Det har redan hunnit bli Mars. Jag vet inte riktigt vart tiden tar vägen. Dagarna flyter in i varandra. Den ena mer lik den andra. I nyhetsflödet händer däremot desto mer. Det känns som att den här pandemin, har fått många att behöva leva ut på nätet istället. Och de mest triviala nyheter får stora rubriker.

 

Aldrig har det känts som att man kritiserar och letar fel så mycket som nu. Småsaker och helt oviktiga händelser hamnar på löpsedlarna. Både kändisar och ickekändisar skammas, kritiseras och slås ner på utan eftertanke. Och i dessa tider verkar det vara lite okej. Många har också blivit av med jobben på grund av åsikter som ventileras fritt på Social Media. Diskussionen kring åsiktsfrihet kommer nog aldrig ta slut. Men jag förstår företag som inte vill förknippas med en viss typ kränkande politiska åsikter. Här kommer senaste veckornas månadssvep.

 

2021 NYA SKAMANDET, KULTURELL APPROPRIERING

För två år sedan var det flygskammande som var populärt. Förra året var det coronaresenärerna som skammades. 2021´s nya skammande  och härskarteknik verkar bli kulturell appropriering. För några veckor sedan, lanserade Kendal Jenner en ny Tequila. Och genast blossade debatten upp. Hon stal en kulturrs varumärke för egen vinning. Att både Georg Cloney och Dwayne “The Rock” Johnson gjort det samma, har helt gått onoterat.

 

Kan man verkligen i dagens samhälle, klassa mat och dryck, som kulturell appropriering? Det innebär att ingen får gå över kulturella gränser och skapa eller anamma något som inte är från ens egen kultur. Hur skulle de då gå med restauranger, mode, inredning, konst och mycket annat som är kulturell inspiration? Det finns restauranger som redan har börjat ändrat namnen på rätter i rädsla av att bli påhoppade.

 

Och jag tyckte det hela gick lite för långt, när influencern Therese Lindgren här om veckan kritiserade ministern Amanda Linds frisyr för kulturell appropriering. Var det mest för uppmärksamhetens skull? Och det i en tid när vi försöker ge unga kvinnor meddelande att man kan bli vem man vill, att utseendet inte spelar någon roll. Ja, lämna Amanda Linds frisyr i fred och fokusera på det hon är anställd att göra. Är inte kulturell appropriering ändå något bra? Ett bevis för acceptans och förståelse. Ett bevis på nyfikenhet och respekt. Att gränser på ett positivt suddas ut lite och för in en gemenskap och vänskap. Självklart ska allt göras med respekt.

 

 

DEN NYA SOCIALA MEDIA APPEN CLUBHOUSE

Det senaste social mediet är Clubhouse. När jag läser om det, kommer jag direkt att tänka på Heta Linjen. Något som kanske bara vi som var barn på tidigt 80-tal kommer ihåg. Då ringde man ett telefonnummer där man anonymt kunde lyssna på andras samtal. Alltså precis som Clubhouse. Dock fick man massor med skäl när telefonräkningen kom. Det var inte gratis. Om den har kommit för att stanna får vi se. Men absolut kan den bli en konkurrent till dagens poddar. Men inget för mig.

 

5 000 ÅR GAMMALT ÖLBRYGGERI UPPTÄCKT

Ett 5000 år gammalt bryggeri har upptäckts i Egypten. Enligt Egyptens departement för turism och antikviteter, har bryggeriet kunnat producera 22 400 liter öl. Nu hoppas myndigheterna i landet att upptäckten ska locka fler turister.

 

 

VACCINTURISM

Jag kan inte säga att jag är förvånad över detta nya fenomen. Det har alltid funnits vägar för de rikaste och mäktigaste att ta genvägar. Nu kan de som har ett par tre hundra tusen över, åka till Moskva eller Dubai för att få en spruta mot Corona. Å andra sidan, blir det fler över för de som inte kan betala själva. För en summa motsvarande en halv miljoner kronor erbjuder Dubai, att man flygs ner till Dubai för att få vaccinet mot covid-19. Det rör sig om ett storslaget lyxpaket där det även ingår privatchaufför, boende i lyxvillor och soliga dagar på stranden mellan dos 1 och 2.

 

SYDKOREA FÄRGAR BANWOL ISLAND LILA

Det är spännande och beundrande att se hur turismnäringen börjat tänka utanför boxen för att åter locka turister. I Sydkorea har man gjort något så annorlunda som att färga en hel ö lila. På riktigt alltså. 400 tak har målats lila, 30 000 lila New England blommor har planterats och cirka 23 000 kvadratmeter lavendel har planterats. Man lockar både nationella och internationella turister. Och hela Instagrams Community har nu fått en ny perfekt Instagramvärdig plats att besöka.

 


Courtesy of Shinan County Office

 

UTOMHUSKALAS OCH WEEKEND I HELSINGBORG

Vi har många födelsedagar i familjen nu på våren. Och i helgen firades bror och brorson. Utomhus så klart. Vi hade tur att solen var med oss några timmar. Självklart saknar man att kunna sitta en hel kväll ihop. Men vi kan åtminstone ändå träffas. Jag och Göran har också unnat oss att göra en roadtrip till Helsingborg och bo på hotell. Tänk att lite miljöombyte kan göra så mycket för själen. Förutom det, har vi precis som de flesta, levt i vår lilla bubbla.

 

 

Translation
Today I am talking about Cultural Appropriation. Right or wrong. You decide. I personally thinks it brings us together and nobody should be shamed. When are we gone stop attacing each other for anything and everything?

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *