Vi tar en båttaxi på Brunei River. Vi ska upptäcka och uppleva vattenbyn Kampong Ayer Water Village i huvudstaden Bandar Seri Begawan. Egentligen är det 28 byar byggda på pålar i vattnet som binds samman av  29 broar på cirka 30 kilometer träbrygga. Här bor ungefär en tiondel av landets knappt 400 000 invånare.

 

Man tror att det är världens största vattenby och att den har funnits här sedan 1300-talet. Här finns till och med ett sjukhus och en brandkår. Det är en helt annan sida av Brunei, en annan sida av verkligheten och den stora behållningen av vårt besök i Brunei. De små båtarna agerar både taxi och skolbuss och en hårdare trafikerad flod får man leta efter. Motorerna rusar och ändå hinner de se oss turister på land och med yviga rörelser visa att de vill erbjuda oss en tur runt byarna.

 

Vi hittar en ung kille som visar oss runt. Han berättar om de första husen som håller på att rasa, om sultanen och alla hans bilar, om brandkåren, om skolorna. När vi ser polisbåtar på floden, ringer han snabbt polarna och varnar. Om det är för att köra för snabbt eller gömma smuggelgods, kommer vi aldrig få veta. Kontrasterna mot Sim Sim Water Willage på Borneo är också enorma. Här har man en stolthet över att hålla allt så rent som möjligt. Man har till och med en anordning som ser till att sopor som hamnat i vattnet samlas upp vid lågvatten.

 

Så skulle ni befinna er på Borneo och i Brunei, kan ett besök till Kampong Ayer Water Village vara värt ett besök. Bandar Seri Begawan är väl en trevlig stad, men inte nödvändigtvis en stad som lämnar några stora bestående upplevelser eller minnen.

 

 

Translation:
While i Brunei we visited the Water Village Kampong Ayer. It is believed to be one of the largest in the world. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *