Vi är på väg till Paris. Hur många gånger är för många att besöka denna huvudstad? Jag försöker räkna ut hur många gånger jag varit här. Hamnar på fyra, kanske fem. Jag inser också att även om Paris är Paris, har lite av spänningen försvunnit. Jag är ganska ovan vid att besöka samma plats flera gången, just av den anledningen. Inte samma spänning andra gången.

 

Vårt flyg från Köpenhamn till Paris går tidigt. För mig innebär det ingen sömn. Känns onödigt när man ändå måste gå upp klockan fyra på morgonen. Det tidiga flyget ger oss också nästan en heldag i Paris. Så vi bestämmer oss för att ta tåget från flygplatsen till Garigliano, där vi ska boarda Viva Gloria, ett av Viva Cruises kryssningsfartyg.

 

Tåget från Paris till hamnen, går bra, halvvägs. Fel blir det när vi ska byta tåg och rulltrapporna har slutat fungera. Om ni varit i Paris, vet ni att rulltrapporna i Paris inte är att leka med. Varken i höjd, lutning eller antal trappsteg uppåt. Så vi väljer enklaste hållet. Ut och upp. Vi har hamnat i 5:e arrondissementet på Rue De La Harpe i Quartier Latin. Eftersom vi inte har bråttom väljer vi att äta lunch här. Vi hittar ett aktivt hörn med en traditionellt dukad restauarang med rödvita dukar. Och jag kan ju redan nu avslöja, att fina dukar inte är samma sak som bra mat.

 

Löksoppan är kanske inte det bästa vi ätit i Frankrike. Inte heller Cassouleten. Men blir ju ofta så när man sätter sig mitt i värsta turisthörnan. Men vi njuter ändå. Det myllrar av folk att alla möjlighetens modestilar… och vi får inte förglömma hårfärger. Sedan blir det Uber till Garigliano där Viva Gloria väntar på oss. Gargliano ligger i 15:e arrondissementet. Vi stiger på den 110 meter långa Gloria och känner oss som hemma direkt. Och i kvällningen blir det avfärd mot Les Andaleys.

 

 

DET ANDRA PARIS, DET BORTANFÖR STADENS PULSERANDE TURISTCENTER

Vi får en helt otrolig fin start på vår flodkryssning med en vy av frihetsgudinnan och Eiffeltornet samtidigt. Det är varmt och svårt att slita sig från däck. Redan första kvällen är det så mycket intryck. Vi får se delar av denna stora stad som man annars aldrig hade haft möjligheten att uppleva. Hus och byggnader där arkitekterna levt ut sina största barndomsdrömmar. Byggnader som får en att förvånas och imponeras. Paris nya konserthus Philharmonie de Paris är en unika arena för musik där alla generationer och musikstilar blandas. På lång håll påminner det om Globen. På nära håll något lite mer magiskt. Konserthuset ligger i Parc de Villette  och är omgivet av en riktigt spännande arkitektur.

 

Och så ser vi en stor staty, eller byggnad, eller konstverk som vi inte känner igen. En hög byggnad i många färger som påminner om en Totempåle. Vi har sökt och sökt för att få ett namn på det och lite information. Inget har hjälpt, inte ens adress i närheten och bildsökning på Google. Kanske någon av er vet. Paris är en stad i ständig förändring. Den klassiska bilden av Paris, med röda café-markiser och stora kalkstensbyggnader, kommer alltid att bestå, men tar man sig bortanför turistcentret, kan man få uppleva en stad i metamorfos.

 

 

VAD SKA MAN SE I EN STAD, NÄR DET KÄNNS SOM ATT MAN SETT ALLT MAN BÖR SE

När vår kryssning återvänder till Paris har vi ytterligare en heldag här. Jag får väl i all ärlighet erkänna att jag funderar på om vi inte ska ta ett flyg hem tidigare. Men jag tar mitt förnuft till fånga och börjar istället söka efter artiklar om “Paris of the beaten path”. Och jag får upp några som lockar och vi gör en preliminär plan. Men oförutsedda saker bör man alltid vara beredd på. Som att jag råkar behöva sova till två. Så vi planerar om. Vi bestämmer oss för att promenera längs med Seine till Eiffeltornet.

 

Inte för att vi inte sett det, men strandpromenaden dit är mysig och full av kafféer och båtrestauranger. Vi går ett varv runt det numera staketbelagda Eiffeltornet. Vill man ta sig in eller upp kostar det inträde. Vi fortsätter istället vår promenad genom parken till Place du Trocadéro. Torget på andra sidan Seine i 16:e arrondissementet, mittemot Eiffeltornet. Bakom fontänens glimtar Chaillotpalatset. Och här, vid Place du Trocadéro finns både ett akvarium och ett marint museum.

 

FRIHETSGUDINNAN PÅ ÖN GRENELLE

Från Place du Trocadéro tar vi oss till ön Grenelle. Förutom att parken är helt ljuvlig, och som en oupptäckt oas mitt i Paris, finns här en minikopia av frihetsgudinnan på öns yttersta spets. Bredvid bron Pont de Grenelle, cirka 1,5 kilometer söder om Eiffeltornet. Den är ungefär elva meter hög och tittar man från rätt håll, till exempel från en flodkryssare, ser det ut som om Eiffeltornet och Frihetsgudinnan står precis bredvid varandra. Frihetsgudinnan är en kopia av den som Frankrike gav till Amerikas Förenta Stater. Den fick Paris av amerikaner som bodde i Paris 1889, hundra år efter franska revolutionen.

 

 

PARIS OF THE BEATHEN TRACK, SOM VI SKULLE BESÖKT

1. MONTMARTRE KYRKOGÅRD

Montmartres kyrkogård hittar man i 18:e arrodissementet i Paris. Förutom att kyrkogården ska vara otroligt vacker, vilar en rad kändisar här. Bland annat; Marie-Henri Beyle, mer känd som Stendhal, romanförfattare, bildkonstnären Edgar Degas, författaren Marceline Desbordes-Valmore, fysikern Léon Foucault och poeten Heinrich Heine. Den mest berömda graven är förmodligen Kameliadamens, Marie Duplessis, som avled i lungsot endast 23 år gammal. Mannen som skrev romanen om henne, den franske författaren Alexandre Dumas d.y., ligger också begravd på Montmartrekyrkogården.

2. MONTMARTRE VINGÅRD

I Montmartre finns också en vingård. Enligt legenden var området kring Montmartre med all sannolikhet hemmet för de största vinkännnarna av dem alla Dionysos. Sedan tidernas begynnelse har stadsdelen i staden varit en vallfartsort. De gamla kelterna tros ha tillskrivits mystiska krafter till kullen Montmartre och ha uppfört ritualer på den heliga kullen under ledning av en druid. Läs mer om Paris hemliga vingårdar här.

3. BELLEVILLE

Stadsdelen Belleville i det 20:e arrondissementet är fortfarande en något okänd pärla. Även om det håller på att förändras. Allt fler hittar hit. Belleville är idag känt för sin graffitti och för sin mångkulturella omgivning. Här finns bland annat det ena av Paris två Chinatowns här.

4. GRAND MOSQUE OF PARIS

Paris stora moské, även känd som Paris-moskén, ligger i 5:e arrondissementet och är en av de största moskéerna i Frankrike. Det finns bönerum, en utomhusträdgård, ett litet bibliotek, en presentbutik samt ett kafé och restaurang

5. PARC ANDRÉ CITROËN

I 15:e distriktet hittar man denna gröna park. Härifrån avgår vår kryssning, men hit tar sig många Parisare för att njuta av dagen. Vi nöjer oss denna gång med att se bort till parken från vår båt. Vi sparar promenaden till en annan gång.

 

 

FLER ARTIKLAR OM PARIS HÄR

Mina 21 bästa tips inför en weekend i Paris
11 ställen att besöka i Paris för den konst och modeintresserade
Fler artiklar från flodkryssningen med Viva Cruises i Frankrike

 

Frankrike, Paris

Frankrike, Paris

Frankrike, Paris

Frankrike, Paris

Frankrike, Paris

Frankrike, Paris

 

Translation
What do you see and do in Paris when you already visited the city several times? Here are five tips to Paris of the beaten path.


Denna resan var en PR-resa arrangerad av Viva Cruises & United Spirit Nordic

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *