Grekland, Skiathos, Instax minikamera

 

Det har gått ett år och tre månader sedan vi var ute och reste. Sista resan gick till Mexiko och Playa del Carmen. Att vi inte har lidit av abstinens efter att resa dessa femton månader beror på flera olika saker.

 

Den största är nog min ME/CFS. Ett av de värsta symptomen är kronisk trötthet. Och för mig var den tröttheten, under 2021 den värsta under många år. Det innebär att vi ändå inte hade kunnat resa. Men abstinens har man ju ändå haft lite. En annan anledning är att vi fått lite omväxling i stugan… som vi ofattbart timat, skaffade bara ett år innan Coronautbrottet. Den tredje anledningen är, munskydd. Jag har sällan halsduk över munnen, för det känns som att jag inte kan andas. Jag snorklar inte heller av samma anledning. Så med munskydd… same same.

 

Att roadtripa i Sverige och Danmark har vi gjort sedan vi träffades. Och det är ett av våra favoritsätt att upptäcka världen. Både hemma och borta. Förra sommaren gällde ju tvåtimmarsregeln. Man skulle inte ta sig längre än cirka två timmar från sin hemstad. Och det rådet följde vi. Så vi upptäckte Skåne och Blekinge. Men hur mycket jag än älskar Sverige, så räcker det inte till för att stilla mitt behov att upptäcka nya delar av vår värld. Nya smaker. Annorlunda dofter. Okända känslor. Och lite adrenslinpåslag med det.

 

Sverige, Blekinge, Karlskrona

 

COVIDVACCIN FIRST & COVIDTEST SEN

Jag har senaste månaden känt att min hälsa är på bättringsvägen. Mannen fick sin första Covid-spruta i maj. Och när jag i början på Juni kunde boka min första, hände något mentalt. Direkt efter att jag bokat tid för vaccinering, började jag leta resa. Jag var redo. Kände en viss trygghet trots bara en spruta. Så bara en vecka. Bara så jag får känna andra dofter en kort stund. Italien eller Grekland? Italien… nej jag saknar Grekland. Och med bara en vecka borta, är vi på plats hemma för spruta nummer två.

 

FLYGA FRÅN GÖTEBORG ELLER KÖPENHAMN 

Att boka resa är ju inte speciellt svårt. Det är allt det andra innan avresa som är det komplicerade. För mig, som inte är så stresstålig, blev läsningen om vaccinering, covidtest, pcr-test, antigentest, munskydd både ett och två, för mycket. Lika bra vi stannar hemma. Men så fick jag en idé… vi kan ju åka från Göteborg. Då gör vi bara ett test. Men då måste vi åka dagen innan. Köra fyra timmar och bo på hotell. Åter sjönk energin.

 

Så jag lade ner alla resplaner tillfälligt för att låta processen landa lite hos mig. Tills allt kändes mindre stressande. Inne på Instagram, där jag hänger mest hela tiden, ser jag andra som är vid Medelhavet och jag tänker, att det kanske inte är så komplicerat ändå?!

 

 

CHARTER MED APOLLO

Jag går in på Apollo. Undersöker vad de har för resor till Grekland i slutet på Juni. Jag hittar en till Samos och väljer ett hotell där vi kan bo i en egen bungalow. Så jag slår till. Bokar en resa till Samos i Grekland och så får vi reda ut resten efter hand. Som man gjorde förr i tiden. När man reste på 70 och 80-talet. Klart. Dessutom, när man bokar med Apollo [troligtvis är det liknande regler med andra charterbolag], betalar man bara 500 kronor själv av PCR-testet. Normalt kostar det mellan 1 500 och 2 000 kronor.

 

De ger dig dessutom garanti för att du får en tid innan du åker. Vi bokar tider i Malmö sen eftermiddag för PCR-test [som jag sedan ändrar till Antigentest för att det inte behövs PCR till Grekland]. Eftersom vårt flyg lyfter sex på morgonen hade vi ändå behövt ta oss till Köpenhamn dagen innan. Perfekt timing. Så vilket covidtest behövs?

 

 

VILKET COVIDTEST BEHÖVER MAN TA & VAD ÄR SKILLNADEN

Som det ser ut just nu, räcker det inte att man är fullvaccinerad för att resa fritt. Man behöver även visa att man inte har covid. Vilket covidtest man behöver, beror på vilket land man ska resa till. I vårt fall, Grekland, som i skrivande stund, enbart kräver ett negativt antigentest. Det är alltid respektive land som anger vilket test som behövs för inresa till just det landet. Kom dock ihåg att det är viktigt att följa uppdaterad information, för reglerna kan ändras snabbt.

 

Många länder anger vilket test som behövs, genom att ange att ett “negativt Covid-19” test behövs, men utan att specificera om det behöver vara ett PCR-test. I de fallen kan då alltså ett Antigentest gå bra. Så vad är det för skillnad mellan ett Antigentest och PCR-test? Kortfattat kan man säga att båda testerna visar pågående infektion av SARS-CoV-2, det virus som orsakar COVID-19. Skillnaden mellan testerna ligger dels i hur precisa exakta de är och metoderna som används för att upptäcka viruset.

 

Om vi hade varit tvungna att ta PCR-testet, hade vi varit tvungna att stanna i Malmö över natten. Då vi inte hade fått svaret förrän mitt i natten. Med Antigentestet, fick vi svaret via mail efter en halvtimme och kunde avslappnade köra direkt till Kastrup. Efter en enkel kontroll på Pepparholmen på Öresundsbron. Pass och digitalt bevis. Free to go.

 

PCR-TEST
Ett PCR-test kan tas när som helst, oavsett om man har symtom eller inte. Testet kan upptäcka viruset redan före man har fått symtom och därför anses detta covidtest vara ett av de mest träffsäkra testerna för att också förhindra spridning av sjukdomen. Nackdelen är att det tar längre tid innan man får svaret på testet.

ANTIGEN-TEST
På Testcenter kan man läsa följande:
“Antigentest är ett snabbtest som påvisar aktiv pågående infektion av viruset som orsakar Covid-19. Fördelen jämfört med ett PCR-test är att det ger ett svar väldigt snabbt eller redan inom 15 minuter. Antigentestet är inte lika känsligt som PCR, men passar för situationer när man behöver testresultatet snabbt och när symtomen just har börjat.”

 

 

& SÅ DE DÄR MUNSKYDDEN

Tyg eller inte tyg. Märkta med godkända bokstäver eller inte. Precis som med covidtestet, beror det på. Vem du åker med och vilka regler de har. Men, du, svettas inte än. Jag reder ut begreppen… eller not so much. För några dagar sedan var det okej med tygmasker på SAS, och idag, inte alls. Munskydden som är tillåtna ombord omfattar engångsmasker av standarder som FFP2, KN95, N95 eller kirurgiska masker som IIR eller liknande. Skydd som är tillverkade av tyg, visir, eller skydd med ventiler är inte tillåtna ombord. Just NU. Med SAS alltså. Eventuellt får man utarbeta ett system med sin partner om vad som pågår bakom masken. Olika tecken kanske för glad, arg, irriterad :).

 

 

SAMMANFATTNING – DETTA BEHÖVDE VI FÖR ATT RESA TILL GREKLAND

Så just nu, är vi på väg till Samos och Grekland. Samos som var med på önskelistan när jag skrev om Grekland förra sommaren. Vi har mjukstartat i Kastrup på Kitchen & Table. Men nu är det dags att sova ett par tre timmar.

 • Covidtest, PCR-test eller Antigentest. Vi tog antigen.
 • Ifyllt inreseformulär till Grekland. Ett formulär som man fyller i senast dagen innan man reser. Länken får man av sin reseleverantör.
 • Giltiga munskydd typ engångsmasker av standarder som FFP2. Dessa används på flyget och överallt inomhus i Grekland.
 • Å gärna minst en dos vaccin… personligen viktigt för mig.
 • Giltigt pass [nära miss för mig]
 • OCH… på vägen hem, när man landar på Kastrup, får man göra ett snabbt PCR-test. Kostar inget och man behöver inte boka tid. Och jättebra skyltat vart man ska gå. Man skapar ett konto på covidresults.dk.

 

 

Translation
We are around sixteen months into corona pandemi, and we are ready to make our first carefull step out in the world. We are staying in Europe though, all caught up on Covidtest, facial mask and all regulation for entering an airport and a country.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

6 Comments

 1. says:

  Ha en underbar semester!

  Kram

  1. Tack finaste Lina ♡. Bara varit här en timme, men har redan bott in oss :).

 2. Bra information och kul att ni kom iväg!

  1. Tack Daniel :). Redan dagen efter vår avresa ändrades reglerna mot Danmark… till det lättare. Men måste erkänna. Älskar Sverige, men den här omväxlingen är välkommen.

 3. Maria says:

  Vad kul att läsa! Vi åker till Samos på söndag, från Kastrup, och precis som dig höll jag på att ge upp när jag försökte kolla alla regler, test vi måste göra osv, men nu tror jag att vi har läget under kontroll :-) Ser med spänning fram emot att se fler av era tips från Samos!

  1. Ja det är inte helt lätt :). Nu har det väl ändå lättat lite till hoppas jag. Det kommer nog ta ett tag innan något kommer upp på bloggen :), men ligger ganska mycket klipp på IG stories. Bara njut. Ni kommer ha en underbar resa :).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *