Kenya, Malindi, Watamu

 

Det är kanske inte alltid så lätt att vara på resande fot, och komma till nya länder och nya kulturer. Ibland är det lätt att tro att vår svenska kultur fungerar vart man än kommer. Att skaka hand när man hälsar känns helt rätt, men kan lätt bli fel.

 

Kanske ännu viktigare kan det vara sätta sig in i regler kring vett och etikett om man ska göra affärer i ett nytt land. Vi i Sverige låter exempelvis alltid chefen ta initiativet i affärerna, japanen väljer alltid den äldste att tala med. Här kommer tio saker vett och etikett regler man kan tänka på när man reser Jorden Runt. Mer i ämnet kulturskillnader hittar du under kategorin kultur.

 

TYSKLAND & USA | Kallprat undanbedes!

Tyskar och finnar ogillar kallprat och är hellre tysta om de inte har något att säga. Till skillnad från amerikanarna som är kallpratets mästare. Om en tysk frågar hur det är med dig, menar han det bokstavligen. Tyskar uppskattar ärlighet. Amerikanarna använder “How are you?” som en hälsningfras och förväntar sig inget svar förutom samma fråga tillbaka.

 

 

FRANKRIKE, SPANIEN & ITALIEN | Vin förolämpar värden

Ta absolut inte med en flaska vin till maten om du är gäst i Frankrike, Spanien eller Italien. Här finns en fin och mångårig vinkultur och värdpar brukar lägga mycket energi på att välja rätt vin till maten. Men på Irland går det bra att ta med vin, liksom i Australien och samtliga länder i Skandinavien. I Ryssland uppskattas en flaska svensk sprit mer. Alkoholhaltiga drycker som gåva i Arabiska länder är ett stort no no.

 

USA | Skorna av eller inte?

I usa blir man förolämpad om någon tar av sig skorna. Det kan tolkas som att man antar att de inte har råd att städa. I Sverige hänger det ihop med dagiskulturen, där vi fått lära oss att ta av skorna när vi går in.

 

 

TYSKLAND & DANMARK | Komplimanger generar!

I Tyskland och Danmark tycker man inte om när komplimangerna kommer från någon okänd. En komplimang från en ytligt bekant verkar misstänkt och ses som alldeles för intim.

 

USA | Glid inte in på fel ämne!

Politik är tabu i många kulturer. I USA är det ett väldigt känsligt ämne att diskutera om man inte känner varandra väl. I Tyskland går det bra, så länge man inte pratar om andra världskriget. Den största synden i Thailand är att kritisera kungahuset, det kan till och med ge fängelse. I arabiska länder ska man aldrig diskutera ämnet kvinnor, och på Irland undviker man att prata om abort och IRA. Att fråga en britt vad han jobbar med är ohyfsat.

 

ITALIEN, SPANIEN & PORTUGAL | Fult att avbryta?

En Italienare talar tills du avbryter honom och det är absolut inte oartigt att avbryta. Detsamma gäller för portugiser, och du ska inte själv få räkna med att få prata till punkt. Det är likadant i Spanien, spanjorer blir till och med glada om du avbryter dem. Detta gäller också många av de andra sydeuropeiska länderna.

 

KINA & THAILAND | Klanta inte till hälsningen!

I Kina hälsar man med en lätt bugning. I Thailand tar både män och kvinnor i hand när man hälsar. Arabiska kvinnor hälsar man på med en lätt bugning och en hand över hjärtat, såvida hon inte sträcker fram sin hand och hälsar. I Laos hälsar man på varandra genom att föra ihop handflatorna framför bröstet och buga lätt.

 

CHILE, EGYPTEN & NORDEN | Stå inte för nära den du pratar med!

Chilenare står gärna nära dig när ni talar. Och dra dig inte tillbaka, då verkar du blyg eller oförskämd. Det är helt okej att stå nära italienare och spanjorer. I Norge och Sverige vill man ha minst en armlängds avstånd till den man pratar med. Gäspa inte eller stäck på dig bland folk i Chile eller Egypten. Det är mycket oförskämt. Bli inte rädd när du pratar med en kroat. Han har bara ett kraftfullt tonläge. Tala lungnt i Kanada, det väcker respekt.

 

FRANKRIKE, SCHWEIZ & THAILAND | Vänner? Skulle inte tro det!

Att vara för vänskaplig i Frankrike ses som ytligt och får dig att framstå som skum och falsk. I Schweiz kommer man också längre med att vara återhållsam med smilandet. Men i Thailand däremot är det vänlighet och ett leende som gäller, i alla lägen.

 

FINLAND, FRANKRIKE, USA & KINA | Att ge eller inte ge dricks

I Finland och Frankrike behöver du inte ge dricks. I USA är det ett måste eftersom serviceavgiften inte är inräknad. Mindre än femton procent anses som en förolämpning. Genera inte en kines genom att ge dricks. Dessutom är det enligt lag förbjudet att ta emot dricks i Kina. I Norge och Danmark är serviceavgiften inbakad, men den som är nöjd kan ge tio procent i dricks. Ge gärna dricks i Bulgarien, men aldrig i handen, det är oförskämt.

 

KINA | Det är inte fult att spotta!

Det är inte fult att stirra på eller ta på människor i Kina, så det får du stå ut med på resan, särskilt om du är blond. Det är inte fult att spotta! Om en kines spottar i din riktning ska du inte bli bestört. De spottar för tur, särskilt när de ser turister.

 

Translation
It isn´t always easy to travel. Every country has its own traditions and code of conduct. Today I give you eleven things you never should do when travelling.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *