Warning: Undefined array key "HTTP_USER_AGENT" in /home/httpd/vhosts/discoveringtheplanet.com/httpdocs/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_socialhelper.php on line 249

– I samarbete med Aeroporto Internatzionale di Napoli – 

 

Neapel, eller Napoli som staden heter på Italienska, är kanske mest känd för det närliggande Vesuvius. Men jag är här för att upptäcka Neapels konstnärliga och kulturella sida. Och självklart maten. Den Napolitanska maten. Jag ser fram emot att upptäcka ett Neapel under alla lager av historia, berättelser om brottslighet och själv upptäcka kontrasternas stad. 

 

Under vår roadtrip i Italien förra sommaren mellanlandande vi en kort sekund i denna Italiens tredje största stad. Då fick jag ingen direkt uppfattning om staden, mer än att jag helt plötsligt inte förstod Italienska längre. Jag fick förklaringen till detta ett år senare, av några Italienska journalister under vår resa till Alonissos i Grekland. De sa “vi förstår inte heller den Napolitanska Italienskan, den är som ett helt eget språk”. Språket i Neapel har historiska influenser och har färgats av både franskan och spanskan och många ord har omvandlats till en Napolitansk dialekt. Jag som både pratar Franska och Italienska, tycker att då borde jag ju förstå ännu mer, men så faller det sig inte alltså.

 

Jag börjar dagen i den frenetiska metropolen med en kopp kaffe. Italienskt kaffe som suddar ut lite av hetsen runt omkring. En del ser bara kaos, sot, smuts, sopor, dåligt underhållna hus och gator och tycker sig ana en lurendrejare i varje gathörn. Så kan det vara, men om man stannar lite längre, några dagar, kanske man hinner uppfattar glimten av ett annat Neapel med djup och en varm mänsklighet under alla de där ytliga lagren. Visst är staden stökig, men dess invånare är förvånansvärt harmoniska mitt i kaoset.

 

 

ORGANISERAT KAOS ÄR NEAPEL I TVÅ ORD

Bilarna är ofta trippelparkerade, men ingen blir speciellt upprörd över det. Alla vet att nästa gång kan det vara man själv som behöver hitta en plats att ställa sitt fordon på. Neapel kan bara älskas eller hatas. Stadens hus är förfallna på många ställen och säkert inte alltid praktiska att bo i, men att det hänger tvätt från närapå varje fönster, gör fotografen i mig lycklig som ett barn. Men är det inte just den personliga prägeln som ger en stad dess charm?

 

Stadens arkitektur är en otrolig blandning av medeltidsbyggnader vägg i vägg med hus från sekelskiftet och 1970-talet. Neapel förstördes svårt under andra världskriget och stora delar av staden fick byggas upp igen. Stadsplanering är ett främmande koncept, och hus byggs ett och ett, ofta utan de tillstånd som lagen föreskriver. Allt detta gör att Neapel är en stad som är full av individuella kännetecken, där inget kvarter liknar något annat. Och med kameran och telefon laddade är jag redo att ta mig an Neapel.

 

 

CENTRO STORICO, STADENS HJÄRTA

Hela Neapels gamla stadskärna är ett världsarv och här finns sevärdheter för en vecka. Jag börjar min promenad vid Chiesa del Gesu Nuovo. En av Neapels minst 400 kyrkor. En privatägd byggnad som köptes av Jesuiterna för att göras om till kyrka. Taket inne i kyrkan är ombyggt tre gånger på grund av jordbävningar, men det är inte det som är det exceptionella med kyrkan. Det är den konstiga fasaden som påminner om ett nitarmband från 90-talet och är nästan helt unik.

 

Det finns ytterligare en byggnad i Italien med samma fasad. Jag fortsätter promenaden längs med den kända Spaccanapoli, en av de tre raka gatorna som kännetecknar Neapels gatunät, och fortsätter längs med via Benedetto Croce och San Biagio dei Librai. Helt plötsligt befinner jag mig i Chiostro di Santa Chiara. Ett kloster för både munkar och nunnor, en lugn oas i den livliga staden. Den förtjusande innergården med majolikakonst och citronträd är som en solig dag i gult, blått och vitt.

 

 

KVARTER MED UNIK KARAKTÄR

Att förflytta sig mellan Neapels kvarter är speciellt. Varje distrikt i Neapel har sin egen unika karaktär. I andra storstäder handlar det om nationalitet, men inte här. Istället är det teman som ger kvarterens dess unika ton. Böcker, bröllop, den kristna nativitetsberättelsen, musikinstrument eller smycken. Vi går förbi Pio Monte Misericordia, den fantastiska lilla gatan San Gregorio Armeno med alla sina små hantverksbutiker och hamnar så till sist på Duomo. Neapels stora och viktiga katedral.

 

Just nu, när vi är här, förbereds katedralen för kanske Neapels största event, The Blood Miracle. Två gånger per år tar man fram flaskan med Saint Januarius blod, och enligt legenden blir blodet flytande just dessa dagar. Till sist hamnar vi på Piazza San Gaetano för att ta en liten vätskepaus. Aperolen är slut, men en spritz på campari funkar lika bra. Lite senare är det dags att upptäcka Neapel som Napolitanerna själva. På Vespa. Självklart med chaufförer. Men den upplevelsen förtjänar ett eget inlägg. Självklart kommer också fler bilder från den historiska kärnan i Neapel.

 

 

ARKEOLOGI, KONST OCH HISTORIA

Om man inte hinner åka till Pompeji och Vesuvius,  är arkeologiska museet i Neapel ett riktigt bra alternativ. En hel våning är tillägnad staden, och här kan man vandra runt i timmar bland konst och bruksföremål från Pompeji. Arkeologiska museet i Neapel är ett av de äldsta i Europa. Som en kontrast till det Arkeologiska museet besöker jag det moderna museet, Museo Madre. Här hittar man ett galleri i fantastiska gamla lokaler. Och utsikten från taket på museet är bara något för sig själv.

 

En halvtimme utanför Neapel hittar man Reggio Royal Palace Caserta. Det är det största kungliga palatset i världen och bara det är värt ett besök. Men fler kommer nog hit för den fantastiska parkens skull som är mer än tre kilometer lång. Palatset är fem våningar och har 1200 rum och byggdes av den Spanska kungen Filip den femtes son med hjälp av arkitekten Van Viteli. I ett av rummen finns desstuom en modern utställning med konst av konstnärer som Warhol och Hering. Kul att veta är att delar av Da vinci koden spelades in här. Och kommer man hit på en söndag, får man uppleva ett sällskap som klär sig i medeltida kläder och går runt på området.

 

 

17 TIPS FÖR EN WEEKEND I NEAPEL


NEAPEL FÖR KONST OCH HISTORIEINTRESSERADE

1. Catacombe di Napoli, för den som är nyfiken på underjordiska Neapel. Läs mer om katakomberna.
2. Duomo di Napoli, Neapels viktiga katedral.
3. Chiesa di Gesu, kyrkan med nitväggen.
4. Museo Madre, för den som gillar modern konst.
5. Museo Archeologico Nazionale, för den som är nyfiken på Neapels historia och Pompejis fall.
6. Reggio Royal Palace Caserta, för den som gillar slott kommer älska Caserta. Fantastiskt.

 

 

NEAPEL FÖR MATÄLSKAREN

Det finns många fantastiska ställen att äta på i Neapel och maten är svårslagen. Här kommer mina fyra tips. Mer bilder från ställena kommer i ett eget inlägg.

7. 50 KALO, för pizzaälskaren.
8. Antica Latteria, för pastaälskaren.
9. Ristorante George’s of Grand Hotel Parker’s, för Fine dining konnässören och den som vill ha en fantastisk utsikt över Neapel.
10. Caseari Cautero Di Salvatore Cautero, Entoteca, vin och charkuteriprovning i en pittoresk miljö. Hittas på Piazzetta Pontecorvo Napoli.
11. Winebar Dubl, när du har några timmar till flyget går på Neapels Flygplats.

 

 

NEAPEL FÖR LIVSNJUTAREN

12. Vespatur med NapolinVespa Tour, när man vill känna att man lever lite och vill se de där fantastiska utsikterna över Neapel.
13. Caseari Cautero Di Salvatore Cautero, Entoteca, vin och charkuteriprovning i en pittoresk miljö.
14. Centro historico, för den som älskar den gamla delen av städer.
15. San Gregorio Armeno, för den som gillar små butiker och lokala hantverk.
16. Chiostro di Santa Chiara [Man skulle kunna tycka att detta borde ligga under historia, men inte för mig. Den vackra utomhusträdgården är mer än historia. Den är en plats för livsnjutare.]
17. Spaccanapoli, den gamla historiska gatan i Neapel .

 

Fler sevärdheter i Neapel hittar ni bland annat på Tripadvisor. 

 

 

Translation:
Here are 17 tips for your weekend in Naples that will make you fall in love with the city. 

 


Denna resan gjordes i samarbete med Nordic TB och Aeroporto Internazionale di Napoli, #NaplesToday

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

9 Comments

 1. Ser ut som en riktigt fin och härlig resa!

  1. Var en riktigt bra resa med massor av god mat, supertrevlig sällskap och häftiga upplevelser.

 2. Dejligt Danila, det ser ud til at du har haft en dejligt tur :-) Tak fordi du delte dine spændende oplevelser.

  Knus Annette

  1. Hade en superbra tur, som vanligt ;). Tack själv för att du kikar in. Hoppas du hunnit krya på dig <3.

 3. Ser helt fantastiskt ut! Å bilderna! Åh vad jag blir sugen att åka dit nu. Kramar

  1. Neapel är en spännande stad som har massor fint att se. Man måste bara se bortom att det faktiskt är galet mycket trafik :)

 4. Oj vilken vacker stad, dit vill jag åka! :)

  1. Hoppas du tar dig dit. Neapel är en vacker stad… när man vant sig vid trafikkaoset :)

 5. Karin says:

  har du några tips på hotell el bra områden att bo i i Neapel?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *