– Sponsrat samarbete med Visit Karlstad – 

Sverige, Värmland, Karlstad

 

Jag står längst fram vid scenen på Nöjesfabriken. Plura sitter med gitarren framför mig. Jag överraskas av en känsla av förundran och beundran. En känsla som inte kunnat förmedlas genom TV-rutan. Jag förstår fascination nu. Plura når fram. Och med Plura har Karlstad hälsat oss välkomna. 

 

 

Du snurrar, min jord, som en stjärna
Du virvlar i vind som en tärna
Som fartyg har virvlande tärnor
har jorden en snurra av stjärnor
Snurra min jord
låt mig följa med dig
Jag är lika värnlös som du
Snurra min jord
du får inte ge dig
Jag vet ingen stjärna som du
Snurra och dansa med oss
fast vi är bara bloss som du
Du skälver min jord
som du själv är ombord, min vän
Natten söker alltid dagen

 

Jag har nu också förlåtit Karlstad som mötte oss med ett dundrande regn. Åska som vi inte hört på länge. Paraplyerna som togs fram hemma innan vi åkte, och som lämnades hemma i sista sekund, hade gjort nytta. Regndroppar stora å tunga. Så vi köper paraply på hotellet, hotellet som en gång var fängelset, och springer till Nöjesfabriken. Nöjesfabriken i Karlstad ska vara en av Sveriges största nattklubbar [kanske till och med den största] med både bowling med 16 tävlingsbanor, pub och nattklubb. Den öppnade 2003 i den gamla, vackra fabriksbyggnaden från 1870 och det första uppträdet var med Cardingans.

 

Inne på Nöjesfabriken hamnar vi vid samma bord som Evelina, hennes mamma Katarina och väninnan Ingela. Och det är redan här, första kvällen, som vi dras in i Karlstadsborna öppenhet, hjärtlighet, värme och humor. Evelina berättar att Karlstad är en stor studentstad. Cirka 15 000 studenter på cirka 92 000 invånare. Med ett stort leende säger hon också, att Karlstadsborna själva inte riktigt förstått, att de inte bor i en småstad längre. Göran kan inte låta bli att fråga om de har älgar här. Snabbt svarar damerna “Nä, de finns i Dalsland”. Och vi kan inte säga emot. Vad vet vi. Vi äter tapas på Nöjesfabrikens restaurang Cava 42. Tapas med fantastisk smak i en otrolig mysig lokal. När nattfolket börjar dyka upp, är det dags för oss att gå hem.

 

Vi vaknar upp på Clarion Hotel Bilan efter en lång kväll och kort natt. Vårt rum i det gamla fängelsets rastgård är både stort och riktigt mysigt. Det är något med Clarion och deras val av byggnader för sina hotell. Spännande. Vi äter en snabb frukost och beger oss ut på Karlstads gator. På Stora Torget ligger restaurangerna på rad och bara en bit därifrån, den vackra domkyrkan från 1727. Vi stannar till på Carli Choklad. Alla rykten å tips har lett oss hit. Efter en kopp rykande hett kaffe är det dags för något vi båda sett fram emot.

 

 

KARLSTAD, KANALBÅTAR & INRE HAMN 

Det är dags att åka kanalbåt. Vi tar oss från Almentorget längs med Klarälven till Inre Hamn. Det är vackert och storslaget. Men jag känner nog lite så om varje båttur vi gör. Om vi blickar tillbaka, har nästan varje resa innehållit båtturer. Båtbussen, eller kanalbåten som vi kallar den, går från flera ställen, bland annat Almentorget, Mariebergsskogen och Inre Hamn. På båten möter vi Gunilla å Anne. Anne är här från Norge för att hälsa på Gunilla och för att hennes man kör Midnattsolsrallyt i Örebro. 30 mil om dagen i en gammal 240 Volvo veteranare. Utan AC.

 

Vi börjar diskutera språkskillnader och ord som kan leda till missförstånd. Ord som heter likadant i Norge, Stockholm och Skåne, men betyder olika saker. Som ordet anledning som i Sverige betyder orsak, medan det i Norge betyder beklaga. Bara fem minuter senare är vi inbjudna på kaffe på sextonde våningen i Inre Hamn och Karlstads högsta hus. Och vi tackar så klart ja. Utsikten från sextonde våningen över Karlstads takåsar är otrolig. Och så kaffe och bulle på det med supertrevligt kaffesällskap.

 

Där i gästhamnen vid Inre Hamn ligger också Löfberg Lila. Och har man tur, kan man dagen man är där, känna kaffedoften från kafferosteriet. Inre Hamn i Karlstad var länge bortglömt, men de senaste åren har området utvecklats i full fart och blivit oerhört populärt bland lokalborna. Och man förstår snabbt varför. Kajen är full av restauranger och caféer som ligger vägg i vägg precis vid vattnet. Härifrån är det nära till staden centrum och till Sandgrundsudden. Och är man båtgäst, kan man låna cykel med kärra för en tur till Mariebergsskogen. Efter fikan tar vi hissen ner. Bara hundra meter bort ligger dagens nästa upplevelse.

 

Sverige, Värmland, Karlstad

 

MICROBRYGGERIET GOOD GUYS BREW

Det är dags för oss att gå på ölprovning i Karlstads lokala mikrobryggeri Good Guys. Juan som är från Brasilien är vår guide och bryggmästare. I sällskap har vi en svensexa för en plåtslagare. Intresset för hur man gör burkarna är lite större än intresset för ölproceessen. I alla fall när brudgummen ställer frågorna. Här på bryggeriet,  använder man plastfat istället för metallfat. Det medför två miljövinster. Först slipper man rengöringsmedlet för att rengöra faten och sedan är plastfaten gjorda delvis av återvunnen plast som också går till återvinning.

 

Efter provningen väljer vi favoritölen och Good Guys egen pizza [Good Guys Tap]. Det är utan tvekan den godaste pizza vi någonsin ätit i Sverige. Kanske ever. När Marita, från Visit Karlstad, kommer för att hämta upp oss, sitter vi och skrattar så vi gråter. Det är svensexagänget som visar sig från sin bästa sida och drar Skåneskämt för oss. Skämt som inte tåls att skrivas ner. Vem visste att man hade mer än Norgeskämt här i Värmland. Vi tackar grabbarna för sällskapet och underhållningen och beger oss till Mariebergsskogen.

 

 

MARIEBERGSSKOGEN & VÄRMLANDS NATURUM

Marita berättar att Mariebergsskogen är som ett Skansen i miniatyr. Det är hit Karlstadsborna går för att ha picknick i parken eller ströva i skogen. Skogen invigdes redan 1925 och det är gratis att gå in. Det är dessutom öppet året runt och här finns olika evenemang under alla årets månader. Det finns alltid något att göra eller se. I Lillskogen, som är Mariebergsskogens djurpark, hittar man Svenska djurraser av alla dess slag. Kor, ponnyer, grisar, getter, får och kaniner.

 

Värmlands Naturum hittar man också här. Huset som har stora panoramafönster ligger vackert med Vänern vis sin sida. Vänern som är Sveriges största insjö och Europas tredje största och har 22 000 öar och kobbar. På bryggan utanför kan man spana på fåglar och fiskar, eller bara ta en vacker promenad. I Mariebergsskogen finns också en lekpark för barnen, ett rundtursståg för de yngre… eller äldre :). Man kan spela streetbasket, beachvolleyboll eller boule. Efter besöket i Mariebergsskogen tar vi kväll och tar oss till stadens centrum.

 

Vi sätter oss på Brasseriet på Stora Torget och beställer varsin Frozen rosé med jordgubbssmak. Genast får vi båda brainfreeze. Jag äter helt opassande en tonfisktartar till förrätt medan Göran pillar räkor. På torget har en scen byggts upp och vi sitter och tittar på en massa rosa uppblåsta plastflamingos och lyssnar på musik från alla möjliga decennier. Det är Tempel, som Brasseriet tillhör, som har valt att flytta ut hela sin klubb för kvällen. En pop-up-club på torget helt enkelt. Men efter en lång dag låter vi andra, yngre, ta nattskiftet. Själva beger vi oss tillbaka till vårt fängelse hotell för att ladda inför morgondagen.

 

Sverige, Värmland, Karlstad

Sverige, Värmland, Karlstad

Sverige, Värmland, Karlstad

Sverige, Värmland, Karlstad

Sverige, Värmland, Karlstad

Sverige, Värmland, Karlstad

Sverige, Värmland, Karlstad

Sverige, Värmland, Karlstad

 

SANDGRUNDSUDDEN, VÄRMLANDS MUSEUM & LERINS MUSEUM

Vi börjar dagen med frukost på det mysiga fiket och bageriet Artisan Bread. Och vi förstår snabbt varför det är en favorit för Karlstadsborna. Doften av nybakat bröd, uteserveringen i det gamla industriområdet och den avslappnade stämningen bidrar till en mysig frukost i solen. Och att man kan se in i det öppna bageriet och se bröden skapas, ger det en liten extra mysig karaktär. Vi lämnar Artisan efter flera koppar kaffe och beger oss till Sandgrundsudden.

 

För att ett museum ska fånga min uppmärksamhet krävs något som jag inte kan sätta fingret på. Kanske en känsla. Ibland att utställningen är rörlig. Värmlands museum väcker oväntat nyfikenheten för vårt Sverige och den Värmländska historien. Utställningen Värmlandsliv låter för denna Skåning exotiskt. Kanske som Skåne för en Stockholmare. I Utställningen har man samlat små historier och myter om Värmland som är lättsamma och korta. Om hur staden uppstod. Om människorna som bodde här. Och om redskapen man använde.

 

Sverige, Värmland, Karlstad, Sandgrund

 

EN FANTASIVÄRLD AV BEA SCENFELD

Alla de tre tillfälliga utställningarna på Värmlands museum fångar oss. “EPA Sverige” av fotografen Benjamin Nørskov för att den är rolig. Skulpturutställningen “Det var en stjärnklar natt…” av Christian-Pontus Andersson för att den stillsamt berör. Men “Everything you can imagine is real” i ledning av Pompe Hedengren är den som får oss att stanna till… stanna upp. En fantasivärld av papperskreationer av Bea Scenfeld fyller guldfoajen.

 

Skapelser som burits av både Lady Gaga och skådespelare vid kungliga operan. Och filmen som går i bakgrunden till operamusik fångar oss. Fångar mig. Och vi ser filmen en gång… och en gång till. Med lite motstånd släpper vi utställningen och beger oss till Lars Lerins Museum. Och med Lerins avslutar vi vår helg i soliga och vänliga Karlstad.

 

Sverige, Värmland, Karlstad, Sandgrund

Sverige, Värmland, Karlstad, Sandgrund

Sverige, Värmland, Karlstad

 

KARLSTAD OCH KORT OM STADENS HISTORIA

Det finns några saker som är så mycket Värmland som bör nämnas. Som Selma Lagerlöf. Och Carl Filip som är hertig av Värmland. Å Sven-Ingvars. Vi får inte heller glömma Mia Skäringer och Lars Lerin. Alla har sitt märke på landskapet historia och Karlstad. Staden grundades av Hertig Karl 1584 och är residensstad för Värmlands Län. I Karlstads kommun bor det 92 000 personer, varav 16 000 är studenter, vilket gör staden till en av Sveriges 15 största tätortsstäder. Karlstad hette förr Tingvalla och var en viktig handelsplats under vikingatiden. Som många andra städer har Karlstad drabbats av många bränder, den senaste 1865.

 

OM KARLSTADSBORNA

Ibland blir man överraskad. Och ens fördomar blir slagna gul och blå. Ordagrant :). Vi reser mycket och överallt i världen träffar vi öppna, trevliga och pratglada människor. Något som vi sällan, kanske aldrig, upplevt i Sverige. Men här hörni ni. I Värmland. Karlstadsborna. Från ingenstans har vi mött underbara människor som startat upp samtal med oss. Som fått oss att omvärdera hela Sverige. Och som fått oss att skratta så vi, well, jag gråter. Som bjudit in med öppna armar. Så tack Karlstad. Tack för att ni gav våra fördomar stryk. Och för att ni fick oss att känna oss så välkomna. Och framför allt. Tack för att ni fick att skratta så.

 

Sverige, Värmland, Karlstad

 

14 SAKER ATT SE OCH GÖRA I KARLSTAD

1. NÖJESFABRIKEN
På Nöjesfabriken kan man äta god mat, se artistuppträden, dansa eller bowla. Det är en av Sveriges äldsta och största nattklubbar.

2. DOMKYRKAN
Några hundra meter från Stora Torget hittar man Karlstads domkyrka som är från 1723.

3. FIKA PÅ CARLI CHOKLAD
Carli är ett av Karlstadsborna favoritfik. Här kan man äta glas, dricka kaffe eller prova chokladpraliner.

4. ÅKA KANALBÅT
Lokalt kallas kanalbåtarna båtbussar. Café Slussvakten invid pråmkanalen är en bra utgångspunkt. Andra linjer utgår från Mariebergsskogen och Inre Hamn.

5. ÖLPROVNING PÅ GOOD GUYS
Ölprovning på det lokala microbryggeriet. Här hittar ni, enligt oss, Sveriges godaste pizza.

6. SPELKVÄLL PÅ O´LEARYS
I enorma lokaler har man öppnat upp ett O´Learys som är som ett stort lekland. Utöver restaurangen finns här Bowlingbanor, boule, minigolf, biljard och flera andra spel.

7. MARIEBERGSSKOGEN
Är Karlstads stadspark med både ett Miniskansen, Naturum, Minitåg och en volleybollbana. Perfekt för både barnfamiljer, men också för de som gillar natur och vill vara aktiva. Öppet alla årets dagar.

8. PROMENAD LÄNGS MED KLARÄLVEN
Längs med Klarälven tar man de vackraste promenaderna och här finns massor av mysiga ställen att vila benen på.

9. LERINS MUSEUM PÅ SANDGRUND
Lars Lerins permanenta utställning som finns på Sandgrundsudden.

10. VÄRMLANDS MUSEUM
Det nyöppnade museet bjuder på flera olika utställningar och en ny restaurang som serverar modern husmanskost.

11. PROMENAD PÅ SANDGRUNDSUDDEN
Sandgrundsudden är nog min favoritplats i Karlstad. Det är här man hittar både Lerins museum, Värmlands museum och ett vackert promenadstråk.

12. FRUKOST PÅ ARTISAN BREAD
Ät frukost på fiket och bageriet eller bara åk hit och ta en fika.

13. GÅ PÅ OPERA
Karlstad har ett av Sveriges sex operahus. Ett måste för mig nästa gång.

14. KVARTERET ALMEN
Det blev inte mycket kvar av Karlstad efter branden 1865. Men i kvarteret Almen invid älven, väster om centrum, kan man beskåda de gamla trähusen i det som en gång var Karlstads mest eftertraktade område.

 

Sverige, Värmland, Karlstad

Sverige, Värmland, Karlstad

Sverige, Värmland, Karlstad

Sverige, Värmland, Karlstad

Sverige, Värmland, Karlstad

Sverige, Värmland, Karlstad

Sverige, Värmland, Karlstad

Sverige, Värmland, Karlstad

Sverige, Värmland, Karlstad

Sverige, Värmland, Karlstad

Sverige, Värmland, Karlstad

Sverige, Värmland, Karlstad

Sverige, Värmland, Karlstad

Sverige, Värmland, Karlstad

Sverige, Värmland, Karlstad

Sverige, Värmland, Karlstad

Sverige, Värmland, Karlstad

Sverige, Värmland, Karlstad

Sverige, Värmland, Karlstad

Sverige, Värmland, Karlstad

Sverige, Värmland, Karlstad

Sverige, Värmland, Karlstad

Sverige, Värmland, Karlstad

 

Translation
Karlstad is the main city in the region Värmland in Sweden. It sourroynded by water with both Klarälven and Vänern by it’s side.


Helgen i Karlstad  gjordes i samarbete med Visit Karlstad. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

7 Comments

 1. lisbeth carlson says:

  Synd att du/ni inte fick se vårt vackra Skutberget, som ligger så skönt vid Vänerns strand. Där Karlstads politiker, trots hårt motstånd från Karlstadsbor och många andra värmlänningar, vill förstöra, genom att upplåta större delen av Skutberget till att bygga ett muminland.

  1. Hade ju tyvärr begränsat med tid denna gång. Jag hoppas så klart på en runda till i Karlstad och trakterna runt omkring. Och då får Skutberget hamna överst på önskelistan tillsammans med ett besök på operan :). Muminland kan de säkert hitta annan plats till ;).

   1. Ingela Hedberg says:

    Ja gör det, Daniela. Skutberget är en underbar plats, som tyvärr har tillåtits förfalla de senaste åren. Tidigare kunde vi sola, bada, motionera, köpa glass/fika/lunch. Vi tog ofta buss från Kil, med byte i stan, för att platsen var så ljuvlig.

    1. Då får vi hoppas att den kanske framöver återuppstår :).

 2. ewa says:

  Väldigt tråkigt att man glömde bort det finaste vi har. Skutberget! Med underbar fin natur, badstränder, fina motions spår av olika längder. mm. Här vill politikerna bygga en Muminpark !! med höga stängsel.
  Här kan vi satsa på roliga aktiviteter i naturen som olika banor mm istället. Njuta på klipporna av tystnad, en kopp kaffe o en bok. Låta barn o vuxna ha kul ute i friska luften.

  1. Det är ju så klart svårt att hinna med allt på två dagar. Framför allt när det finns så mycket vackert att hinna med :). Jag får absolut ha med Skutberget till nästa gång.

 3. Mumin says:

  Kom gärna förbi oss på en fika! Vi har precis flyttat in på skutberget. Se upp för arga skutbergsfanatiker på vägen hit!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *