För två dagar sedan bokade vi vår resa till södra Spanien. Dagen efter kommer beskedet i Media, att ett av bolagen vi skulle flyga med har gått i konkurs. Men en suck av lättnad är jag glad att vi tecknade till konkursförsäkringen. Att försäkra sig rätt inför en resa är inte det allra lättaste. Hur mycket täcker hemförsäkringen, ska man välja till researrangörens reseförsäkring, konkursförsäkring, avbeställningsskydd, och vad innebär resegaranti? Vilka regler som gäller för till exempel avbokning och ombokning av resor varierar väldigt mycket beroende på vilken typ av resa man köpt. Enklast är det att fråga där man köpt sin resa och ta reda på vilka regler som gäller.

Reseförsäkring & Avbeställningsskydd [tecknas av den resande]

Den reseförsäkring och avbeställningsskydd som researrangören eller resebyrån erbjuder ger ett bra försäkringsskydd, men blir väldigt dyrt. Försäkringen och skyddet gäller bara för en resa och måste förnyas inför varje resa. Reseskyddet som ingår i praktiskt taget alla hemförsäkringar ger ett grundläggande skydd, men är helt klart sämre än det som resebolaget erbjuder. Det man kan göra, istället för att köpa resebolagets försäkring, är att ringa sitt hemförsäkringsbolag och teckna en tilläggsförsäkring till hemförsäkringen. Hos Trygg-Hansa heter tillägget Resplus, hos Folksam Resklar och hos Länsförsäkringar Tur & Retur. Då betalar du en årsavgift för reseförsäkring och avbeställningsskydd, oavsett hur många resor du gör. Dessutom, skyddet gäller för alla som är skrivna på adressen där hemförsäkringen är tecknad.

Resegaranti [ska tecknas av researrangören]

Om din paketresa ställs in eller avbryts, till exempel på grund av att researrangören har gått i konkurs, kan du få kompensation från den ställda resegarantin [som arrangören ska ha tecknat]. Du ska då ansöka om ersättning från Resegarantinämnden som är en del av Kammarkollegiet. Du måste söka senast tre månader efter att resan ställdes in. Resegarantin gäller inte för alla typer av resor. Om du till exempel bara har köpt en reguljär flygbiljett har du inget skydd via resegarantin. Resegarantin gäller för:

* Paketresor, bestående av två av tjänsterna transport, boende och turistarrangemang.
* Paketreseliknande resor, bestående av transport och boende.
* Transporter som sker i samband med paketresor, så kallad stolsförsäljning.
* Utbildnings- och språkresor med resa och boende.

Konkursskydd [tecknas av den resande]

Om du köpt en flygbiljett med ett reguljärt flygbolag som går i konkurs, kan du förlora din biljett. Skydda  dig mot detta genom att teckna en separat konkursförsäkring! Denna tecknas direkt i bokningsflödet.

Snabbfakta

* I hemförsäkringens reseskydd ingår inte avbeställningsskydd, men ger grundläggande skydd.
* I Reseförsäkringen via bankkortet får man högre ersättning vid försenat bagage, avbeställningsskydd ingår, men det är inte säkert att försäkringen gäller reskamrater vars resa är betald med samma kort.
* Med hemförsäkringens resetillägg omfattas alla resor och alla i hushållet. Avbeställningsskydd ingår. Men ersätter oftast inte om annan försäkring ersätter.
* Med separat reseförsäkring täcks allt som de övriga försäkringarna inte ersätter och ibland mer. Många gånger ingår även självriskeliminering. Finns som komplement till hemförsäkring medan en del är helt fristående. Nackdelen är att det kan bli dyrt.
* En bra reseförsäkring bör innehålla; vårdkostnader, ersättning för hemtransport vid svår skada, överfallsskydd, rättsskydd, ansvarsskydd. Det är även bra om den täcker bagageskador, bagageförsening, flygplansförsening, personförsening.
* Sjukförsäkringskort får du av Försäkringskassan. Ett europeiskt sjukförsäkringskort när du reser
inom EU som ger dig rätt till vård på samma ekonomiska villkor som invånarna i landet du reser till.
* Även utan försäkringar har du dock ett visst skydd. Ett exempel är resegarantin. Ett annat är att
inom EU har alla svenska medborgare rätt till nödvändig vård. Likaså är flygbolaget skyldigt att ersätta dig för förstört, skadat, förlorat eller försenat bagage på en flygning med ett EU-flygbolag någonstans i  världen.
* Dubbelförsäkra dig inte. Flera försäkringsbolag har en paragraf om att de inte ersätter resenären om den har samma typ av försäkring på annat håll. Det gäller speciellt hemförsäkringarna och deras resetillägg. Uppge alltid när du köper en försäkring vad du redan har så att du inte betalar två gånger för något du bara får tillbaka en gång.

Läs mer om reseförsäkringar på Konsumentverket.

 

Källa: [Vagabond][Konsumentverket][Konsumenternas Försäkringsbyrå][Allt om resor][Reseguiden]

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *