Warning: Undefined array key "HTTP_USER_AGENT" in /home/httpd/vhosts/discoveringtheplanet.com/httpdocs/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_socialhelper.php on line 249

 

Här i Alonissos hittar man Greklands första Marina Nationalpark under vatten, en av Europas största. Parken grundades 1992 för att skydda den utrotningshotade munksälen och dykning var under många år förbjudet här. Idag ska vi ut på en tur med ett en liten kryssare för att uppleva naturen och den Marina Nationalparken från havet.

 

Vår guide Kiki säger till oss att hålla oss nära kaptenen. “He is a little, how you say, crazy. Good Crazy. He will tell you many stories”. Och det gör han. Kapten Pakis. Det är svårt att inte tänka på Kapen Haddock när man ser honom, men har helt klart mer humor än Haddock. Han börjar med att säga att greker aldrig ljuger. De berättar bara myter. Så han börjar med att berätta myten om Sporadernas skapelse och de två rivaliserande syskonen och jättarna som skapade öarna. Han lämnar myterna för en liten stund och berättar också om öarnas geografiska historia och lite om sig själv.

 

“Jag var i Tyskland och Sverige i mina ungdoms dagar.  Malmö, Norrköping, Göteborg,
Luleå, Kalix, men inte Stockholm. Vi var de första som var i Kalix efter att isen smälte”. 

 

Vi ser Eleonorafalken sväva över ön. En av de snabbaste i världen. Runt öarna här finns också tre sorters delfiner och ibland valar, men dem ser vi inte idag. Vi gör ett första stopp vid den lilla söta stranden Agios Dimitrios för att bada. Men det visar sig att många andra båtar gör exakt samma sak. En liten stund senare åker vi vidare för att besöka “The Island of Kyra Panagia”. Här finns ett litet kloster från 933 uppe på klippan, som vi så klart vandrar upp till. Idag bebos det nyrenoverade klostret av tre munkar. Om det är värt att gå den steniga vägen upp i värmen, för att besöka det lilla klostret är kanske en smaksak. Om inte annat så finns det toaletter och vatten som kan vara mödan värt.

 

När vi kommer tillbaka ner på båten har den 71 årige kapten Pakis lagat mat till oss. En helt vegetarisk måltid på ris, potatis, bröd, tomat och gurka. Eller man kanske ska kalla den en ren “kolhydratisk” måltid? Vad är det man brukar säga? Att allt smakar bra på havet. Efter att ha tagit en simtur, matat fiskarna, bråkat med en skeppshund är det dags att vända hemåt. Nästan. Vi gör ett sista badstopp vid ett av alla skeppsvrak som finns runt ön.

 

Nästan inget annat däggdjur är så starkt hotat av utrotning som Munksälen. Det är den enda sälarten i Medelhavet och är extremt sällsynt. Så räkna inte med att få se en. Man tror att det i dag finns mellan 500 och 800 i världen, varav man hittar ett 40-tal runt Alonissos. Det finns också små populationer vid turkiska och afrikanska kustlinjer och på Hawaii. De behöver 35 kg fisk om dagen för att överleva. Deras naturliga habitat för att föröka sig, stränderna, är tyvärr numera upptagna av oss människor. Grottorna som de har tagit tillflykt till är tyvärr farliga för de nyfödda sälarna. Stormarna på havet leder till stor dödlighet bland sälungarna som inte kan ta sig ur grottorna. Honan får dessutom bara en unge per kull och är gravid i 11 månader. Vi frågar vår kapten om han har sett några, men har inte sett någon på tre år.

 

När vi lämnar båten och kapten är vi inte trötta för att vi gjort så mycket, utan mer av solen och havsluften. Vattnet kring Alonissos sägs vara bland det renaste i hela Grekland och vi kan inte annat än hålla med. Men nu är det dags att se mer av Alonissos med land under fötterna. Missa inte vår film från dagen längst ner. Och följ oss gärna på You Tube om du inte redan gör det. 

 

 

Translation:
We did a full day cruise with Captain Pakis at the Alonissos Marine Park. It was a great day with a great captain. A little bit of Captain Haddock in there. 

 


Denna resan är delvis en pressresa anordnad av Re-Make

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

6 Comments

 1. says:

  Tusen tack för detta! Så ljuvligt! Fantastisk bilder! Och jag kan nu känna viss länntan tillbaka till Grekland. Under några somrar båtluffade vi i Grekland när barnen var små och då blev det också stopp bl.a här på Alonissos, men det är nog sådär en 25 år sedan. Väldigt roligt att via er komma tillbaka.

  1. Tack Ditte :). Ja, Grekland är helt klart en favorit att återvända om och om igen till. Och till dessa öarna måste jag absolut återvända. Du med :)?

 2. Vilka härliga bilder från underbara Grekland!

  1. Tack Ann-Louise. Och visst är det ett härligt land.

 3. Pakis says:

  Thank you Dniela for the lovely article and the photographs, yes it was a fantastic day and you immortalised it in a wontderful way. Thank you again.
  Captain Pakis

  1. Thank you for a great day Captain Pakis. Looking forward to coming back and doing the day again :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *