Zanzibar by © Daniela Nasteska Olsson

 

För nio år sedan gjorde vi en kombinerad safari och solsemester. Andra veckan landade vi på Zanzibar som idag är en del Tanzania. Här kommer resereprotage i två delar med minnen hämtade ur min resedagbok och gamla bilder tagna med en vanlig kompaktkamera…

 

Jag hade sett bilderna på TV, i resetidningar och chartertidningar. Alla var överens, Zanzibar var vita stränder och vackra solnedgångar. Dessa bilder var inbrända bakom mina ögonlock många gånger om. Att det inte var så när vi landade blev en mindre chock. Men varje vykort har en baksida och jag var inte beredd på kontrasterna. Resan till Zanzibar började i ett minimalt flygplan. Så litet att piloterna fick klättra in i cockpit, så litet att vi nästan satt i piloternas knä. Och jag visste minsann [för det hade jag läst någonstans], att mindre plan oftare störtar en stora plan. Rädslan fanns där [inte jättestor], men fanns ändå där. Vingarna på planet såg lappade ut, kanske vi kommer störta. Självklart gjorde vi inte det, utan landade efter en kort tur från Tanzanias fastland på ön Zanzibar.

 

En taxi stod och väntade på oss för att ta oss till Amaan Bungalows. Jag inväntade med barnslig förtjusning de vita stränderna. Istället får jag en två timmars färd, av något oväntat. Fattigdom, arbetslöshet och dålig vägar. Min hjärna går på högvarv, det här hade inte tidningarna rapporterat om, eller var det så att jag hoppat över de bitarna? Tänk om hotellet ligger här någonstans? Man ska vara öppen för intryck, men de vita stränderna då? Vi åker igenom en liten by där massor med glada barn springer omkring och vinkar på oss och jag blir omedelbart lite gladare.

 

LÄS MER: Del två om Zanzibar 

 

Tanzania, Zanzibar

 

NUNGWI BEACH PÅ ZANZIBAR

Till sist är vi framme och där är de, de vita stränderna, lättnaden är stor [trots det är jag lite irriterad över mina egna förväntningar och besvikelser]. NUNGWI BEACH är en underbar strand på norra kusten av Zanzibar. Populärast är den bland Européer och Nordamerikaner. Vår bungalow ligger precis på stranden och vid högvatten står pålarna i vattnet. Vattnet är så varmt att till och med jag kan bada [allt under 25 grader är kallt för mig]. Det kan inte bli bättre, men det blir det ändå. Redan första dagen flyttar en kattmamma in sina nyfödda kattungar [fyra stycken] till vårt rum. Vi har inte hjärta att slänga ut dem, så de får stanna hela veckan.

 

Trots att ön kanske är en av världens vackraste, är den också tragiskt nog en del av ett världens fattigaste länder. Zanzibar är ett delvis självstyrande område utanför Tanzanias kust. Området består av en arkipelag belägen i Indiska oceanen som inkluderar öarna Zanzibar, Pemba och några småöar. Zanzibar har en kort men händelserik historia. När Portugiserna på 1400-talet kom till ön var den helt obefolkad. 1698 koloniserades ön av sultanatet Oman. Kryddplantager anlades och ön blev ett centrum för handel med bland annat slavar. Slavar fraktades hit och såldes som handelsvaror mellan arabiska köpmän och de rika omanska sultanerna byggde nyklassicistiska palats med marmortrappor och turkiska bad.

 

Zanzibar by © Daniela Nasteska Olsson

Zanzibar by © Daniela Nasteska Olsson

Zanzibar by © Daniela Nasteska Olsson

 

Translation
First part of the trip we took to Zanzibar around ten years ago.
 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *