Skåne är inte stort. Och vi har nog besökt de flesta städerna och byarna här. Flera gånger om. Som Helsingborg. Sedan finns de de som glömts bort och inte besökts sedan jag var i tjugoårsåldern. Varför blev det så? Skiftet är faktiskt tydligt.

 

Det skedde med min flytt till Kristianstad från Eslöv. Från närmare västkusten till östkusten. Då var östkusten ett ganska ovanligt val för en roadtrip. Då var det Malmö, Båstad, Skanör Falsterbo, Barsebäck och Köpenhamn som gällde. Efter flytten blev det helt naturligt att våra roadtrips gjordes på östkusten. Norr om Kristianstad mot Blekinge blev vanligast. Eller bara söderut mot Österlen.

 

Det var enkelt och okomplicerat. Men det har också lett till att jag inte varit mycket på västkusten sedan tjugoårsåldern. Och det försöker vi nu förändra. Dags att återupptäcka den skånska västkusten. I november gjorde vi Skanör Falsterbo och förra helgen var det dags för Helsingborg och Kullahalvön.

 

 

ATT BOKA HOTELL UNDER ALLA HJÄRTANS HELG

För att få lite av den där upplevelsekicken blev hotellet denna gång extra viktigt. Vi visste ju att mycket tid skulle spenderas där. På grund av Corona. Och på grund av väder och vind. Att roadtripa när det är kallt och grått är kanske inte optimalt. Så jag började leta hotell längs med E6:an. Faktiskt ända upp till Göteborg.

 

Och vilket hotell jag än fastnade för, så visade det sig vara fullbokat. Att få ett rum lördag kväll gick bra. Men att få en kväll för söndagen verkade omöjligt. Först tänkte jag att det berodde på begränsade antal rum på grund av pandemin. Jag kopplade inte alls bristen på rum till Alla hjärtans helg. Inte förrän mannen påpekade att det faktiskt var den fjortonde på söndag. Who knew :)?!

 

 

THE VAULT HOTEL I HELSINGBORG

Så när jag hittade The Vault Hotel, som jag tyckte verkade supermysigt, och de hade två dagar i rad ledigt, var det bara att boka. Och det blev faktiskt en fullträff. Vi bokade en Junior svit och från hörnet där den ligger, kunde vi se både trappan nedanför Kärnan, och se solnedgången över Öresund Men redan i entrén får man en känsla av lyx och mys. Hela taket har fyllts med blommor i alla dess rosa nyanser. För att fira Alla Hjärtans Dag. Även om vi inte firar, älskar vi dekoren.

 

Att The Vault Hotel en gång var bank är svårt att missa. Hela arkitekturen skriker gammal bankbyggnad. Hotellet vilar på ett rejält kassavalv från början av seklet. Bankens byggnad ritatades 1898 som ett palats med fyrkantiga hörntorn och en rikt skulpterad front mot Stortorget. Idag är kassavalvet 56 rum, vinbar, restaurang och bar.

 

 

VÅR TVÄRÄTTERS MIDDAG

Middagen intar vi på Italienska Trattorian VENTI. Restaurangen som ligger i hotellets reception. Där också The Atrium bar finns. Här sitter vi i en upphöjd hörna med utsikt över baren och det himmelska innertaket värdigt ett gammalt bankpalats. Det blir råbiff och charkbricka till förrätt. Och ovanligt nog, väljer vi båda oxfilé till huvudrätt. Men i äkta Italiensk anda, finns det också pasta på menyn. Och många goda röda viner. Liten kuriosa, Venti betyder tjugo på Italienska och hotellet ligger på Storgatan 20 :).

 

Dagen efter vaknar vi till en underbar utsikt. Det är sol, blå himmel och krispig luft. Det är dags för vår roadtrip norrut mot Kullaberg och Kullahalvön. Men först massor med frukost och kaffe. Det är Coronasäkrat och bara sex åt gången får befinna sig i bufférummet. Men där är ingen kö. Den enda kön, är den till våffeljärnet. Och våfflorna var verkligen värda att köa för. Bland de godaste jag någonsin ätit. Som en blandning mellan Svenska frasiga våfflor och tjocka Belgiska. Bra start på dagen.

 

 

VÅR UPPLEVELSE 

SERVICE *****
Var oerhört bra service genom hela vistelsen. En extra stjärna får de, för flaskan rött vin som ställdes på vårt rum, när frukostpersonal råkade spilla lite ganska mycket :) våffelsmet på mannens byxor.

RUM ****
Svårt att klaga på ett stort vackert rum, men bästa utsikten över Kärnan. Fanns kanske småsaker som kunde åtgärdas, men inget som störde vår upplevelse.

FRUKOST ****
Det är sällan jag gillar frukostlokalerna på stora hotell så mycket som här. Mysigt och genomtänkt. En extra stjärna för de oerhört goda våfflorna.

MAT ****
Två rätters meny som ingick i vårt paket. Riktigt gott. Kanske kunde råbiffen presenterats lite bättre än som ren husmanskost. Men gott.

PRISVÄRT *****
Vi har betalat mycket mer för rum i Stockholm som inte förtjänade mer än två stjärnor. Man fick mycket för pengarna. Tyckte vi. Vi betalade 4 642 kronor för vår svit och två nätter, en tvårätters och frukost för två personer.

LÄGE *****
Centralare än så här kommer man nog inte.

 

HITTA TILL THE VAULT HOTEL

Vid ankomst till Helsingborgs centralstation går du längst Järnvägsgatan mot Stortorget 20. Det ligger precis vid trappan upp mot Kärnan.

The Vault Hotel.
Storgatan 20
Helsingborg

 

 

Translation
If you are of to a staycation in Skåne, we can recomend staying at the lovely The Vault Hotel in Helsingborg. It is cute with lovely rooms and right in the center of the city. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *