– I samarbete med Visit Kristianstad –

Sverige, Kristianstad, Höstlov

 

Höstlovet är på ingång och många har lite lediga dagar att se fram emot med barnen. Vi har ju inga egna barn, men desto fler syskonbarn, barn vi är gudföräldrar till och vänners barn som vi bara älskar. Idag tillbringade jag dagen i min hemstad Kristianstad. Tillsammans med sex goa, och lånade, barn utforskade vi staden inför höstlovet.

 

Vi började på Regionmuseet där det finns något för både stora och små. Vi fortsatte till Fornstugan i Tivoliparken för lunch och lek på lekplatsen. Inte långt därifrån ligger Naturum. Där lärde vi oss mer om fisk och fågel och så åktes det Opteryx [simulator]. Dagen avslutades med barnens höjdpunkt. Laserdome. Efter två omgångar spel och lite yoghurtglass på det, var alla trötta och nöjda. Här kommer elva tips på vad ni kan hitta på inne i Kristianstad med barnen under höstlovet. För att hitta specifika aktiviteter för höstlovet, gå till respektive sida. Fler inlägg och tips om Kristianstad och Nordöstra Skåne hittar ni här. Tack till Ellen, Ester, Isak, Linnea, Elin och Didrik som ville hänga med mig idag.

 

ATT GÖRA PÅ HÖSTLOVET | AKTIVITETER SOM ÄR GRATTIS 


 

1. NATURUM | Barnens favorit, andra plats

Från vårt vår lägenhet i Kristianstad, har vi lyxen, att ha utsikt över Naturum och Vattenriket. Jag kan väl säga att detta är mitt vattenhål. Här, runt staden Kristianstad, ligger ett område av våtmarker som tillsammans utgör Kristianstad Vattenrike. Unesco har utsett det till ett skyddat biosfärområde och det innehåller flera naturreservat. Vid Helge ås stränder mitt i staden hittar man Naturum där man kan upptäcka floran och faunan i området. Vill man göra det på närmare håll, kan man alltid boka en båttur eller paddla längs med en av alla leder som finns i reservatet.

 

Hela området är också rikt på fågelliv. Så vill man spana på fåglar kan man göra det i det dolda fågelskådartornet vid Karpalunddammarna eller leta efter den majestätiska vita storken på Storkcentret. Och vill man uppleva hela det levande kulturlandskapet kan man besöka Sånnarna friluftsmuseum. Där odlas marken på traditionellt vis med hjälp av bland annat växelbruk och rotationsodling. Få platser har en så rik och varierad natur som Vattenriket i Kristianstad och Helge å. Barnens favorit är dock Opteryxen. En simulator där man får uppleva Kristianstad både över och under ytan.

 

Sverige, Kristianstad, Höstlov

Sverige, Kristianstad, Höstlov

Sverige, Kristianstad, Höstlov

Sverige, Kristianstad, Höstlov

 

2. LEKPLATSEN I TIVOLIPARKEN

Tivoliparken är Kristianstads stadspark och här finns allt från  fågeldammar, planteringar, stadsteatern och lekplatser. Den nya lekplatsen med vattentema är en favorit bland de mindre barnen. Här hittar du ett stort skepp, flera klätterställningar, gungor, sandlådor och ett vattenspel.

 

Sverige, Kristianstad, Höstlov

Sverige, Kristianstad, Höstlov

Sverige, Kristianstad, Höstlov

 

3. REGIONMUSEET 

Många glömmer nog bort att besöka vårt fantastiska regionmuseum. Här finns något för alla åldrar. Kultur, historia, konst och film. Vid Stora torg, mitt i centrala Kristianstad, hittar man utställningar som berättar om Skånes olika, förunderliga sidor, staden, landskapet, och inte minst filmen. Just nu har man en utställning med Lasse Maja och cirkusmysteriet. För de större skolbarnen har man en “Jobbcirkus” som ska hjälpa åttonde och niondeklassare att reflektera kring gymnasievalet och olika yrkesbanor. Vill man sedan fika kan man göra det på Museets Café, Café Miro, som serverar närproducerad och ekologisk mat. Till Regionmuseet Kristianstad hör också Åhus museum, Järnvägsmuseet och tre härliga utemuseer.

 

Sverige, Kristianstad, Höstlov

Sverige, Kristianstad, Höstlov

Sverige, Kristianstad, Höstlov

Sverige, Kristianstad, Höstlov

 

4. FILMMUSEET | Sveriges äldsta filmstudio

Visste ni att filmens Svenska historia började här, i Kristianstad? Filmmuseet, som huserar i Sveriges äldsta långfilmsateljé finns här i vår stad. 1905 bildade fabrikör Nylander och bokhållare Björkman Handelsbolaget Kristianstads Biograf-Teater. Några år senare ombildades bolaget till AB Svenska Biografteatern, i dagligt tal kallat för Svenska Bio. Man anställde blivande filmlegenden Charles Magnusson, och startade svensk filmproduktion. ”Värmlänningarne”, ”Fänrik Ståls sägner” och ”Bröllopet på Ulfåsa” blev de första filmerna som spelades in. På Filmmuseet, kan du se och uppleva den idag helt intakta filmateljén. Här har en permanent utställning byggts upp som berätta om filmens pionjärtid i Kristianstad.

 

5. KULTURHUSET BARBACKA

Kulturhuset Barbacka är Kristianstads centrum för ung kultur. Här finns två lekrum för barn, bildverkstad, utställningshall, sagostuga och schemalagda aktiviteter på lov och helger. I år firar Barbacka 30 år med en jubileumsvecka under höstlovet, med temat varieté. Varieté betyder blandning, något som passar väl ihop med vad man strävar efter att vara. En bred kulturverksamhet där alla kan hitta något som inspirerar och berör. Där alla kan känna sig självklara och stolta för den en är, och där få saker är för udda eller konstiga för att finnas. Jubileumsveckan startar lördagen den 26 oktober med bland annat musik och tårta så långt det räcker och två gratisföreställningar med Kevin Bens ”Nasse hittar en stol”.

 

 

6. LINNÉRUNDAN | Picknick på Lillö Borgruin

Packa en liten picknickkorg och cykla eller promenera genom Kristianstads våtmarker på Linnérundan. Linnérundan är tillägnad Carl von Linné som besökte våtmarkerna runt Kristianstad för drygt 250 år sedan. Här kan besökaren fortfarande uppleva delar av det landskap som Linné beskrev. Starta vid naturum Vattenriket. Gå över bron till Tivolibadet och fortsätt norrut till Kanalhuset, som är Vattenrikets första utemuseum. Fortsätt till Lillö borgruin, som är resterna av en medeltida borg. Nyckel kan lånas på naturum. Man kan också köra dit. Från Kristianstads centrum kör du Långebrogatan västerut. Efter andra rondellen, följ skyltning åt höger mot Lillöområdet. Följ Lillövägen till parkeringen och fortsätt till fots 500 meter till Lillö borgruin.

 

7. GEOCACHING | Rolig skattjakt för hela familjen

Geocaching är alltså en typ av skattjakt som går ut på att hitta en låda, burk och liknande, som någon annan gömt någonstans ute i naturen. Skatten hittar man med hjälp av kartorna i appen som agerar som gps. Det innebär tyvärr att man måste vara uppkopplad till nätet och ha mobiltäckning.

 

Geocaching skattjakt i naturen

 

8. SKATEPARKEN

Vid gallerian i centrum, hittar man Kristianstads egna skatepark. Parken är gjord helt och hållet i granit, vilket gör den unik.

 

 

ATT GÖRA PÅ HÖSTLOVET | AKTIVITETER SOM KOSTAR LITE


 

9. SOTNOSEN I FORNSTUGAN | Våfflor & fikapaus

Mitt i Kristianstads mysiga och gröna park, Tivoliparken, hittar man den gamla Fornstugan. I sommar har Sotnosen´s korvmadamer flyttat in och skapat en mysig blandning av Sotnosen´s korvkafé, gammaldags historisk miljö och parkhäng med riktigt god mat. Här bjuder de på god mat och fikamiljö. ”Vårda fädrens minnen” står det på Fornstugans västra fasad och minner om att huset är byggt som museum. Det invigdes 1886 och är en av de första museibyggnaderna i landet. Barnens favorit här, är nog att göra egna våfflor. Våfflor som är så goda att även vi vuxna uppskattar dem.

 

Sverige, Kristianstad, Höstlov

Sverige, Kristianstad, Höstlov

 

10. BOWLING

Bowling är alltid en bra idé och en rolig aktivitet för alla åldrar. Kristianstad har två bowlinghallar. En vid arenan inne i centrum och en vid högskolan på Näsby. Här kan man kombinera bowlingen med en bit god mat.

 

11. LEOS LEKLAND

Leo’s Family är platsen för dig som älskar lek, bus och äventyr. Här kan man testa parkour, dans, klättring, ha sitt kalas,  Finns vid på Fundationsvägen 5 vid C4 Shopping.

 

12. JUMPYARD

Här kan ni gå loss på allt ifrån trampoliner och klättring till Sky Rider och Wipe Out. Utöver alla trampoliner kan du testa vValo TV, klättra runt på Clip ’N Climb eller kämpa i Ninjabanan. Hittas bredvid Leos Lekland vid C4 Shopping.

 

13. UPZONE | ÅHUS

På Upzone kan alla åldrar vara med. Klättra uppe bland trädtopparna, åk ziplines i höghöjdsbanor,  svinga dig i nät, balansera på vajrar, kasta dig ut mellan träden eller gör äventyr ute på vattnet. Utmana kompisarna i Combat Archery Tag och se vilket lag som är pricksäkrast med pil och båge.

 

14. LASERDOME | Barnens favorit, första plats

Laserdome har funnits i Kristianstad i 21 år. Nyligen flyttade man från sina gamla lokaler, in till gallerian inne i centrum. I de nya moderna lokalerna hittar man barnens favorit. Med sensorförsedda västar på kroppen och futuristiska laservapen i händerna jagar man varandra genom mörka gångar. Man kan mötas i lag eller en och en. Man kan välja att spela ett spel med andra, eller boka hela lokalen själv. Här finns också en biljardgolf, pingisbord, fotbollsspel och hockeyspel.

 

Sverige, Kristianstad, Höstlov

Sverige, Kristianstad, Höstlov

 

Translation
Here are some ideas on what to to with your children during the fall hollidays in Kristianstad in Skåne. 

 


Dagen spenderades i samarbete med Kolla Kristianstad. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. Mycket trevligt. Jag älskar dina artiklar. Perfekt!, Mycket trevligt … Jag gillar verkligen din blogg …

    1. Men åh tack. Det värmer verkligen att höra .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *