Kap Verde

 

Efter att bara ha latat oss i nästan två veckor på Kap Verde, kände vi att det faktiskt var dags att se i alla fall lite av Sal. Vi hyrde en bil ett dygn, vilket kostade oss 58 euro inklusive alla försäkringar. Som hittat. Sal är en väldigt liten ö och det är inte mer än cirka tre mil från norr till söder. Så vi gjorde alla stop som gick att göra på den lilla ön.

 

Vi började med att stanna till i Murderia där vågorna går riktigt höga. Mycket mer gör man inte här. Stannar, tittar och kör igen. Vi fortsätter mot Palmeria på västkusten som är öns fiskeby och där det även finns en båthamn. Härifrån utgår de flesta båtturerna. Gamla fiskebåtar, sjunkna skepp i hamnen och barn som leker bland de gamla båtarna. Byn är också värd ett besök för sina färgglada hus och fantasifulla  fasadmålningar. Det var här jag första gången kunde känna Kap Verde, livet och kulturen.

 

Vår färd fortsätter mot Burracona och en av öns två turistattraktioner. I Burracona finns någon som kallas för “The Natural Pool”. En bassäng som skapats mitt bland klipporna av tidvattnet. Här kan man också ta en titt på “The Eye”, ett ljusfenomen i form av ett blått öga, som uppstår när solen lyser in genom ett hål i klippan. Mina gissningar är, att man aldrig hemma i Sverige skulle få stå på kanten av ett tio meter djupt hål utan någon form av staket.

 

 

FATA MORGANA, ESPARGOS, SALTFÄLT & CITRONHAJAR

Fler ljusfenomen fick vi uppleva när vi fortsatte genom det karga landskapet Terra Boa för att ta oss till Espargos. Närmare bestämt ett “Fata Morgana”, en optisk hägring som gör att man tror sig se hav mitt i det torra ökenlandskapet. Espargos är Sals Huvudstad. När jag läste om Sal hittade jag ingenstans något som förberedde mig på kåkstaden utanför Espargos. Det är sådana här stunder som får en att inse hur bra man har det och hur oväsentliga många av våra problem hemma är. Helt plötsligt är de inte ens problem. Bara några hundra meter därifrån hittar du Espargos centrum med ett myllrande folkliv, butiker, restauranger och det välrekommenderade Bomdia Café i början av huvudgatan.

 

Inte långt från Espargos,  hittar du Salinas, saltfälten i Pedro de Lumas. Här kan man ta ett dopp i det extremt salthaltiga vattnet och flyta runt en stund. Förr exporterade Sal en mängd salt till Europa, nu utvinns saltet mest för inhemskt bruk. Inträdde fem euro, dusch en euro. Vi avslutar dagen med att titta på Citronhajarna söder om Pedro de Lumas på östkusten.

 

VÅR ROADTRIP PÅ SAL, KAP VERDE

1. Murderia, höga vågor.

2. Palmeria, mysig fiskeby.

3. Burracona, The natural pool och Rhe eye.

4. Terra Boa, optisk illusion i ökenlandskapet.

5. Espargos, Sals huvudstad och kåkstaden strax utanför.

6. Salinas, saltfälten i Pedro de Lumas.

7. Pedro de Lumas, bada med citronhajar.

 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *