Trots att både britter och tyskar gjort tappra försök att lämna avtryck är det de arabiska spåren som syns tydligast i dag. Under 1800-talet var Zanzibar en viktig handelsplats för kryddor, guld, elfenben och slavar. De som gjorde sig rika på handeln byggde tjusiga hus med korallfasader och tunga snidade trädörrar. Swahilikulturen med influenser från afrikanska bantakul.

 

I slutet av 1800-talet erövras ön av Tyskland och blir en del av Tyska Östafrika. 1890 blir ön ett brittiskt protektorat. 1963 blir Zanzibar självständigt från Storbritannien, och blir en konstitutionell monarki. Men bara ett år senare störtas Zanzibars sultan. Ön förenas med Tanganyika och unionen Tanzania bildas. turer, arabländerna, Persien, Indien och Europa finns kvar i både arkitektur och mat. Idag är 95% av invånarna muslimer.

 

Kryddorna kom till Zanzibar med indierna. I dag står ön för över 85 procent av världsproduktionen av kryddnejlikor. Vanilj, muskot, kardemumma, kakao och rosépeppar är bara några av de kryddor som odlas. Kryddplantagen är fortfarande en viktig inkomstkälla, fast kanske främst som turistattraktion. Kryddturer arrangeras för turister och på marknaden säljs kryddor i påsar i all världens kulörer. Jag tänker mig den här ön som curry. En blandning av färger, smaker och influenser. Koriander, ingefära och gurkmeja. Portugisiskt, arabiskt och afrikanskt. Allting samlat på en liten flotte i Indiska oceanen. Ett flytande paradis med stränder åt alla håll.

 

LÄS MER: Del I om Zanzibar 

 

Tanzania, Zanzibar

 

TURISMEN PÅ ZANZIBAR

För bara tjugo trettio år sedan fanns ingen turism på Zanzibar. Idag är turismen den viktigaste näringen. I Stonetown har man möjligheten att ta del av Zanzibars otroliga historia med hjälp av guider som finns överallt. Vi passade på att åka in till staden en dag när vi hade “tur med vädret”, en dag när det öste ner. Utöver besök på Africa House Hotel som i början av 1900-talet var en mötesplats för den cricket-, tennis- och golfspelande engelska societeten, gick vi runt i Stonetowns gränder, åkte till en kyrka byggd av slavarna på ön och till en skölpaddsfarm där vi fick mata jättesköldpaddor.

 

Dhowbåtarna med sina typiska trekantiga segel hör till bilden av Zanzibar och blev en del av vår underbara och avslappnade vecka på Zanzibar. Portugisiskt, arabiskt och afrikanskt. Allting samlat på en liten flotte i Indiska oceanen. Ett flytande paradis med stränder åt alla håll. Ön hamnar bland mina topp-tre reseupplevelser. Zanzibar är en underbar plats vare sig man vill uppleva kultur och historia eller bara vara. Vill du passa på och kombinera resan med till exempel en saffari rekommenderar jag varmt Kenzan Tours. Utan deras hjälp hade vi aldrig kunnat göra resan som vi hade tänkt oss.

 

Pole Pole! [Ta det lungt]

 

Tanzania, Zanzibar

 

6 SAKER ATT GÖRA PÅ ZANZIBAR 

1) SEGLA MED EN DHOW
Hissa segel och testa det gamla swahilisättet att färdas på vattnet, med eller utan fiskespö och snorkel i bagaget.

2) GÅ VILSE I STONE TOWN 
Den världsarvsskyddade stenstaden är ett virrvarr av vitkalkade fasader och snidade, tunga dörrar. Vill du inte drunkna i mängden av butiker som säljer hantverk och souvenirer kan du alltid sticka in i en någon liten gränd. Gäller bara att hitta ut igen.

3) ÅK PÅ KRYDDTUR 
Vik en eftermiddag åt spiskummin, muskot, gurkmeja och peppar, och få reda på varför kryddnejlikan är något av det viktigaste Zanzibar har. Lukta, smaka och lär på någon av de organiserade turerna.

4) HÄLSA PÅ HOS APORNA
Gå på guidad vandring i Jozani Forest, med mangroveträsk och bevarad regnskog. Håll särskilt utkik efter de sällsynta röda colobusaporna, som är unika för ön.

5) GÅ I FREDDIE MERCURYS FOTSPÅR 
Den legendariske Queensångaren föddes i Stone Town 1946 och bodde här fram till tio års ålder. Flera hus gör anspråk på att vara hans barndomshem. Vill du frossa i bilder och memorabilia, gå till Mercury’s Restaurant, vid stranden mellan Forodhani Gardens och hamnen.

6) BESÖK JOZANI CHWAKA BAY NATIONALPARK
Jozai Chwaka är Zanzibars enda nationalpark. Zanzibar har många ovanliga djur- och växtarter. I Jozani Chwaka Bay nationalpark, som är Zanzibars enda nationalpark, finns exempelvis en art av röda guerezor, Piliocolobus kirkii, och många exotiska träd.

 

Zanzibar by © Daniela Nasteska Olsson

Zanzibar by © Daniela Nasteska Olsson

Zanzibar by © Daniela Nasteska Olsson

 

Translation
Second part of the trip we took to Zanzibar around ten years ago.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *