I många många år var det bara Grekland som gällde på sommaren. Vi avverkade både öar och fastland på löpande band. Rhodos, Santorini, Naxos, Zakhyntos, Kefalonia, Thessaloniki, Katerini och Meteora. Vår senaste resa till Grekland var 2012, om man inte räknar 2013 när vi åkte igenom norra Grekland för att åka till Albanien. 

 

Det var inte så att vi slutade älska landet, vi bara kom på att det fanns mer att se av Europa. Men nu, äntligen är vi här igen. Vi landar på Skiathos i ögruppen Sporaderna och redan på flygplatsen finner sig den där konstiga “attnästanvarahemma” känslan. Doften, värmen och grekiskan. Jag har många gånger försökt lära mig språket och de tiotal ord som har fastnat och kommer tillbaka som på beställning. Kalimera! Yassou! Vi tar en taxi från flygplatsen till vårt hotell och får dela den med ett annat svenskt par. De är här för elfte gången.

 

“- Har ni varit gär förut? Vi har varit här tio gånger. Vi älskar ön. Vi brukar hyra vespa. Ja, nu
känner vi killen så bra att vi bokar vesporna långt i förväg. Vår dotter var här två veckor efter oss
förra gången och då hade vi bokat allt till dem. Det finns bara en väg på ön så det är lätt att ta sig runt. Där
är bussplats fyra. Bussen därifrån går till alla stränderna. Det finns massor med fina stränder…”

 

Jag andas in och andas ut. I stunden är jag glad att jag inte får möjligheten att svara. Är fortfarande ganska trött. Men å andra sidan går luften ur mig lite. Var inte riktigt beredd på att behöva socialisera redan. Men taxituren går fort. Knappt tio minuter senare är vi framme på vårt lilla lägenhetshotell Lydia. Ett fint, enkelt och rent litet boende i Megali Ammos. Vi har en och en halv minut till närmaste strand och närmaste restaurang. Vår lilla balkong på första våningen har full insyn, men vad gör det. För vi får redan första kvällen ett litet husdjur. En supersött liten kise. Jag inser att jag borde skriva om det där. Att vi ofta lyckas få husdjur på våra resor, får bli så längre fram.

 

Efter att ha checkat in och landat lite, börjar magen kurra. Det var länge sedan det var frukost och maten på planet sov vi bort. Vi väljer Tavernan runt hörnet. Lonis. Kall öl [Mythos], tzatsiki, grekisk sallad, saganaki [friterad grekisk ost] och friterade kalamares [friterad bläckfisk]. Det går liksom inte att börja en greklandsvistelse på något annat sätt.

 

“Saganaki är en klassisk grekisk osträtt. Namnet härstammar från den stekpanna som
ursprungligen 
användes vid tillagningen, men är idag synonymt med stekt ost med pressad
citron. På turiststråken används ofta vanlig  
fetaost som paneras och friteras, men för en
äkta Saganaki krävs lagrad får- och getost.”

 

PROMENAD I SKIATHOS

Några timmar senare tar vi en promenad i Skiathos stad och hamn. Och nu förstår jag varför man väljer att komma hit om och om igen. Typ elva gånger. Det tog inte många timmar att bli kär i ön, och då har vi bara sett en bråkdel. Hamnpromenaden påminner om den på Korsika, men är här mer omfattande. Långa rader av mysiga barer, restauranger, kaféer och båtar i alla dess färger. Dofterna av Grekland, kaffe och grekisk mat når oss från varje vitt litet hörn. Små vita gränder, blå fönster, krukväxter och de självklara vesporna vart man än tittar. Skiathos stad är öns enda stad och så charmig och mysig som man kan önska sig. Man kan lätt strosa runt i timmar bland de där gränderna och bara njuta. Skiathos är också en mycket grön och vacker ö, bara naturen gör att ön är värd att besöka.

 

OM SKIATHOS

Av de 24 öarna är bara fem bebodda: Alonissos, Skiathos, Skopelos [här spelades Mama Mia in, med några av scenerna på Skiathos], Peristera och Skyros. Skiathos är 47 km² stor och har cirka 6 000 invånare. Öns flygplats har en av Europas kortaste landningsbanor, den både börjar och slutar precis vid vattenkanten, vilket gör landningen till en häftig upplevelse. Det ska dessutom finnas cirka 60 stränder och badvikar att välja emellan. Många av de fina sandstränderna ligger längs sydkusten, till exempel vid Koukounaries. I norr ligger den fina klapperstensstranden Lalaria som endast kan nås med båt och även lugnare sandstränder dit man kan ta sig med bil eller moped. I utkanten av Skiathos stad finns den välbesökta stranden Megali Ammos [där vi är] med vattensporter och tavernor. I Achladies finns också en fin sandstrand.

 

VÅR RESA

Meningen var att vi skulle boka en flygstol hit. Men det visade sig bli en antingen dyr eller en lång historia via Aten. Så vi hittade ett charterpaket med Apollo på deras billigaste boende. Kostnad? Cirka 4 800 kronor per person med boende och direktflyg till Skiathos. Då har vi valt bort alla tillval som går. Motsvarande bara flyg skulle alltså gå på cirka 5 700 kronor utan hotell.

 

Det är dags för oss att lämna Skiathos. Imorgon tar vi båten till den lilla ön Alonissos. Men vi ses igen på fredag… Dagens bilder är från Megali Ammos och gränderna i Skiathos. Mer bilder från hamnen och staden kommer.

 

 

 

Translation:
We are this moment in beautiful Greece. The first island for the week is Skitahos where parts of the movie Mama Mia was filmed. It really is a gorgeus island, and this will not be the only time we come here. 

 

Foto: Daniela Nasteska Olsson

 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

4 Comments

  1. says:

    Oj vad gott och mysigt det ser ut!

    1. Det är svårt att misslyckas med Grekland :)

  2. Åhhhh va mysigt. Nu längtar jag till Grekland. :)

    1. :). Såå många ställen och öar att upptäcka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *