och den anglikanska kyrkan, på 1500-talet knoppades av från Romersk-katolska kyrkan.

 

Detta innebar att klosterverksamheten här, fick avslutades 1537 och Bäckaskog övertogs av den Danska staten. Efter att har varit i flera ätters ägo, efter freden i Roskilde 1658, överlämnades Bäckaskog Slott av Karl den XI till Svenska Kronan. Och nu arrenderas slottet av en rad överstar, guvernörer och kungliga ättlingar. Bland annat Karl den XV, Oscar den I och kronprins Karl, senare känd som Karl XV. Av dessa användes slottet som ett lustslott.

 

Under 1900-talet försvann en del byggnader. Bland annat kvarnen, orangeriet och en del jordbruksbyggnader. Dock finns delar av den gamla klosterkyrkan och delar av munkarnas kök bevarade i dagens byggnader. Slutligen, 1996, köptes slottet av Statens Fastighetsverk.

 

 

UPPLEVA PÅ BÄCKASKOG SLOTT

Under normala år, kan på Bäckaskog slott uppleva mer än bara en slottsövernattning. Här arrangeras 0perakonserter, spökvandringar och teaterföreställningar. Man kan kan ta fina promenader i slottsträdgården, strosa i slottsparkens örtagård eller ta en fika i kaféet. Eller göra som vi. Njuta av en trerätters middag med lokala råvaror från närområdet. Lite kuriosa. 2012 spelades Stjärnorna på Slottet in här. Och 2016 var Antikrundan här.

 

SE & GÖRA I NÄRHETEN

  • TROLLELJUNGBY SLOTT
    Trolle Ljungby slott är ett slott i Trolle-Ljungby socken, Kristianstads kommun. Slottet hör till Skånes mest praktfulla renässansbyggnader i typisk Christian IV-stil.
  • IVÖSJÖN

    Ivösjön är en sjö i Bromölla och Kristianstads kommun i Skåne. Den är Skånes största sjö och är 50 meter djup. Har en yta på 50,1 kvadratkilometer och befinner sig 5 meter över havet. Den är ett Natura 2000-område och skyddas av fågeldirektivet.
  • KJUGEKULL
    Kjugekull är ett Natura 2000-område i Kristianstads kommun i Skåne län, beläget mellan Ivösjön och Oppmannasjön. Här finns även ett utemuseum. Området täcks av lövskog och hagmark.
  • OPMANNASJÖN
    Oppmannasjön är en sjö i Kristianstads kommun i Skåne.
  • IVÖN
    Ivö, även Ivön, är en ö i Ivösjön i nordöstra Skåne i Kristianstads kommun. Landarealen är 12,89 kvadratkilometer och därmed Skånes största ö.

 

HITTA HIT

Hemsida: Bäckaskog Slott
Hitta hit:
Nordöstra Skåne, Kristianstad, Fjälkinge, Barumsvägen 255

 


Foto av mig: Annika, Resfredag

 

Translation
In Sweden, as in many other countries, many old castles are transformed into hotels. So are Bäckaskog Slott in north eastern Skåne in the south of Sweden. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *