Misfat Al Abriyeen i Oman. Jag sitter och tittar i broschyren som jag fick av den vänliga mannen på visumkontoret vid gränsen. En av många, många broschyrer. Och Misfat fångar mitt öga direkt. Jag bara vet att vi måste försöka ta oss dit. Så vi sätter av mot Al Hamra, byn nedanför berget för att sedan via en liten serpentinväg ta oss upp mot Misfat Al Abriyeen. Serpentinvägen ger fantastisk vy över Al Hamra och Hajarbergen.

 

Misfat Al Abriyeen är en  unik liten by som ligger 1000 meter över havet, vid bergen som omger staden Al Hamra i Al Dhakhiyla Governorate. Byns namn kommer från stammen Al Abri som ursprungligen kom från just detta området. Även om vi inte kände till byn, är den en attraktiv turistdestination för både nationella och utländska gäster. Kanske inte så konstigt. Den lilla byn sjuder av en vacker energi.

 

De vackra terrasserna är täckta av dadelpalmer. De vackra halvt förfallna gränderna sprider ett lugn. Och utsikten över Abriyeens nya by på andra sidan dalen och de gamla husen byggda högt upp på bergets sluttning, är inget annat än xxx. De gamla husen är gjorda på det traditionella sättet med lera och taken gjordes av palmblad. Även om delar av de gamla husen idag inte har något tak och är övergivna.

 

LÄS MER: Fler artiklar om Oman

 

 

MISFAH OLD HOUSE CAFÉ & ETT SÄLLSKAP AV POETER FRÅN HELA OMAN

Men man odlar inte bara dadelpalmer här. På sluttningarna hittar man också bananträd, granatäppelträd, papaya, mango och citrusträd. Terrasserna bevattnas genom ett gammalt och komplicerad underjordiskt vattensystem kallat Falaj. Långa gångar har en gång i tiden hackats genom det  hårda berget och i de gångarna rinner än idag vatten från källa i närheten. Och när man tittar nerför ner de gröna sluttningarna kan man förstå varför sådana här byar kallas för bergsoaser.

 

Vi tar oss ner genom byn och följer skyltarna till Misfah Old House, byns kafé och restaurang. Genom ruiner av hus, smala gångar och palmer fulla av dadelklassar. Vi stiger in på Misfah Old House som är fullt av män i det traditionella vita kläderna och hattar. För en stund blir vi lite ställda och vet inte vad vi ska göra eller ta vägen eller om jag som kvinna ens får vara där. Så när servitören frågar om vi ska luncha, slappnar vi av lite och svarar vi nej tack lunch, men ja tack till kaffe. Vi förstår snabbt att det är ett sällskap som är här. Ett stort sällskap av poeter.

 

Ibland faller bara allt på plats. Man hamnar på rätt plats vid rätt tidpunkt. Detta är ett av dem. Vi får vara med om något helt unikt och är tydligen i sällskap med några av Omans mest berömda poeter. När det börjar sjungas poesi, berättande sånger och allsång lyssnar vi med insikt att vi är med om något unikt och få förunnat.  Besöket som bara skulle vara en halv timme blir två timmar. Några av poeterna kommer och sätter sig hos oss, tar en kopp te och frågar var vi är från.

 

 

KAMELER, POLITIK OCH ISLAM

– What does a camel cost?
Killen bredvid oss svarar:
– 1000 rial [cirka 20 000 kronor]
Då hör vi från lite längre bort:
– Yes, a slow one. A fast one is 20 000 rial [Cirka 400 000 kronor].

 

Vi börjar prata om kameler och kamelpriser, om Omans relation till övriga länder i Mellanöstern, om var jag är ifrån och hur världen ser på islam och hur ofta vi går i kyrkan [typ bröllop och dop]. De undrar vad vi vet om Sultan  Qabus ibn Said. Vi svarar lite tyst ingenting, men de bara skrattar. Vi pratar om området vi är i och så pratar vi en runda om öl. Enligt deras vänner har de bara dålig öl i Oman, för de får ont i huvudet dagen efter de druckit, varje gång. Göran förklarar skrattande att det nog inte är den dåliga ölen, utan mer antalet öl som är avgörande för huvudvärken. När det är dags att gå tackar de och ber om ursäkt för att de störde. Och vi är sååå tacksamma för att de störde. Detta stoppet och upplevelsen blir ett av de där som kan göra en hel resa. Denna stunden kommer vi minnas många år att framöver.

 

Vi har tur! Tur som visar oss hur vacker världen kan vara när man reser med ett öppet sinne, lite respekt och nyfikenhet på världen. Lyssna på poeternas sång i slutet av videon.

 

 

Translation:
In Oman we visited an village called Misfat Al Abriyeen. There we had the luck to end up with a large group of famous Oman poets. What an amazining experience. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska Olsson

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

8 Comments

  1. Vilken upplevelse! Det är just sånt som för att jag älskar att resa.
    Vid ett besök i Damascus för några år sedan var vi på en sagouppläsning på ett café i närheten av Omayyad moskén. Otroligt underhållande trots att vi inte förstod ett ord.

    1. Visst är det så. Som du säger, det gör inget att man inte förstår, den är ju så nära den lokala kulturen som man kan komma. Vi har genom åren haft turen att få uppleva många såna här små möten. Kanske borde bli ett inlägg :).

  2. Det riktigt stora i det lilla. Vilken rolig och unik stund ni fick.

    1. Eller hur. Älskar de här oväntade små händelserna som blir så värdefulla.

  3. Fantastisk! Jeg var i Misfat al Abriyyin, men møtte dessverre ingen poeter.

    1. :) vi hade tur. Vad tyckte du om Misfat?

      1. Jeg likte Misfat godt! Jeg har ikke rukket å skrive noe om stedet enda, men det kommer utpå høsten en gang :-)

        1. Känner igen det där. Man har många inlägg som man inte riktigt hunnit skriva färdigt. Ser fram emot ditt inlägg…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *