Det är tretton år sedan, 2005, vi gjorde vår stora Afrikaresa. En resa som börjar i Nairobi i Kenya och slutar i Watamu i Kenya. Från Nairobi åker vi matatu [de vita lokalbussarna överfyllda av packning på taket] till Arusha i Tanzania där vi ska spendera vår första vecka. En vecka när vi får uppleva ett av vårt livs bästa äventyr, safari. Under vår vecka hinner vi besöka tre parker; Serengeti, Lake Manyara och Ngorogoro.

 

Vår andra vecka flyger vi till Zanzibar och har en av vårt livs bästa strandsemestrar. Bästa av allt kanske, var att en kattmamma flyttade in på vårt rum med sina fyra nyfödda kattungar och bodde hos oss under hela veckan. Vår sista vecka flyger vi till Malindi i södra Kenya för att spendera våra sista dagar i Watamu. Längs med den stora vägen ligger det flera fina hotell med stora parker och egna stränder, men vårt hotell ligger inte där. Vi ska bo nere i byn där inga flotta hotell finns. Vårt boende har det missvisande namnet Marijani resort, för det är allt annat än en resort. Det är mer ett litet B&B med tolv rum och en enkel frukost på bröd och marmelad. Det lilla hotellet är nästan tomt på folk och förutom oss, är bara två rum till upptagna. I trädgården finns det ett gym. Ett gym som hämtat ur “The Flintstones”, och som helt ologiskt lockar en att testa den där stenåldersutrustningen.

 

När jag inför det här inlägget tittar igenom mina bilder, ligger det bara 125 bilder i albumet. Bara? Idag tar jag lätt 125 bilder på några timmar. Då, med min nya kompaktkamera inköpt inför resan, en Olympus med Superzoom och hela 4 megapixel [min Samsungtelefon idag har 12 MP] kamera var jag lite försiktigare. Minneskorten var mindre och mycket dyrare. Jag hade två kort för mina tre veckor och fotograferade sparsamt. Veckan spenderas med att lära känna lokalbefolkningen, vila på stranden Watamu Beach som låg bara några minuter från hotellet och läsa böcker. När vi promenerar runt i byn är vi de enda turisterna. Det är vi som är attraktionen. Det blir en vecka när vi vilar på riktigt. Inga androidtelefoner, ingen tung systemkamera, ingen blogg, inget Instagram och inget Facebook. Reste man bättre då?

 

Under veckan lär vi känna en av familjerna inne i byn. Mamma Songa som  bor ensam med sina tre barn i ett rum som fungerar både som sovrum, kök,  vardagsrum och vid behov som frisörsalong. Mitt hjärta värker när hon berättar hur svårt de har det och jag vill hjälpa till. Men jag vill hjälpa till på ett värdigt sätt. Ena dagen går vi till affären och handlar lite gott till barnen. Andra dagen sätter mig i frisörsalongen och beställer flätor. Över hela huvudet. På kvällen när det är dags att sova ömmar skalpen. Både av de spända flätorna, men också av solbrännan som jag inte var beredd på i spåren mellan flätorna. Så om du någon gång skulle få för dig att få hela håret flätat, var beredd på lite smärta för att skalpen är spänd och för solbränna vid stark sol [för att man glömt smörja skalpen].

 

Kenya, Malindi, Watamu

 

MIRRA ELLER KHAT

Göran får också en ny vän, unga Jaco som lever på att sälja mirra. Och varje gång vi träffar Jaco har han munnen full av mirra som han och många andra lokalbor tuggar på daglig basis. Mirra är mer känt som Khat, men kallas lite olika på Afrikas kontinent; Khat, Qat, Quatt, Chat, Jaad och Mirra. En växt som används som tuggtobak, men som i Sverige är förbjuden på grund av att den faktiskt innehåller katinon och katin som är centralstimulerande och har stora likheter med amfetamin.

 

Khat har i många århundraden odlats på Afrikas Horn och den Arabiska halvön för dess rusningseffekter. Där har drogen använts längre än kaffe och i liknande sociala sammanhang. Man plockar kvistar med blad och binder ihop i buntar på cirka 300 gram som kallas marduuft. En sådan bunt, ofta uppdelad i småbuntar på cirka 25 gram utgör en dagsdos för en brukare. En sådan liten bunt tuggas i ungefär en halv timme, och saliven sväljs. Detta innebär att tuggandet pågår i 5–12 timmar per dygn. Och det är detta Jaco lever på. Jaco är lika glad varje gång vi träffar honom. Hur mycket det beror på Jaco eller Mirran lär vi aldrig få reda på.

 

Kenya, Malindi, Watamu

 

WATAMU

Watamu ligger i Malindi cirka 90 km norr om Mombasa och är den stora kuststaden i Kenya. Malindi och Watamu ligger i ett tropiskt paradis längs den kenyanska kusten. Då var stränderna orörda och djuphavsfisket utanför Watamu räknades som det bästa i världen. Hur det är idag vet jag inte, men jag hör inte många som varit där, än. Utanför Watamus stränder ligger Watamu Marine National Park som är Kenyas första Marina nationalpark och området har skyddats sedan 1968. Detta skapar självklart möjlighet till fantastisk snorkling och dykning. Och i Arabuko-Sokeke Forest finns möjligheter till fågelskådning om man är intresserad av det.

 

Kenya är kontrasternas land. Det sträcker sig från sandöknarna i norr till Indiska Oceanens klarblå vatten i öster, från Victoriasjöns stränder i väst till Mount Kenyas snöklädda toppar mitt i landet. En resa till Kenya garanterar inte bara fantastiska möten med landets otroliga fauna, utan också lika oförglömliga möten med bland annat folkslagen massajer och samburus, men också med bybor om man har tur. Kenyas kust är berömd för sina palmkantade kilometerlånga sandstränder och för sina korallrev. Från gamla Mombasa, som är Kenyas viktigaste hamnstad, går en järnväg upp till Nairobi på höglandet. Stränderna söder om Mombasa brukar kallas “södra kusten” och vikarna och bukterna norr om staden benämns “norra kusten”.

 

När vi i slutet på veckan ska åka hem, får jag en present. Ett halsband och ett armband. Och jag vet att för dem har det varit en stor kostnad. Hur kan det vara så, att de som har minst alltid är generösast? Jag är oerhört tacksam att jag fått möjligheten att lära känna mamma Songa och hennes barn. Jag i min tur ger henne det enda av värde som jag kan ge henne. Min guldring. Jag behöver den inte, det gör hon. Ett möte som jag kommer minnas resten av livet med värme och en insikt om hur bra vi har det och hur fina människor det finns i vår värld.

 

 

FAKTA


GEOGRAFI 
Kenyas yta är 582 650 km² vilket är något större än Sveriges. Landet är indelat i huvudstaden Nairobi och 7 provinser [Central, Kust, Öst, Väst, Nordöstra, Nyanza och Rift Valley].

BEFOLKNING 
Kenya har drygt 35 miljoner invånare. Den största folkgruppen är kikuyu följd av luhya och luo. Etniciteten spelar en viktig roll i samhället.

RELIGION 
Ca 40 % av invånarna är kristna och de flesta av dem tillhör den katolska kyrkan. Längs kusten finns stora grupper muslimer och i övrigt förekommer en del inhemska religioner.

SPRÅK 
Swahili och engelska. Därutöver finns ett 40-tal lokala språk.

KLIMAT 
Tropiskt i kustområdena med regnperioder och svalare och torrare på högplatåerna i inlandet. Kenya har två regnperioder. Mellan april och juni faller de “långa” regnen och under perioden oktober till december är det i huvudsak “kortare” regn. Trots att ekvatorn skär genom landet är klimatet hälsosamt och behagligt med sol året om. De delar av Kenya som är högt belägna bjuder på varma dagar och svala eller till och med kyliga nätter.

VALUTA 
Kenyansk shilling, KES. Det finns ett fåtal bankomater men det är säkrast att växla innan avresan.

TIDSSKILLNAD
+3 timmar på vintern, +2 timmar på sommaren.

VISUM 
För mer information angående visum gå till Visumservice.

EL 
I flertalet stora städer 220/240 volt. Kontakterna är trepoliga, samma typ som används i England.

 

 

NATIONALPARKER


MASAI MARA NATIONAL RESERVE 
Masai Mara National Reserve är den mest kända parken i Kenya och här lever massajerna. Parken är 1 500 kvardatkilometer stor och ligger ca 5 timmar med bil från Nairobi i den sydvästra delen av Kenya och är en del av det stora Serengetiområdet i norra Tanzania.

SAMBURU NATIONAL RESERVE
Norr om Mount Kenya ligger Samburu National Reserve. Här uppe lever Samburufolket. Parken består egentligen av tre parker: Samburu, Buffalosprings och Shaba. Det tar ca 5 timmar hit med bil från Nairobi. Området är 300 kvadratkilometer stort och floden Ewaso Ngiro rinner genom parken och tillför livsnödvändigt vatten. Här är naturen varierande, från busklandskap till skog och öppna savanner. Speciella djur i denna park är kungszebra med sina vackra täta ränder, giraffantilop samt nätgiraff med sitt fina mönster.

LAKE KURU NATIONAL PARK
Ca 3 timmar norr om Nairobi ligger Lake Nakuru National Park med sitt 180 kvadratkilometer stora område. Området blev en nationalpark för att skydda de miljontals flamingofåglar som finns vid sjön. Parken intresserar ornitologer från hela världen och det finns över 400 olika fågelarter här.

AMBOSELI NATIONAL PARK
Amboseli National Park är en 390 kvadratkilometer stor park i södra delen av Kenya mot gränsen till Tanzania. Den ligger ca 3,5 timmar med bil från Nairobi. En av de största sevärdheterna här är det mäktiga berget Kilimanjaro. Det är här man kan få den klassiska bilden av en elefant i förgrunden och det snöklädda berget Kilimanjaro i bakgrunden. Parken har ett öppet och torrt landskap, vilket är lite märkligt med tanke på att mitt i ligger ett stort träskområde som lockar till sig många fågelarter men också buffel och flodhäst. Ett annat dragplåster här är de stora elefanthjordarna som strövar omkring med upp till 50 djur.

 

 

TA SIG RUNT


TAXI
Taxi är utan tvekan det smidigaste sättet att ta sig runt på i Kenya. Taxibilarna ska egentligen ha taxameter, men dessa fungerar sällan och det rekommenderas därför att man kommer överens om priset innan man sätter sig i taxin. Detta är också ett av det säkraste sätten att ta sig runt på om man besöker Mombasa och Nairobi.

DELAD TAXI 
Delade taxis är vanligtvis en Peugeot station wagon med plats för sju till nio personer, som kör när den är full. Detta går oftast snabbare än de så kallade Matatus, eftersom de delade taxibilarna fylls snabbare. Delade taxibilar är billigare än traditionella taxibilar, men något dyrare än Matatu och Tuk-Tuks.

MATATU
En Matatu kan vara lite vad som helst, men den vanligaste varianten är vita minibussar och detta är det vanligaste sättet att ta sig runt på bland lokalbefolkningen. Säkerheten på dessa kan ibland vara tveksam och chaufförerna är kända för att köra snabbt och oansvarigt. Matatus hittar man lite överallt och ser du ingen för tillfället är det bara att fråga någon om närmsta station. Matatu är det billigaste sättet för att ta sig runt mellan olika städer och platser.

TUK-TUK
På vissa ställen i Kenya finns detta traditionella fordon från Sydostasien. Tuk-Tuks finns i Mombasa, Nairobi, Nakuru, Diani Beach och Malindi.

 

 

 

Translation: 
Thirteen years ago we did our ultimate Africa trip. We started of in Tanzania with a safari, continued for a week in Zanzibar and ended the trip in Watamu in Kenya. It was one of the best trips we´ve ever made. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

2 Comments

  1. shqipe says:

    Så FANTASTISKT att läsa detta!! Ska själv göra ungefär samma resa i sommar. Tack för att du delar med dig :D

    1. Kul att höra. Tack för att du hittat hit. Det var ju länge sedan vi var där. Säkert mycket som förändrats.Ha en underbar resa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *