Ett kort tag innan vi åkte till Kap Verde stötte jag på ett inlägg om Santa Maria och ett barnhem där, Castello de Sal. En svensk tjej tipsade om barnhemmet och skrev att de behövde det mest där. Så trots att det var kort om tid fick jag ihop en väska med skolsaker, leksaker och lite annat som vi tog med [det var precis vi klarade viktgränsen på bagaget].

Barnhemmet är inte ett traditonellt barnhem. Här bor inga barn, men man tar hand om cirka 60 barn i tage,t fördelade i två grupper per dag. Just nu tar man hand om 52 barn. Dessa barn är barn som har det svårt i hemmet och i skolan och är mellan 6 och 12 år gamla. Barnhemmet samarbetar med skolan bredvid och socialtjänsten. Man försöker lära barnen så mycket man kan och har råd med. De får bland annat lära sig laga mat, göra handarbeten [för att kunna försörja sig i framtiden], enkla saker som att borsta tänderna och mycket mer. Staten låter dem låna huset, men allt annat måste de bekosta själva. De som jobbar där jobbar helt ideelt. Mest pengar läggs på mat som frukt, grönsaker och kött. Sådant som är alldeles för dyrt att köpa för de familjerna här som har det sämst. En lön här nere är mellan 150 och 200 euro.

Barnhemmet drivs enbart med donationer. De har brist på det mesta och blir glada och tacksamma för alla gåvor; skolmaterial, tandborstar och tandkräm, plåster, pengar till mat och även barnkläder. För att ta reda på vad de behöver aktuell månad kan man gå in på deras hemsida Castelosdosal eller besöka deras Facebook Sida.

Tack till er på Krinova som engagerade er och hjälpte oss att fylla väskan.

Tyvärr fick vi inte ta bilder på barnen inne på hemmet, men här kommer lite bilder från hemmet och skolan bredvid. Samtidigt som vi var där och lämnade vårt bidrag, var fyra andra svenskar som hade blivit tipsade om samma sak.

 


Foto: © Discovering The Planet  

20
fb-share-icon0
20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.