Huaröd, Åbergen (4 av 22)

 

Medan vi väntar på att naturen ska blomma i Skåne göra jag en tillbakablick till en vår för några år sedan. Landskapet runt Huaröd kallas ibland för Skånes sista vildmark. Och jag visste faktiskt inte hur vackert det var eller hur storslagen naturen där är.

 

Det tog mannen bara sexton år innan han fick för sig att ta med mig på äventyr i hans barndoms skogar. Huaröd ligger på Linderödsåsen. Nära Östra Sönnnarslöv, tre mil från Kristianstad. Det är också där man hittar Åbergen, en bäckravin mitt i bokskogen. Svärmor säger Åbjären och på andra ställen läser jag Åbjär. Kärt barn… I närheten ligger naturreservatet Fjällmossen med unik natur och ett naturvärde av internationella mått.

 

Naturreservat som består av en yta på 93 hektar har varit skyddat sedan 2012. En stor del av reservaten var förr i tiden betesmark. Här fanns också granplanteringar, som nu tagits bort för att ge plats åt lövskogen. Det dominerande trädslaget är bok,  men här finns också lärk, lind, hassel, ask, klibbal och ek. Mitt i reservatet ligger en trädlös mosse som är kantad av björkskog.

 

Här finns även ett fågelskyddsområde där man, om man har tur, kan se storspovar, tofsvipor, sånglärkor, tranor och morkullor [för de som kan sina fåglar]. Och tidiga vårmorgnar kan man följa orrarnas spel på myren. Det är ett fantastiskt ställe, som faktiskt till och med är okänt för många Kristianstadsbor. Planera in ett besök nu till våren när allt blir galet underbart ljusgrönt. De här bilderna tog jag för fyra år sedan. När jag precis hade köpt min första systemkamera.

 

HITTA HIT

Åbjärs naturreservat ligger mellan Östra Sönnarslöv och Huaröd. Man kan köra hit och parkera längs med Huarödsvägen. Eller tar man busslinje 556 hit från Tollarp.  Hoppar man av vid kyrkan i Östra Sönnarslöv kan man vandra sydväst mot reservatet. Man kan också hoppa av närmare Huaröd vid Stianderödsvägen.

 

BESÖK OCKSÅ

I närheten hittar man Malteholms slott från 1600-talet och vattenfallen Forsakar i Degerberga. Och i September kan man besöka Huaröds stora loppis. Fler tips på underbara platser i Kristianstad hittar du i denna guiden.

 

Huaröd, Åbergen (1 av 22)

Huaröd, Åbergen (2 av 22)

Huaröd, Åbergen (7 av 22)

Huaröd, Åbergen (8 av 22)

Huaröd, Åbergen (3 av 22)

Huaröd, Åbergen (5 av 22)

Huaröd, Åbergen (6 av 22)

Huaröd, Åbergen (9 av 22)

Huaröd, Åbergen (10 av 22)

Huaröd, Åbergen (15 av 22)

Huaröd, Åbergen (16 av 22)

Huaröd, Åbergen (11 av 22)

Huaröd, Åbergen (12 av 22)

Huaröd, Åbergen (13 av 22)

Huaröd, Åbergen (14 av 22)

Huaröd, Åbergen (17 av 22)

Huaröd, Åbergen (18 av 22)

Huaröd, Åbergen (19 av 22)

Huaröd, Åbergen (20 av 22)

Huaröd, Åbergen (21 av 22)

Huaröd, Åbergen (22 av 22)

 

Translation;
This is beautiful landscape outside of my hometown Kristianstad. It is called Åbergen and is found close to Huaröd. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

8 Comments

 1. says:

  Det är verkligen vackert där!

 2. Vackert och underbart för själen :)

 3. You had me at “naturen” :) Bokskog är fantastiskt vacker och vilka bilder du tagit! Stammen med alla tickor var väldigt fin, och alla med vatten, äsch ALLA var ljuvliga :)

  1. Åh tack snälla för tisdagspeppen :). Tänk att man har så mycket fint runt hörnet..

 4. så härlig natur!! :)

  1. Visst är det Maria :)

 5. "Farbror Hasse" Hans Olsson says:

  Fantastiska bilder som öppnar ögonen för hur fin natur vi har omkring oss. Fortsätt jobba i din anda.

  1. Lätt att glömma hur mycket fint som finns runt omkring oss.
   Tack Farbror Hasse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *