Mykonos. Sista stoppet på vår Medelhavskryssning med familjen. Så fort vi tagit första steget i land från transferbåten, vet jag att jag fått ytterligare en favorit på Grekiska topplistan. Mykonos har varit på önskelistan i många, många år. Men varje gång vi skulle välja destination i Grekland, har just Mykonos kommit med en prislapp högt över vår budget.

 

Men femtio år in i livet är vi äntligen här. Och det är inte svårt att förstå varför  Mykonos lockar så många besökare. De små kubistiska hus, även kallade sockertoppshus, längs kullarnas sluttningar är det första man ser. De vita gränderna följs i typisk grekisk anda av rosa bougainvillea och blå dörrar och staket. Och så börjar överraskningarna och intrycken. Dörrar och karmar i rött. Ljusblått. Rosa. Och turkost. Runt varje hörn dyker något nytt att fascineras över upp. Sällan har jag sett så många högklassiska märkesbutiker på en Grekisk ö.

Matoyianni street är den mest kända gatan på Mykonos och det är här du hittar märkesbutiker som Prada och Gucci. För första gången under resan får systemkameran jobba hårt. Hittills har jag varit nöjd med att ta bilder med mobilen. Helst plötsligt dyker ett gäng väderkvarnar upp. De har stått här sedan 1600-talet och var från början hela sexton stycken. Idag står sju kvar att skåda. Vi fortsätter runt nästa hörn. Och vi går rakt på den vita Kyrkan. Church of Panagia.

 

DEN VITA KYRKAN CHURCH OF PANAGIA

Den liknar ingen kyrka vi tidigare sett och det visar sig att den är den mest fotograferade i Grekland. Kyrkan började byggas i slutet på 1400-talet men var inte klart förrän på 1600-talet. Denna unika och vackra kyrka består faktiskt av fem små kyrkor som har slagits samman och byggts till en. Fyra av kyrkorna utgör grunden och den femte kyrkan är den centrala delen av kyrkan.

 

Jag känner att jag vill ta en bild på mig och mannen här. Så jag börjar ställa i ordning mitt lilla stativ. Vi hinner inte ta mer än en testbild, innan en man som står bredvid erbjuder sig att ta bilden på oss. Jag tvekar. Mannen säger “låt honom ta den”. Så jag låter… och så här blev resultatet :). Bilden till vänster, egen testbild. Bilden till höger, vänliga mannen.

 

LITE OM DEN LILLA ÖN MYKONOS

Mykonos tillhör ögruppen Kykladerna och ligger i Egeiska havet i sydvästra Grekland. Norr om Naxos. Kykladerna kommer från det grekiska ordet kyklas som betyder runt, eller omkring. Den lilla befolkningen på cirka 10 000 personer lever huvudsakligen på turismen och ön, är med sina ca 85 km², en förhållandevis liten ö Ön har lockat turister i över 65 år. Då var det grannön Delos som lockades flest turister på grund av alla sina historiska platser. Delos var den plats som under antiken inte bara var ögruppen Kykladernas centrum, utan även något av Greklands mittpunkt. De två största byarna är Mykonos stad och Ano Mera. De två närmsta grannöarna är Syros och Tinos.

Till lunch hamnar vi lämpligt på en grekisk taverna vid vattnet. Vi hoppar över huvudrätten och beställer istället ett gäng förrätter att dela på. Grekisk sallad. Tzatsiki. Saganaki, friterad fetaost. Indisktliknande bröd med vitlök. Och grekiska minipajer fyllda med fetaost och spenat. Och flera saker överraskar oss med de klassiska grekiska förrätterna. I den grekiska salladen finns både kapris och brödkrutonger. Det traditionsenliga vita brödet påminner om imdiskt naanbröd. Jag och mamsen avslutar med turkiskt kaffe.

 

 

SOLGULA DRINKAR MED UTSIKT ÖVER MYKONOS VÄDERKVARNAR

Bara en timme senare tar värmen åter ut sin rätt. Vi sätter oss på en bar i “Lilla Venedig” och beställer solgula drinkar med utsikt över “himpavimporna” [skånskt uttryck för vindmöllor]. Väderkvarnarna som står på kullarna på ön Mykonos är ett landmärke för ön. De har stått här ända sedan 1500-talet. Från början fanns här sexton stycken. Av dessa står sju stycken kvarnar kvar.  Man använde väderkvarnarna för att mala vete som sedan såldes och transporterades runt hela världen. Sedan är det dags att utforska lite till. Vi avslutar dagen, oväntat nog, på en Italiensk restaurang.

 

På display utanför restaurangen, i den smala gränden, hittar man alla pastasorter man har att välja på. Att kombineras med valfri sås. Mannen väljer ugnsbakad tortellini. En portion som alla dagar i veckan räcker till två eller tre personer. Själv väljer jag, inte oväntat, linguini carbonara. Carbonara är en av mina tre favoriträtter och linguini är en nyfunnen favorit bland alla pastasorterna. Det enda som drar ner upplevelsen lite är när kyparen, efter att ha förstått att vi är från Sverige, börjar slänga sig med svenska ord och fraser. Något som jag tyvärr är allergisk mot. Trots det. Mannen och jag är överens. Vi är inte klara med Mykonos.

 

 

10 SAKER ATT SE & GÖRA PÅ MYKONOS

Trots att Mykonos inte är större än 105 183 kvadratmeter, finns det mycket att se och göra här.

 

1. ÄTA GREKISK MEZE TILL LUNCH
Det kan låta som en självklarhet att äta grekisk mat i Grekland. Men många missar tyvärr godsaker som friterad ost [saganaki] och andra grekiska smårätter. Andra populära grekiska rätter är gyros, souvlaki och moussaka.

2. OLD PORT [Den gamla hamnen]
Om man kommer med båt, hamnar man nästan automatiskt i den gamla hamnen i Mykonos stad. Här hålls den traditionella fiskmarknaden på ön. Vid hamnen finns det flera restauranger, barer och hotell.

3. MATOYIANNI STREET
Matoyianni street är den mysiga och kända shoppinggatan på Mykonos. Här hittar man kända märkesbutiker som bland annat Prada, Gucci och Guess. Men också många vackra hantverksbutiker.

4. CHURCH OF PANAGIA
Church of Panagia är den mest fotograferade kyrkan i Grekland. Kyrkan har ett väldig speciellt utseende och likna ingen annan kyrka. Kyrkan började byggas i slutet på 1400-talet men vart inte klart förrän på 1600-talet.

5. MYKONOS VÄDERKVARNAR
Väderkvarnarna som står på kullarna i Mykonos är landmärke för ön. De har stått där ända sedan 1500-talet och var från början 16 stycken kvarnar som i dag är 7. Vill du veta mer om historien bakom väderkvarnarna så kan du besöka museet som finns i Boni-väderkvarnen.

 

 

6. ALEFKANDRA | Lilla Venedig
Alefkandra kallas för “lilla Venedig” och är ett charmigt och mysigt område i Mykonos stad. Här ligger husen precis vid det turkosa vattnet med balkonger som går ut över havet. Här finns många mysiga barer och restauranger, som en gång var hem för boende. Området ligger strax nedanför väderkvarnarna.

7. DAGSTUR TILL GRANNÖN DELOS
Om man är intresserad av historia ska man ta sig till grannön Delos. Enligt den grekiska mytologin föddes den grekiska guden Apollon här. Här bodde det folk redan på 2000-talet f Kr. Ön är idag obebodd och hit kom de första arkeologerna i slutet på 1800-talet.

8. VINGÅRDEN VIOMA´S
Om man är intresserad av vin och vinproduktion, kan man besöka Vioma’s vinodling. Förutom att de producerar vin och har en vingård så odlar de även grönsaker och honung här. Ät en god grekisk lunch i deras restaurang och prova på olika vinsorter som kommer från gården.

9. BADA PÅ MYKONOS
Det finns gott om badplatser på Mykonos, både mindre och större stränder. Några av de populäraste är Elia Beach [Mykonos största badstrand och kanske den vackraste], Agios Sostis Beach [mindre badstrand på den norra delen av ön med lite mindre folk], Kalafatis Beach [är en familjevänlig strand på östra sidan av ön], Kalo Livadi Beach [ligger sydost om Mykonos stad och är kanske partystranden] och Fokos Beach [är kanske den lugnaste stranden och kallas för den gömda stranden].

10. MYKONOS MICROBRYGGERI MYKONOS BREWING COMPANY
Under lunchen beställer mannen en lokal öl och får en Milos. Det visar sig att den kommer från det lokala och enda ölbryggeriet på ön Mykonos Brewing Company. Och mannen lovordar ölet så högt, att han resten av dagen bara dricker öl från Mykonos.

11. ARMENISTIS FRY | Faros Armenistis
Armenistis fyr är en gammal fyr från 1800-talet. Idag är inte fyren öppen för allmänheten och den är helt stängd. Men du kan fortfarande njuta av den fina solnedgången som är här. Fyren ligger uppe på havsklipporna i Kap Armenistis.

 

 

ATT TÄNKA PÅ NÄR MAN ÄR PÅ MYKONOS

 • Boka bord om du besöker ön under högsäsong.
 • Mykonos är en av de dyrare öarna i Grekland, så tänk på att det kan kosta lite mer att äta och dricka.
 • Finns många sätt att ta sig runt på ön. Det går lokala bussar. Det finns taxi. Eller så hyr man bil eller moped.
 • Hit tar man sig antingen med flyg eller snabbfärja från Kreta.

 

LÄS MER: Min grekiska önskelista & öarna vi besökt hittills

LÄS MER: Mer om Grekland hittar du här

 

 

Translation
The Greek Island Mykonos has been on my bucket list for a long time. And finally I got to visit the island. And it was everything I thought it would be and more. A must see again island. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

9 Comments

 1. Åh vad fint!
  Jag har nog tänkt att Mykonos är festande ungdomar, men jag kanske blandar ihop det med någon annan ö?

  1. Nej du har rätt. Förr var ön känd för att vara en festande ön med en stor gaykultur. Fortfarande lite så på vissa ställen, men jettsettarna har nog tagit över :). Tänkte nämna det först, men insåg sedan att det var helt oviktigt. Kanske det är mycket fest på kvällarna, men inget vi märkte av.

 2. Kan Grekland någonsin bli fel! Älskar dessa öar och förhoppningsvis kan det bli en tur till hösten. Superfina bilder Daniela!!

  1. Håller med. Finns ingen jag ogillat hittills. Någon speciell du funderar på? Tack :). Blev verkligen inspirerad att ta fram systemkameran. Kändes bra.

   1. Folegandros står högst på önskelistan denna gång. Sedan har vi ju typ obligatoriskt stopp på Antiparos härhemma. Ytterligare en ö har vi tänkt oss men vi får se var vi hamnar

 3. Vilka fina bilder! Mykonos står definitivt på min önskelista och det ser ju helt fantastiskt ut!

  1. Åh tack. Såå fotovänligt. Åker gärna dit igen :).

 4. Helt underbara bilder! Det ser verkligen helt fantastiskt fint ut!!!

  1. Tackkkkkk Helena. En av de där fotovänliga platserna i världen:).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *