Det är inte helt ovanligt att jag får betala övervikt för mitt bagage på vägen hem från en resa. Och självklart är det ännu mindre trevligt när man tycker att man har “barginshoppat” och har presenter med sig hem till hela släkten. Sjuttio kronor per kilo förtar ju liksom hela grejen av att ha fyndat. Detta för tankarna till en krönika som jag läste i Tidningen Escape för någon månad sedan. Krönikören Niclas Sjögren diskuterar ett ganska känsligt ämne, överviktiga kontra övervikt på bagage. Han gör det absolut inte som ett påhopp mot resenärerna. Han riktar däremot kanske krönikan lite mot flygbolagen och deras regler.

Han skriver om en resa  hem från Usa;
“… före mig checkar en 200-kilos människa in med 30 kilo väska och ett gigantiskt handbagage. Bakom står en lika välväxt amerikan. Faktiskt är jag  omringad av av riktigt stora människor, med enorma väskor. Min i sammanhanget ynkliga uppenbarelse på 184 centimeter och 72 kilo syns knappt. Däremot har jag en väska som väger 38 kilo, det vet jag redan innan jag ställer väskan på vågen vid incheckningen, eftersom jag provvägt väskan hemma hos en kompis före avfärd till flygplatsen… Mitt ekipage väger 116 kilo tillsammans. Mannen före mig borde väga in på drygt 230 kilo med packning.”

Han berättar vidare i krönikan, hur han för att slippa betala övervikt, packar om, flyttar och omfördelar sitt bagage. Precis som många före honom och efter honom kommer göra, inklusive mig. Han avslutar sin krönika att be “alla räknenissar på flygbolagen, gå hem och räkna igenom hur vi kan lösa detta med en rättvisare kostnad för oss som reser lätt, lätt vare sig vi har några kilos övervikt på bagaget eller inte”.

I en undersökning som gjorts bland resenärer nyligen är det just denna fråga  som är mest akutell. Nära hälften av semesterfirarna i undersökningen ansåg att överviktiga borde få betala extra. “Om passagerare får betala för överviktigt bagage på ett flygplan, varför skulle då inte överviktiga personer betala mer? Att sitta bredvid en stor person på ett flygplan kan ibland reducera området man har till att koppla av.”

Rätt eller fel, men tanken har slagit mig många gånger, när jag stått där med mina 5 kg extra bagage, och killen framför mig, väger minst 70 kg mer än mig. Jag vet inte vad lösningen skulle vara, en totalvikt för person och bagage? Att det är som det är nu? Eller att avgiften för övervikt borde slopas helt. Vad tycker du?

Källa: [Escape][Vagabond][Reseaktuellt][Daily Mail]
 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *