Warning: Undefined array key "HTTP_USER_AGENT" in /home/httpd/vhosts/discoveringtheplanet.com/httpdocs/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_socialhelper.php on line 249


Foto: Marco Verch

 

Smaker och dofter väcker känslor hos de flesta av oss. Och vissa dofter väcker kanske starkare minnen än andra. Julens dofter är speciella och de flesta av hos har nog en bestämd uppfattning om hur Julen ska dofta och vilka kryddor som måste finnas i köket.

 

För mig är doften av glögg, pepparkaka och apelsin nödvändiga, men för många är Saffran en klar favorit. Men även kanel, kryddnejlika, kardemumma och skalade citrusfrukter får många att komma i julstämning. Kryddorna är inte bara bra för julstämningen, många av dem har även positiva hälsoeffekter. Förr i tiden spelade julens kryddor en viktig roll inom medicinen. De innehåller substanser som påverkar kroppen på sätt som fortfarande tilldrar sig forskares och produktutvecklares intresse.

 

SAFFRAN

Är en av våra äldsta och dyraste kryddor. Till ett kilo saffran går det åt pistiller från cirka 150 000 blommor. Innan saffran började användas i matlagning var det en vanlig ingrediens i folkmediciner. Sägs vara lugnande och kramplösande. Gott i saffransbröd, lussekatter, men också i risrätter och fisksoppa. Saffran utvinns  från pistillen  av en  klarblå krokus. Denna  sorten krokus  odlas över  hela  världen och blommorna skördas tidigt på morgonen under två till tre intensiva veckor på hösten. Saffran kostar omkring 80 000 kr/kg i butik.

 

Den saffransgula färgen har genom tiderna stått som symbol för rikedom och kunglighet. I Europa har saffransblomman symboliserat osjälviskhet och ödmjukhet, kärlek och magi. Denna världens dyraste krydda har ofta blivit utsatt för förfalskningar. Nurnberg var på 1400-talet Europas viktigaste marknadsplats för varor från södra till norra och mellersta  Europa. Här samlades många skojare, men straffet för saffransförfalskning var inte nådigt. Kvinnor blev levande begravda, medan män kom undan med styckning eller avrättning.


Foto: 35mmman

 

KANEL

Användandet av kanel idag är väl främst i bakning och matlagning. Men kanel kan också vara blodsockerbalanserande, innehåller antioxidanter, förbättrar blodfetterna, kan förebygga åldersdiabetes och även höja tankeförmågan. [Enligt SLV ska man dock vara lite restriktiv med kanelen]. Kanske en av våra mest använda julkryddor året runt.

Kanel
Foto: Theocrazzolara

 

KARDEMUMMA

Kardemumma används inom Ayervedisk medicin för att den har en rad hälsoeffekter. Som att den förbättrar matsmältningen och stimulerar ämnesomsättningen, motverkar dålig andedräkt och avgiftar kroppen från koffein. Den förbättrar cirkulationen i lungorna och anses bra mot astma och bronkit. God krydda i bullar och bakverk.

 

INGEFÄRA

Ingefära är det livsmedel som per gram innehåller mest antioxidanter [enligt Hälsosidorna]. Den är bra mot inflammationer, ledbesvär, magbesvär, huvudvärk, illamående, toxiner och åksjuka. Kryddan  anses även stärka hjärtat, vara bra mot högt blodtryck, förebyggande mot blodproppar, och att den sänker det onda LDL-kolesterolet. Ingefära stimulerar även ämnesomsättningen. Passar bra till fläsk, skinkstek men även till desserter, kakor och används ofta i asiatisk matlagning.

 

KRYDDNEJLIKA

Förutom till att användas för att dekorera apelsiner, har kryddnejlika också andra egenskaper. Den stimulerar matsmältningen och är bra vid illamående, kräkning och ledsmärta. Passar till risrätter, inläggningar, fläskkött men även till bakverk och fruktdesserter.


Foto: Theocrazzolara

 

STJÄRNANIS

Stjärnanis används flitigt i det asiatiska köket. Andra användningsområden är bakverk, fruktkompotter, desserter, marinader och fiskgrytor. Stjärnanis är även vackert att dekorera med. Stjärnanis har använts av traditionell kinesisk medicin för att behandla alla matsmältningsbesvär. Huvudsakligen användes den för att minska gas som produceras i magen, förbättra matsmältningen, behandla diarré och som ett diuretikum. Vissa använde det också för att behandla huvudvärk och stimulera vitalitet.

Julens kryddor stjärnanis
Foto: Arriabelli

 

SENAP

Senap användes förr som ett aptitstimulerande, matsmältningsbefrämjande, magsaftsstimulerande och laxerande medel. Det användes också mot skörbjugg, förlamning och reumatism. Växten har också använts folkmedicinskt, och exempelvis rekommenderades brännvin med senap mot frossan, det vill säga malaria.

 

Inom modern forskning har man undersökt isotiocyanaternas roll när det gäller att förebygga cancer. Trots att forskarna har fått fram intressanta resultat, krävs ytterligare undersökningar innan man entydigt kan säga att senapsväxter motverkar cancer. Det är visat att senap ger en ökad effekt på blodflödet. Gott till kötträtter och i såser.

Julens kryddor senap
Foto: Marco Verch

 

Translation
Here are some of the favourite spices used during Christmas time. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *