Påskmiddag (1 av 11)

 

Hoppas ni haft en fin påskhelg med massor av god mat, vänner och familj. Vi kunde ju inte bett om finare väder så här tidigt på våren. Detta år firade vi Påsk i stugan för första gången.

 

Året som gått har vi spenderat väldigt lite tid i stugan. Att fira lite Påsk där, gav oss lite motivation att åka ner och förbereda inför vår, sommar och höst. Vi har redan bokat in mer där i vår, än på hela förra året. Tack vare att det var så fint väder, kunde jag förberedda en picknickkorg till barnen för en tur till stranden. Varm Choklad. En stor chokladkanin. Marshmallows och allt annat som hör till en Påskpicknick.

 

I vanlig ordning körde vi äggpickning. En ägglek som följt oss genom våra Makedonsk traditioner,  [kristen tradition]. Leken är enkel. Deltagarna väljer ett av de färgade äggen i äggkorgen. Håller hårt om ägget. Antingen slår motståndaren sitt ägg mot ditt eller du mot motståndarens. Äggändarna stöts mot varandra. Den vars ägg först går sönder i båda ändarna förlorar. Självklart byter man motståndare mellan varje pickning. Den vars ägg som förblir helt vinner. En tradition som faktisk pågått sedan medeltiden. Och enligt historien spelade leken en stor roll redan under Påskfestivalen i Zagreb under 1400-talet.

 

ÄGG UNDER PÅSKEN

Ägg äts i de flesta kristna länder under påsken. Ägget är en symbol för liv och för Jesu uppståndelse på påskdagen. Att äta ägg under den 40 dagar långa fastan före påsk var förbjudet, vilket är en av anledningarna till att ägget blev populärt. Men också för att det började bli ljust igen på våra breddgrader, en signal till hönsen att det var dags att börja värpa igen efter vintermörkret. Under påskveckan äter vi runt 2 000 ton ägg, dubbelt så mycket som normalt. Bara under påskaftonskvällen beräknas det gå åt 6 miljoner ägg. I timmen. Kanske lite mindre i år med tanke på äggbristen som pågått :).

 

Bilder från påsken 2016. Bilder från årets Påsk kommer så klart. 

Påskmiddag (3 av 11)

Påskmiddag (4 av 11)

Påskmiddag (5 av 11)

Påskmiddag (6 av 11)

Påskmiddag (7 av 11)

Påskmiddag (8 av 11)

Påskmiddag (9 av 11)

Påskmiddag (10 av 11)

Påskmiddag (11 av 11)

 

Translation
We had Easterdinner with my family, wich every year starts of with a game of eggpicking. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. Vilken trevlig påsk du verkar haft! Och roligt med den där äggtraditionen!

    1. Hoppas du med haft en fin påsk. Haft en underbar påsk. Och visst är det kul med familjetraditioner? Jag är inte mycket för lekar annars, men denna är kul :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *