Tiden går galet fort. När man är tjugo, känns det som att man kommer förbli det för alltid. Och sen när man är låt oss säga trettio plus, lite mer, och tittar tillbaka inser man HUR galet fort allt gått. Bara inom loppet av tjugo år har resandet förändrats helt. 

 

En gång i tiden existerade inte smarta telefoner eller plattor. Bärbara datorer var för de med pengar. Och resandet i allmänhet, ja livet i allmänhet, var mycket annorlunda. Teknologin har revolutionerat hur vi reser, på gott och ont. Här kommer tretton saker som förändrats efter den digitala teknikens intåg. Självklart måst ni i kommentaren fylla i med era roligaste förändringar…

 

1. Internationella telefonkort
Var ett måste när man reste. Hur skulle man annars kunna hålla kontakten med vänner och familj. Man ringDe då antingen från en telefonkiosk eller posten.

2. Bagageavgifter
Fanns inte. Så man fyllde handbagaget med alla böcker man behövde till resan.

3. CD-spelare eller Freestyle
Var modellen för att lyssna på musik. Antingen på en freestyle/walkman, eller lite senare en CD-spelare. En bombox [stor bandspelare för kasett eller cd] var obligatorisk på partyresan.

4. Papperskarta
När man kom fram köpte man den obligatorisak papperskartan. Och den följde man slaviskt. Det fanns inte så många andra alterntiv.

5. Flygtiderna
Om man skulle kolla sina flygtider, fick man ringa sitt flygbolag.

6. Guideböcker och lokalbor
Resan planerades med hjälp av guideböcker, i pappersformat. Eller så fick man förlita sig på lokalborna.

7. Resecheckar
Det vanligaste sättet att ta med sig pengar var varken kontanter eller kreditkort. Resecheckar var modellen. Dessa fick sedan växlas in på en lokal bank.

8. Kameran
Var inte en mobil som man kunde ta flera hundra bilder med. Man hade två rullar film med 24 bilder på varje. Varje bild togs med omsorg och bara EN bild på varje ställe. Man var ju tvungen att spara på bilder.

9. Framkallning
När man kom hem framkallade man sina rullar och var exalterad över att se sina bilder. Om det blev några.

10. Hotellen en överraskning
Oftast visste man varken var hotellet låg eller hur det såg ut.

11. Brevvänner
Så kallades de personer som man lärde känna och ville fortsätta hålla kontakt med när man åkt hem. Brev skrevs och skickades med snigelpost.

12. Sociala medier
Var inget man behövde fundera på. Nu är det ju nästan obligatoriskt att uppdatera sin sociala status på minst ett socialt media. Inte heller behövde man oroa sig för sådant som att koppla upp sig eller wifi. Att resa innebar frihet.

13. Bilsemestern
Man körde fel mer som regel än undantag. Man förlitade sig helt på bilkartor stora som bilen när man vecklat ut dem. Och om föräldrarna någonsin läste kartan likadant vågar jag inte svara på.

 


 

 

0
fb-share-icon0
20
Pin Share20
Daniela Nasteska

Daniela Nasteska

Välkommen till resebloggen Discovering The Planet. En reseblogg för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss av våra resor, upplevelser och intryck. Du är välkommen att följa med på vår resa.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *