Grekland, Kreta

 

Kreta. Hur hamnade vi här? För jag ska ärligt erkänna, att just Kreta var längst ner på önskelistan av allt som är Grekland. Man skulle kunna tro att våra resor alltid bokas snabbt och beslutsamt. Och det stämmer… för det mesta. Men precis som alla andra har vi perioder när tröttheten och vardagen tar över. Som denna gången.

 

I veckor satt vi och letade efter den perfekta Greklandsresan. Och när vi trodde att vi hittat den, var vi för trötta för att boka den. Tiden gick. Tre dagar innan avresa fortfarande inget bokat. Så just där och då kändes Kreta som det enklaste alternativet. Det fanns många flyg dit och massor av lediga boenden. Så, så blev det. Flyg till Chania. För att slippa stressen av för mycket folk längs med stränderna, bokar vi ett boende uppe i bergen. En traditionell villa i byn Samonas.

 

Vi har tänkt ta taxi till vårt boende, men nyfikna som vi är, vill vi veta vad en hyrbil kan kosta. Den lilla bilen kostar 240 euro för en vecka. Taxi enkel minst 50 euro. Ett snabbt överslag säger oss att hyrbilen kommer spara oss pengar på transport. Framför allt eftersom vi ska bo uppe på ett berg första delen av resan, men också behöver ta oss vidare för andra delen av vår vecka, då vi tänkt bo närmar havet. Så hyrbil blir det. Resan på cirka en timme genom västra Kreta, bekräftar lite mina förutfattade meningar om ön. Kanske lite självuppfyllande. Men så här långt vet jag att det inte är min typ av ö. Jag gillar de där mindre pittoreska öarna som har personlighet. Naxos, Zakhyntos, Alonissos, Skiathos. Öar som är vespavänliga. Kreta är det inte. Varken vespavänlig eller pittoresk.

 

Väl på vårt boende möts vi av ägaren som visar oss runt. Å så checkar vi in i vår villa. Tre våningar, fyra med klädkammaren, två uteplatser och utsikt över berget. Vi blir snabbt storförtjusta, men utforska får vi göra senare. Vi stannar knappt på rummet, vi är varma och poolen lockar. Vi tar med våra välkomstdrinkar dit och landar poolsida. Poolen visar sig tyvärr vara för kall för mig. 25 grader. Jag behöver minst 27 för att inte frysa. Jag är så trött [sov inget i natt]. Jag lägger mig på en solstol. Blundar och försöker slappna av. Låter tröttheten ta över. Syrsorna spelar. Tuppar gal. Flugor surrar runt öronen. Hotellets hund kommer å hälsar. Den minsta hund jag någonsin mött. Hur klappar man en sån? Och redan första dagen flyttar “huskatten in hos oss”. Huskatten som tydligen inte har något namn.

 

Dagarna går och vi trivs här uppe på vårt berg. Men på fredag är det dags att åka vidare. Jag ska öppna upp mitt sinne och kanske, kanske kommer jag under de kommande dagarna hitta det där genuina Kreta nedanför berget. Det som inte är överfullt av turister, inte har menyer på svenska eller inkastare som både pratar svenska och är otrevligt intensiva.

 

Grekland, Kreta

Grekland, Kreta

Grekland, Kreta

 

 

Translation:

We are in the Chania province in Crete. We decides to stay up in the mountains for a few days in a traditionell villa. It was such an good idea. Nothing else here but the sounds of crickets, dogs and goats. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

7 Comments

 1. Vilket härligt boende ni verkar ha hittat! Fint att bo uppe i bergen.
  Haha, precis som du vill jag gärna ha över 25 grader i vattnet.

  Jag har varit på Kreta två gånger. Första gången i min ungdom och då gillade jag verkligen mysiga Chania. Var även där i slutet av 00-talet men då tyckte jag det var lite för mycket turister just där vi bodde (en ort utanför Chania). Dock åkte vi på utflykter och blev väldigt förtjusta i Elafonissi, där jag såg att ni också var.

  PS. Måste säga att er blogg verkligen är så otroligt snygg och lockande!

  1. Helt underbart Anna. Önskar nästan att vi hade stannat där en hel vecka :). Bra för själen. Ja, är en riktig badkruka, otroligt känslig för kyla :)). Skulle nästan vilja ge Kreta en chans till, men off-season. Kommer skriva om Elafonissi, men oj med folk :)).

   Tack snälla Anna. Försöker hela tiden hitta ett format som jag gillar och testar mig fram hela tiden.

   1. Klokt med besök någon gång när det inte högsäsong! Jo, visst var det mycket folk på Elafonissi, tänkte mer på själva stranden i sig. :) Själv föredrar jag så gott som tomma stränder eller klippor.

    En ö jag verkligen kan rekommendera där det är lugnt även under högsäsong är Karpathos där vi var nu i augusti. Kommer at blogga om den resan inom kort!

    1. Jag med Anna. Ibland kan jag också var ganska okej med normal mängd folk på stranden ;). Men flera tusen känns jobbigt.

     Då håller jag utsikt efter Karpathostips :).

 2. Pernilla Andreasson says:

  Hej Daniela, nu var det ”några” år sedan vi var på Kos tillsammans. Hittade din reseblogg av en slump och ville bara hoppa in och säga hej! Jag har fortsatt rest till Grekland så jättekul att få lite extra tips här. Ta hand om dig! Pernilla

  1. Men åh vad kul att du hittat hit. Åh oerhört kul att höra ifrån dig :). Det var tider det och så galet kul vi hade. Tänk vad tiden gått. Ja Grekland är fortfarande ett favoritresmål och kommer nog förbli så. Bor du kvar i Skåne?

   1. Pernilla says:

    Efter att jag flyttat runt i vårt avlånga land under många år så är jag tillbaka i trygga Skåne sen ett par år tillbaka:) skönt att kunna njuta av Grekland här hos dig medan man väntar på att det ska vara riskfritt att resa dit igen. Har resa bokad i September men vi får se om det funkar i år eller om vi får ställa in detta året också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *