Warning: Undefined array key "HTTP_USER_AGENT" in /home/httpd/vhosts/discoveringtheplanet.com/httpdocs/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_socialhelper.php on line 249

 

Jag står mitt i en korsning i Vlčnov i Tjeckiska Mähren. Gruppen jag är här med har spritts för vinden och jag kan inte se någon av dem i närheten. Men här i korsningen, samlas mer och mer folk. Jag vet inte riktigt vad vi väntar på, men någon typ av festivaltåg har jag förstått.

 

Jag tänker att det måste vara ett bra ställe att stå på eftersom folk samlas här. Men när platsen snart fylls av mer och mer folk, inser jag att bilderna jag eventuellt kommer vilja ta, är i fara. Så jag lämnar korsningen och tar mig upp för en av gatorna och sätter mig ner på trottoarkanten. Och väntar. Jag är inte alls beredd på de som ska komma att utspela sig.

 

OM ATT INTE VÄNTA PÅ SIN TUR

När första hästen med sin förare dyker upp i korsningen, inser jag snabbt att det kommer bli många bilder. Hästen är dekorerad i hundratals längder av tyg i hela färgskalans nyanser. Dess förare bär de vackraste dräkter och gående mellan hästarna kommer kvinnor, män och barn i lika vackra dräkter gående. Jag förbereder mig på att ta mina bilder. Men att stå på sin plats, på det traditionella sättet och ta sina bilder, visar vara helt fel lösning.

 

Helt plötsligt springer folk fram till hästarna. Förarna skojar med de som kommer fram högt och tydligt. Och det slutar med att personerna lägger lite pengar i en låda som hänger på hästens sida, eller i förarens stövel. Att ta vackra bilder på kvinnorna med de vackra dräkterna gör alla. Men, inte från någon sidolinje eller trottoarkant. Man måste helt enkelt gå fram och be om en bild. Och under dagen framgår det tydligt att det är så man gör och att de tillhör traditionen. Till och med barnen ställer upp på att vara med på bild. Så klart efter att man fått godkänt av föräldrar.

 

LÄS MER: Mer om Mähren, Moravia, kan du läsa här.
LÄS MER: Fler av våra besök på UNESCO världsarv hittar du här. 

 

 

KUNGENS ANKOMST I VLCNOV KUNGGÖRS AV EN UTROPARE

Processionen av de unga männen på hästar leds av sjungande utropare som gör alla uppmärksamma på “Kungens” ankomst. Dessa följs av unga män med svärd och sablar som ska försvara kungen. Kungens ansikte är delvis dolt och i munnen håller han en enkel röd ros. Den årliga “Kungen” är alltid en ung man i en ålder mellan 15 och 25 år. Följet rider på dekorerade hästar och traditionerna och kläderna ärvs inom samma familj från generation till generation. Följet stannar då och då till och då ropar kungen ut humoristiska korta rim som besvaras av publiken. Som tack får de en peng som antingen läggs i kungens stövel, eller i en låda på hästens sida.

 

 

VLČNOV RIDE OF THE KINGS URSPRUNG & HISTORIA

Vlčnov är en kommun och by i regionen Zlín i Mähren, Tjeckien . Den har cirka 3 000 invånare. Det första skriftliga omnämnandet av staden är från 1264. Från 1506 var det en del av herrgården Uherský Brod. Herrgården ägdes av herrarna i Kunovice och från 1611 av familjen Kaunitz. Denna färggranna och traditionella festival heter “Vlčnov Ride of the Kings”, och görs gemensamt i fyra av de närliggande byarna [Hluk, Kunovice, Skoronice och Vlčnov] och sker bara här i hela landet. Ursprunget till festivalen är man inte helt säker på, men den har firats oavbrutet sedan 1808 i Vlčnov.

 

Man spekulerar i att den skulle härstamma från processioner som gjordes under påsken under hedniska tider för att säkra en god skörd. Man har även hittat liknande ceremonier i bland annat Kyrgyztan. Fram till andra världskriget firades ceremonin i samband med Pingsthelgen, men är numera än allmän festhelg. Endast i Vlčnov, har man en tradition som går tillbaka mer än tvåhundra år. Det man vet är att The Ride of the Kings är en unik tradition i Tjeckien. Folklorefestivalen är så unik och gammal att den 2011 av UNESCO blivit listad som ett världsarv på den över immateriella kulturarvslistan [UNESCO World Intaginble Heritage List] . Man kan uppleva den under sista helgen i på våren i maj.

 

 

FOLKFEST, HANTVERKSMARKNAD & KONCERT

De färgglada folkdräkterna är fascinerande och vackra. Vi får senare reda på att det inte är alla som har råd med dem. De kan kosta upp emot 20 000 kronor att äga en. Och då gör man det med stolthet och bär dem så ofta som möjlighet finns. Samtidigt som festivaltåget pågår, pågår också en hantverksmarknad med handgjorda och hemmagjorda varor. Vackra kakor. Kransar. Handgjorda gosedjur. Juiceer och marmelader.

 

Och bredvid marknaden, i en nedsänkt utomhus arena, pågår en koncert med Moravisk traditionell musik och dans. Enligt den tjeckiska musikologen Jiří Plocek är Moravia det område där det europeiska östmusik möter väst. Moraviska folkband främsta kännetecken är en strängsektion och en stor cimbalom. En helt otrolig upplevelse som man säkert aldrig kommer få uppleva igen.

 

 

Translation
If you are lucky, you will be in Moravia in The Czech Republic, in the month of May. If you are you will be able to experience the ceremonial procession Vlcnov The Ride of the Kings. A beautiful and colorful festival that today is a UNESCO heritage.  


Denna resan var en PR-resa som arrangerades av Czech Tourism.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *