Ukraina, Kiev

 

Det brukar sägas att de som har ont i ryggen blir massörer. De med störst egna privata problem blir psykiatriker och de största tvivlarna på människors godhet blir präster. Men vilka är det då som blir diktatorer och autokrater? Och hur kan en människa få så mycket makt att en hel värld är rädd för hen?

 

Det finns väl lika många frågor som svar. Jag har mest frågor. Och ännu fler påståenden. Mest åsikter. Hur kan vi, en hel värld, bara stå och titta på? Låta det ske? Varför är alla så rädda för en person? Jag förstår, han är tillräckligt galen, för att starta ett kärnvapenkrig, men kan man inte bara bomba huset han sitter i? Någon rättvisa får där väl finnas… om man nu kan kalla det rättvisa. Att göra samma sak som hen. Och när anses ett krig vara ett världskrig? Tänker att hela världen är ju inblandad redan nu.

 

NÄR UTVECKLAS KRIG TILL ETT VÄRLDSKRIG? 

Vilken är egentligen definitionen på ett världskrig och har det bara funnits två? Enligt världens historia har begreppet “världskrig” ingen formell definition.

Det användes för första gången i september 1914 av den tyske vetenskapsmannen Ernst Haeckel, som i en artikel förutspådde att det stormaktskrig som just brutit ut i Europa skulle bli ”det första världskriget i ordets fulla bemärkelse”.

Första världskriget drabbade Europa, Nordamerika, Afrika, Asien och världshaven – men det var inte första gången som en konflikt spred sig över hela jorden. Strider mellan fransmän och britter i Nordamerikas skogar utlöste sjuårskriget mellan Europas stormakter år 1756, och deras uppgörelser spred sig till kolonierna i Asien och Afrika.

Napoleonkrigen 50 år senare drabbade en ännu större del av världen. Här deltog även den unga staten USA, och strider ägde rum i Sydamerika.

 

BILDER FRÅN UKRAINA PÅ CNN

Jag kan inte låta bli att börja gråta när jag ser nyhetsinslaget om sjukhuset som bombats i Ukraina. Det med mamman som skadad försöker se om sin dotter [varning för känsliga bilder] som har fått granatsplitter i huvudet. Jag lider inte bara med Ukrainarna. Jag lider också med ryssarna. De som inte vill ha krig. De som i intervjuer sitter med ryggen till av rädsla för repressalier. En man berättar; “Sanktioner mot Ryssland drabbar oss ryssar dubbelt. Först av väst, och sedan ytterligare en gång av vår regering”. Och vi har redan sett och hört om att många protesterande ryssar fängslats.

 

Jag ser också inslaget om sonen som ringer sin ryska pappa. För att berätta vad som händer i Ukraina och att de är tvingade att fly på grund av bombningar från Ryssland. Pappans reaktion. “Du hittar på. Så är det inte alls. Putin försöker bara försvara sig mot nazister. Ryska soldater delar ut filtar och mat till Ukrainare”. Trots flera försök från sonens sida, slutar han till sist försöka. Putins manipulation av media har fungerat. Många ryssar tror på de interna nyheterna. Men långt från alla. Men de är rädda…

 

 

ALL WE WANT IS WORLD PEACE

Världen är komplicerad. Ja, jösses, jag är komplicerad. Men har inte de där “Miss Universum´en” ändå rätt? Att allt vi önskar oss är “fred på jorden”. Jag vill ha en värld där alla kan vara resebloggare… eller åtminstone kunna och ha möjlighet att upptäcka den. HEL. Jag löser inga konflikter här vid tangentbordet, men behövde ändå ventilera sådant som redan ventilerats i varenda nyhetskanal. Jag önskar att jag fysiskt kunde hjälpa till, men det finns de som kan och som gör. Vill ge en stor eloge till en gammal vän och arbetskollega som denna veckan åker till Ukraina med en stor stödgrupp för att hjälpa till på plats.

 

Om du vill bidra till deras resa, kan du kontakta dem på “Vår resa till Lublin i Ukraina” på Facebook. Eller helt enkelt Swischa till 0701466608. Och vill du läsa om min resa till Ukraina med SOS Barnbyar gör du det här.

 

Ukraina, Kiev

 

Translation
Just trying to make sence of the madness happening in The Ukraine. I have more questions than answers. I am suffering with the Ukranian people, but also with the opressed and scared russians that do not want the war. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

3 Comments

  1. Ja man undrar verkligen. Men det verkar ju ligga i människans natur att vilja härska och förgöra.

    1. Så är det ju. Tar aldrig slut. Undrar hur det hade varit om vi istället hade haft ett dominerande matriarkat…

      1. Ja då hade jorden sett annorlunda ut… :-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *