Skåne, Malmöfestivalen

 

“… produkter av estetisk verksamhet, speciellt bildkonst; även om litteratur, musik etc…”. I svenska akademins ordlista på nätet är däremot defentionen följande; “[fsv. konst, kunst, liksom d. kunst. av mnt. kunst, motsv. mnl. const, t. kunst; av germ. kunsti-, avledn. av KUNNA; eg. således: kunskap, vetande; jfr äv. (de på annat sätt bildade) fsv. kunnist, kunskap, förstånd, skicklighet, förmåga, list m. m., isl. kunnasta, förmåga, kunskap, insikt. – Jfr …”
Bonniers Svenska ordbok 

 

Igår var vi på årets Malmöfestival. Efter många år är den fortfarande min favoritfestival. Utbudet har alltid varit enormt vad gäller både musik, mat, knallar och event. I år var där däremot många överraskningar, bland annat den “lilla malmöfestivalen” på Posthusplatsen, knallarna som integrerats på gågatorna och en extra stor satsning på konst och kultur. Konst är ju väldigt subjektivt, men samtidigt, om man får folk till att stanna upp, [oavsett anledningen], har man nog lyckats.

 

Jag kan inte riktigt bestämma mig om jag tyckte att årets utställning var konst eller mest konstigt. Bland mycket av det konstiga fanns ett verk som faktiskt fångade mig, Andreas Engmans projektion på husfasaden i hörnet Skomakaregatan/ Södergatan. Projektet “Dark words in black letters” syns bland annat måndag 21:00 och 23:00. Triumpbågen av Jonas Liveröd, hade jag inte ens kunnat gissa vad det var, om jag inte vetat det innan  jag kom dit. Gjord i trä, växter, tyg och annat.

 

Årets nyhet för mig bland mattälten var något som hette “Ungersk  kürtöskalács”. Ser ut som rulltårta, rullas på en typ av stor brödkavel, grillas på en grill, rullas i florsocker och plastas in. För den som gillar det söta, underbart gott och annorlunda. Mat som jag inte provade, men som jag inte kände igen från förra året var bland annat Lomitogryta med oxkött, grönsaker och choklad, pommes frites vagnen och Chokladpudding med vispgrädde. Innan vi begav oss hemmåt hann vi även lyssna lite på Jonathan Johanssons elektroniskt präglade pop, påminde lite om Erik Gadd. För att se allt som händer i Malmö denna veckan gå in på Malmöfestivalen.

 

 

0
fb-share-icon0
20
Pin Share20
Daniela Nasteska

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. En reseblogg för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor och personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Blog Discovering The Planet.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *