Idag har vi avsatt kvällen för ett besök på Icehotel i Jukkasjärvi. Ishotellet öppnade för besökare den 6e december, men själva ishotellet är inte helt klart för alla övernattningsgäster än. Arbete pågår överallt, vilket jag måste säga är nästan mer spännande än om allt hade varit klart när man kom dit.

 

Nu fick vi möjligheten att se både arkitekter och konstnärer i arbete och hela processen kring byggandet av Icehotel. Utanför hotellet är det -30 grader, men inuti ishotellet blir det aldrig mer än -5. Och det tackar jag för. För efter en halvtimme håller min näsa att trilla av, trots ynka -5. Räddningen blir att man kan gå in och värma sig i någon av de stugor som står där året om, i receptionen eller restaurangen. Det är det 23e året i rad som ishotellet byggs upp av is från Torne Älv. Isen för ishotellet förproduceras varje vinter genom att låna flera hundra ton is från Torne Älv. Man skördar isen från mitten på mars till mitten på april, när den är ungefär 80 centimeter tjock.

 

Varje isblock som lyft ur älven väger två ton. Isen lagras sedan i den stora isfabriken till följande års ishotell. Ritningar och idéer för kommande ishotell planeras i nära samarbete med arkitekter och konstnärer, och är oftast klara redan i Januari samma år. Idag levereras dessutom is till ett flertal Icebars i världen, bland annat Stockholm, Istanbul och Köpenhamn. I mitten på april när säsongen är över, kommer mer än 40 000 gäster från hela världen ha besökt en värld av is och snö. På våren börjar byggmaterialet smälta och återvänder så småningom till Torne Älv.

 

Vi avslutar besöket i Icebar by Icehotel. För tillfället är det bara vi som är utomstående. Alla de övriga i baren är folk från hela landet som jobbar på hotellet. Mannen hamnar så klart i samtal med alla i baren och framför allt med bartendern Fredrik. Fredrik Minnhagen från Ängelholm har jobbat på Icebar i sju år. Han trivs jättebra, men erkänner, även han som är härdad blir lite frusen ibland. När vi är på väg därifrån ber han oss stanna en stund. De behöver lite folk runt baren. Vi gissar att ett lokalt TV-team ska komma hit och göra ett reportage, så vi stannar och dricker lite lingondricka till. Vi har hälften rätt.

 

So Johan Färnell, we meet again…

 

Det första jag ser är Johan Färnell som kommer in genom isdörren. Så klart. Det vi inte riktigt väntat oss att se, är Maria Montazami och hennes väninna och granne Mindy som promenerar in efter Herr Färnell. Vilket program som det filmas för vet vi faktiskt inte. Men jag gissar på Hollywoodfruarna, Två på resa eller kanske någon liten spinnoff med Maria. Det vi får reda på är, att det kommer sändas i Februari. Det blir en riktigt rolig stund med många skratt. Maria är rätt duktig på att bjuda på sig själv. Det blir till och med lite disco till Swedish House Maffia. Ja, ibland få man ha lite tur med när man är på resa. Och vår timing denna gång var väl ganska bra.

 

Och Marias fråga till Fredrik om vad man använder som isbitar i drinkarna, besvaras med en lite frågande blick av Fredrik, “Isbitar? Till drinkarna?”. Man skulle väl kunna säga så här;

“Instead of on the rocks, it´s in the rocks”.

 

 

Foto: © Discovering The Planet

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *