Danmark, Köpenhamn, Juletid

 

Helgen i Köpenhamn för att bli en bättre resefotograf  är nu över. Alla intryck, nya kunskaper och infallsvinklar ska bara processas för att bli lika naturliga som att hålla i kameran. Köpenhamn är en fantastisk stad med sin mångfald och verkligen ett bra ställe för fotografering, men också en fantastisk stad att semestra i.

 

Som i de flesta storstäder kan det fresta semesterkassan att vara här, men det behöver inte göra det. I Köpenhamn finns massor av saker att göra som inte kostar något. Besök de statliga konstmuseerna eller en park, låna en cykel, eller dansa hela natten. Alla huvudstäder har sina klassiska sevärdheter,  de där sakerna man bara ska se och göra, så även Köpenhamn. Några av de ikoniska attraktioner och upplevelser är Nyhavn, Tivoli, Ströget och Amalienborg. När du har sett klassikerna kan du med fördel ge dig ut på jakt efter det lite mer okända Köpenhamn. Här kommer lite tips på hur du kan uppleva Köpenhamn gratis eller med en lite mindre budget. Jag reserverar mig dock för att några priser kan ha ändras.

 

TA SIG RUNT

 

#1 LÅNA CYKEL GRATTIS
Leta upp ett cykelställ och koppla sedan loss en cykel med ett 20 kronors mynt, precis som med kundvagnar i ett köpcenter får du tillbaka myntet när du ställer tillbaka cykeln. Staden lånar ut cyklar vid 110 cykelställ runt om i staden mellan april och november.

#2 ÅK KANALBÅT
Åk kanalbåt en timme. De blå Netto-båtarna avgår från Kronometertrappan vid Holmens kirke, kostar 50 kr.

#3 COPENHAGEN CARD
Med kortet “Copenhagen Card” sparar du många 100-lappar om du planerar att besöka många museer eller sevärdheter. Ett 24-timmars kort kostar 229 DKK. Kortet ger dig gratis inträde till 60 museer och sevärdheter, bland annat Tivoli, djurparken Zoologisk have och museet Ny Carlsberg Glyptotek. Du kan också åka gratis på både bussar och tunnelbana.

#4 MINIBUSSAR
Ett billigt sätt att få en sightseeing-rundtur är att hoppa på de små eldrivna minibussarna på linje 11Asom kör runt centrum och kostar som en vanlig bussbiljett.

 

Danmark, Köpenhamn, Juletid

 

UPPLEVA

 

5. BESÖK EN PARK
Slappa gratis i en park eller besök rofyllda och historiska Assistenskyrkogården, där författaren H C Andersen, filosofen Søren Kierkegaard och kärnfysikern Niels Bohr vilar. Besök några av de mer orörda parkområden i Köpenhamn. Ta en promenad i Ørsteds park eller Frederiksberg Have. Fontäner, skulpturer och gatuartister underhåller dig längs vägen.

6. AMALIENBORG
Vaktavlösningen vid Amalienborg klockan 12 varje dag.

7. BOTANISK HAVE
Gör ett besök i Botanisk Have utan att behöva spendera några pengar

8. KONSERTER
Klassiska konserter arrangeras då och då gratis i flera av Köpenhamns kyrkor.

9. DEN LILLA HAVEFRUE
Ta en promenad längs Langelinje och se den mest fotograferade statyn i Köpenhamn, Den lilla havefrue.

10. CHRISTIANIA
Lite mer folklig konst kan du se i konstnärernas hippie-fristad Christiania sydost om centrum. Här kan du njuta av naturen, de många konstverken och billiga caféer. Du kan enkelt tillbringa ett par timmar i området som är fyllt med uppfinningsrika väggmålningar och skulpturer, och som vimlar av udda karaktärer.

11. STRÖGET OCH NYHAVN
Shoppinggatan Strøget och hamnområdet Nyhavn är måsten första gången du besöker Köpenhamn. Strøget är den centrala gågatan som utgör centrum för Köpenhamns stora shoppingområde. Här finns allt i shoppingväg, från budgetalternativ och små udda butiker till några av världens mest exklusiva varumärken. Ströget och de många små sidogatorna vimlar av butiker, caféer och restauranger med något för alla smaker.

12. BAKKEN
I Köpenhamn ligger världens äldsta nöjespark Dyrehavsbakken. ”Bakken” har gratis inträde men du
måste köpa biljett om du vill du testa någon av åkattraktionerna.

13. KÖP EN ÖL I BUTIK
I Köpenhamn är det lagligt att dricka öl på offentliga platser.  I stället för att betala 50 danska kronor på någon av de dyra restaurangerna i Nyhavn, så kan du köpa en öl för så lite som 3 danska kronor i en butik.

14. BADA VID ISLANDS BRYGGE
Att bada mitt i centrala Köpenhamn är det perfekta sättet att söka svalka under den skandinaviska sommaren. Havneparken ligger längs vattnet i ett lugnt bostadsområde och den sträcker sig från Langebro i norr till Bryggebroen i söder. Parken är en av Köpenhamns mest populära platser för en middag eller ett kvällsdopp.

 

 

MUSEER

 

15. STATENS MUSEUM FOR KUNST
På det stora konstmuseet Statens museum for kunst kan du se tavlor av både Rembrandt, Picasso och Matisse helt gratis.

16. NATIONALMUSEET
Det är också helt gratis inträde till Nationalmuseet som har Nordens bästa samling av fynd från forntiden. Inträdet till Nationalmuseets permanenta utställningar är gratis och här kan du bland annat se det välbevarade bronsåldersfyndet Egtvedflickan. I en 3 500 år gammal kista hittades hennes kropp tillsammans med kläder, en kam, ett armband och rester av hennes blonda hår.

17.  MUSEER GRATIS INTRÄDE
Även de museer som i normala fall har ett rätt högt inträde har gratis inträde någon dag i veckan, oftast onsdagar.

18. CARLSBERGS VISITOR´S CENTER
Alltid fri entré på Carlsbergs Visitor´s Center. Här finns Davidssamlingen [konst och möbler från Europa och den muslimska världen], Georg Jensen-museet [silversmide] och  [utställning om ölbryggning samt provsmakning].

19. NY CARLSBERGS GLYPOTEK
Gratis söndagar på Ny Carlsberg Glyptotek. Utforska postimpressionisterna på våningen ovan. Förutom verk av Toulouse-Lautrec och Van Gogh har museet en av världens största samlingar med verk av Gaugin. Gaugin var gift med en danska och ljuset i många av hans målningar återspeglar verk från andra danska målare och det danska landskapet.

20. ROSENBORG SLOTT
En renässanspärla mitt i stan. Rosenborg är ett 400 år gammalt renässansslott som ligger mitt i Köpenhamn. Förutom den vackra exteriören och slottsparken Kongens Have finns det mycket att upptäcka inne i slottet. I riddarsalen kan du se kröningstronerna, där tre silverlejon i verklig storlek håller vakt, och missa inte heller de exklusiva danska kronjuvelerna som endast får bäras av drottningen och enbart när hon befinner sig innanför landets gränser.

 

För fler tips och dagsaktuella datum besök Visit Copenhagen.

 

 

Translation
Are you visiting Copehagen? Well, it can be expensive. So here are my twenty best tips for activities that are cheaper, or totally free.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

4 Comments

  1. Har endast gjort en snabb vistelse i Köpenhamn och tyckte mycket var dyrt, så jag spar ner listan inför nästa besök!

    1. Vad kul. Det kan ju vara ganska dyrt att resa i våra nordiska länder, så sådana här budgettips är alltid bra att ha med sig.

  2. Min vistelse i Köpenhamn kostade inte alls särskilt mycket, tack vare att alla sevärdheter jag besökte var kostnadsfria och att jag bodde på hostel. Det dyraste var utan tvekan att äta ute, men det gjorde jag bara till lunchen – middagen kokade jag själv på hostelet. Frukosten skaffade och lagade jag också själv. Som kompensation kunde jag t.ex. lyxa till det med en drink i Nyhavn istället ;)

    1. Tack för många bra tips. Bo på hostel är ett bra tips. Att inte äta alla måltider på restaurang sparar mycket pengar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *