– I samarbete med Czech Tourism – 

Tjeckien, Marienbad, Marianske Lazne

 

Marienbad. Eller Mariánské Lázně som det heter på Tjeckiska är mitt hem de kommande dagarna. Staden som är Tjeckiens andra största kurort efter Karlsbad med sina 40 mineralkällor runt om i staden. Det är här min Tjeckiska sparesa börjar.

 

Marienbad ligger två timmar körning väster om Prag och cirka 6 mil söder om Karlsbad. Den hör tillsammans med Karlsbad och Franzensbad till den ryktbara västböhmiska “kurortstriangeln”.  Staden är i princip skapad för att vara en spastad och är en av sexton i Europa. Grunden till staden var ett kloster som byggdes i början på 1700-talet och klostrets abbot Reitenberg anses vara kurortens fader [tillsammans med Jan Josef Nehr och Vaclav Skalnik]. Det var han som lät bygga de vackra paviljongerna och kolonnader, där besökarna skulle inta vattnet.

 

Här finns cirka 40 mineralkällor runt om i staden och kurorten började byggas redan i början av 1800-talet. Men redan 1528 beordrade kung Ferdinand I en undersökning av salthalten i ortens mineralkällor. Under 1800-talets sista kvartssekel utvecklades staden enormt och började med sina fyrtio källor att konkurrera med det berömda Karlsbad. Det är en liten stad med sina cirka 13 600 invånare, men fantastiskt vacker. Marienbad är dessutom en perfekt utgångspunkt för att göra utflykter. Tre timmar härifrån ligger UNESCO världsarvet och staden Cesky Krumlov och bara två och en halv timme därifrån ligger Munchen. Och vill du dricka kaffe i Wien, då får du puttra framåt i bilen i fem timmar.

 

BERÖMDHETER, KUNGAR & MARK TWAIN

 

Staden har en säregen charm och ligger i en dal av sköna parker, kantad av bergiga skogsområden på 600 meters höjd. Då kurorten snabbt blev känd drog den till sig gäster från hela Europa. Och kring sekelskiftet spatserade kungar här sida vid sida med statsmän, finansmän och kända kulturpersonligheter. Hit sökte man sig för att hitta bot för ibland verkliga åkommor eller inbillade sådana. 1891 vistades den giktdrabbade Mark Twain här.

 

Han skrev om staden att den var trevlig och modern, men han ogillade kurdrillen som innebar uppstigning klockan 05:30, och tyckte att det var usla måltider. Bland besökarna fanns kända personligheter som Kejsare Franz Josef I, Fredrik Chopin, Franz Kafka, Henrik Ibsen, Johan Strauss, Gustav Mahler, Sigmund Freud och Goethe. Men också Richard Wagner och Chopin besökte staden och sist men inte minst, Alfred Nobel.

 

10 SAKER ATT SE OCH GÖRA I MARIENBAD, MARIÁNSKÉ LÁZNE

 

1. SPABEHANDLINGAR I MARIENBAD

Genom de sex spahotellen finns det behandlingsrum och olika pooler överallt. Kanske är det därför man emellanåt får känslan av att befinna sig där helt själv. Det finns så många ställen att spaa på, att hotellens gäster vid alla tider på dygnet är helt utspridda.

 

Tjeckien, Marienbad, Marianske Lazne, Spaupplevelser

 

2. GÅ PÅ ÖLSPA

Bara tio minuter från Marienbad hittar man Chodovar Wellness Land. Här hittar man ölbryggeriet som erbjuder upplevelser som alla omfattar öl på något sätt. För en amatör i spaupplevelser, blir det en riktigt positiv och rolig upplevelse. Det kan bero på miljön. Det kan bero på personalen. Men det kan också bero på sällskapet. På Beer Spa Chodová Planá i Marienbad kan man börja med ett ölbad och sedan äta i deras egna restaurang.

 

Tjeckien, Marienbad, Ölspa Chodovar

 

3. SLOTTET KYNZVART | Zámek Kynžvart

En hårlock från Napoleon är en av alla fascinerande saker man hittar i slottets salar. Kynzvart byggdes 1287 och är ett av cirka 2 000 slott i Tjeckien. Det ägdes länge av nobla familjer och dess första ägare var den Österrikiska kanslern Von Mettermich. Slottet övergavs under lång tid och köptes 1620 av en privat . Slottet är i barock stil och renoverades 1820 med hjälp av en arkitekt från Venedig. Här finns 6 000 böcker.

 

Tjeckien, Marienbad, Marianske Lazne

Tjeckien, Marienbad, Marianske Lazne

Tjeckien, Marienbad, Marianske Lazne

Tjeckien, Marienbad, Marianske Lazne

Tjeckien, Marienbad, Marianske Lazne

Tjeckien, Marienbad, Marianske Lazne

 

4. SPELA GOLF I MARIENBAD

I Karlsbadregionen finns det 9 golfbanor. Hela området är berömt för dessa och de ligger i vackra omgivningar. Här finns fem stycken 18-håls banor och fyra 9-håls. Här i Mariánské Lázně hittar du Royal Golf Playcourt, som är Tjeckiens äldsta golfbana.

 

5. TESTA DELIKATESSEN SPA WAFERS, OPLATKY

Oplatky är det lokala tilltugget till det något enformiga källvattnet. Det är ett traditionellt  runt kex som finns i flera olika smaker och som har bakats sedan 1700-talet. Marienbads berömda oblater är stora som tallrikar och det finns en rad goda smaksättningar på dem som vanilj, kanel, choklad, jordgubb. De började säljas 1856 och älskades av sådana personer som Edvard VII, kompositören Johann Strauss och den tjeckiske författaren Jan Neruda. Om man har möjlighet, ska man testa dem varma.

 

Tjeckien, Karlsbad, Karlovy Vary

 

6. KURKONSERT I COLONNADE HLAVNÍ  

Ett annat tidsfördriv är den traditionella kurkonserten på slaget fyra i Kolonnaden.

 

Tjeckien, Marienbad, Marianske Lazne

 

7. MAIN COLONNADE

Kolonnadan som är den längsta i Tjeckien är i Neobarock stil och byggdes 1888. Här kan man också shoppa, inhalera det varma mineralångorna, titta i affärer, njuta av parken och vackra byggnader.

 

Tjeckien, Marienbad, Marianske Lazne

Tjeckien, Marienbad, Marianske Lazne

Tjeckien, Marienbad, Marianske Lazne

 

8. ZPÍVAJÍCÍ FONTÁNA | Den spelande fontänen

Precis utanför Kolonnadan hittar man den den musikaliska fontänen som byggdes 1982. Här spelar man varje kväll populära klassiska verk med vattenkaskader belysta av skiftande färger. Kitschigt men trivsamt. Den spelar varannan udda timme från 07 till 19, med en speciell föreställning klockan 21 varje kväll.

 

 

9. BOHEMIAN MINIATUR PARK

I denna ovanliga park hittar man 60 perfekta miniatyrmodeller av viktiga byggnader, slott och monument från hela Tjeckien.

 

10. PROMENERA I MARIENBADS VACKRA CENTRUM

Promenera runt i stadens vackra centrum. Här är rent och snyggt och man kan lätt förnimma atmosfären från förra seklets kurliv. Den berömda Kolonnaden, de praktfulla sekelskifteshotellen, de gamla hälsokällorna och de spatserande ”patienterna” med sina små pipbägare. Allt vittnar om att Marienbad behållit en stor del av sitt forna jag. Staden har också som tur är, klarat sig helskinnad genom andra världskrigets förödelse.

 

Tjeckien, Marienbad, Marianske Lazne

Tjeckien, Marienbad, Marianske Lazne

Tjeckien, Marienbad, Marianske Lazne

Tjeckien, Marienbad, Marianske Lazne

Tjeckien, Marienbad, Marianske Lazne

Tjeckien, Marienbad, Marianske Lazne

Tjeckien, Marienbad, Marianske Lazne    Tjeckien, Marienbad, Marianske Lazne      Tjeckien, Marienbad, Marianske Lazne

 

Translation
Here are some things to do and see if you visit Marienbad, Mariánské Lázně, in the Czech Republic.


 

Resan till Tjeckien och regionen Karlsbad gjordes i samarbete med Czech Tourism under kampanjnamnet #besöktjeckien och #visitczechrepublic.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *