Dricks 2

 

Det är inte alltid lätt att veta hur mycket och var du ska lämna dricks när du är utomlands. Varje nation har sina egna, mer eller mindre, oskrivna regler. I vissa länder är det direkt oartigt att lämna dricks, medan det på andra platser är tvärtom.

 

I de flesta länder i Europa uppskattas 5-15 procents dricks, men är inget tvång. I länder som Sydkorea och Kina lämnar man normalt ingen dricks, medan det i Japan anses som en direkt förolämpning. I USA är serviceyrkena ofta underbetalda, och här räknar man med att de som arbetar där ska få mellan 15-20% i dricks. Ger du ingen dricks i USA anses det närmast som en förolämpning, och ett sätt att säga att servicen var under all kritik.

 

OSKRIVNA REGLER OM DRICKS 

– Att lämna för lite dricks är ofta värre än att inte lämna någon alls.
– Tänk i procent, ju dyrare, desto mer dricks.
– Är du är osäker, fråga lokalbefolkningen vad som är passande.
– Är du på en kryssning, dubbelkolla ifall dricks är inkluderat i priset eller inte.
– Använd sunt förnuft. Har du fått riktigt dålig service ska du givetvis inte betala dricks.
– Ta i förväg reda på vad personalen på hotell och restauranger förväntar sig att få i landet. På så vis kan du både spara pengar och undkomma pinsamma situationer.
– På många håll i världen är serviceavgiften redan tillagd på notan.
– Det kan vara frestande att göra sig av med småmynt men i de flesta länder anses det oartigt.

 

EUROPA

På de flesta håll i Europa förväntas du ge restaurangpersonalen dricks, även på enklare ställen. Serviceavgifter som redan är tillagda på notan är här vanligt, både på hotell och på restauranger. Detta garanterar vissa yrkesgruppers dricks, även om de alla gånger inte gjort sig förtjänta av det. Dricks utöver serviceavgiften är oftast onödig om du inte är riktigt nöjd med betjäningen. I Turkiet däremot är dricksfenomenet inte särskilt etablerat. Där räcker istället ett leende långt, men att runda upp till jämna summor är ändå välsett. Det bästa sättet att dricksa är att diskret lägga pengarna på bordet. Detta gäller speciellt i Frankrike där det anses mycket ohövligt att vifta med pengarna och ge servitören eller servitrisen dricksen i handen.

 

I England är det brukligt att du ger dricks både vid restaurangbesök och vid taxiresa. Liksom i de flesta länder gäller tioprocentsregeln överlag, men i takt med att taxiresorna blir dyrare blir det allt vanligare att runda upp till jämna pund. På engelska pubar behöver du inte lämna dricks, men om du vill kan du ge bartendern en liten slant med frasen “and one for yourself”, vilket indikerar att även han eller hon kan ta sig ett järn.

 

USA

Här skiljer sig förväntan på dricks från stat till stat och ibland till och med från stad till stad. Grundregeln är dock att alltid lägga mellan 15 och 20 procent. Viktigt att tänka på här är att det är många som vill ha en del av den härliga drickskakan. Servitören, conciergen, taxichauffören, den som vinkar fram taxin och piccolon. Här finns också företeelsen “tipping in advance”, att du dricksar i förväg, vilket är något som kan försäkra dig bättre service eller ett riktigt bra bord på restaurangen. Viktigt att nämna i sammanhanget är att vissa servitörer inte har särskilt hög lön och att de är väldigt måna om sin dricks.

 

CENTRAL & SYDAMERIKA

Även i Central och Sydamerika är tioprocentsregeln norm. Om inte serviceavgiften redan är tillagd på notan vill säga. I sådana fall är ytterligare dricks onödig.

 

MELLANÖSTERN & AFRIKA

I muslimska länder, som exempelvis Egypten, är det svårt att veta om och när du ska lämna dricks eller baksheesh som det heter där. Baksheesh betyder “dela med dig av din rikedom” och en av islams fem grundpelare är att göra just detta. Dricks efterfrågas ofta för mindre tjänster som att visa vägen, men det är absolut inget måste att lämna dricks för sådant. Faktum är att det ofta inte är nödvändigt att lämna någon dricks alls här. Försök att se hur lokalbefolkningen i staden du besöker gör och följ sedan deras exempel. När det kommer till taxiresor kan du vanligtvis förhandla om ett fast pris redan före avfärd och då är det inte nödvändigt att dricksa chauffören.

 

ASIEN

I det här hörnet av vår värld gäller det att vara försiktig med dricks. Det som från din sida är en välmenande gest och ett nöjdhetstecken kan uppfattas som en förolämpning. I Japan till exempel anses du oerhört kränkande att få dricks. Om du är osäker är det alltid bäst att inte ge någon alls. I det här området får man känna sig fram från land till land. I länder som till exempel Filippinerna och Indonesien är det inte vanligt med dricks på restauranger, men taxichaufförer, guider och vakter förväntar sig att få dricks. Västerländska seder har påverkat de ursprungliga traditionerna, då ingen dricks alls förekom, men börjar förändras även i Asien. I Australien till exempel är tio procent det vanligaste på restauranger, precis som hemma i vårt avlånga land.

 

ALLMÄNT OM STÄDPERSONAL 

Det finns inga skrivna regler om hur man lämnar dricks till städpersonal, men att det är en uppskattad gest är det inget snack om. Vissa lämnar lite dricks varje dag medan andra väljer att dricksa för hela vistelsen i samband med avfärd. Då det är svårt att veta om det är samma personal som arbetar varje dag är mindre summor dagligen oftast att rekommendera. Däremot kan det vara ett taktiskt drag att ge rejält med dricks första dagen för bättre service. Hur man än vrider och vänder på det handlar det om att göra det som känns bäst för dig.

 

Travelforum har gjort en guide på 250 länder och hur man dricksar. Men självklart är det bara riktlinjer för respektive land och inga måsten. Dricks är något du ger som ett tack för bra service och i slutändan är det alltid du som bestämmer hur mycket du ska ge. Du kan också ta hem denna pdf som Travellife har sammanställt. Och vill du ha ännu mer kött på benen har också Momondo en guide.

 

 

Translation;
Here is a small guide about the art of tipping.


Bildkälla: [Travellife]

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

11 Comments

 1. Intressant inlägg. Dricks kan vara ett komplicerat och känsligt ämne. Personligen tycker jag inte om kulturen att “man ska ge dricks”. Jag anser att dricks ska man göra sig förtjänt av. Jag jobbar som skid- och dykinstruktör och det är många som förväntar sig dricks. Om man köper en skidlektion och får en bra pedagogisk skidlektion har du fått det du betalt för och därför behöver inte lämna dricks (självklart uppskattar jag dricks och blir jätteglad när jag får det). Samma på en resturang, om du har fått varm god mat och servitören varit trevlig har du fått vad du betalat för. Samma om jag åker taxi och chauffören kör mig till rätt ställe utan att krocka. Däremot om man får något speciellt, något extra eller personen har verkligen försökt utöver det vanliga så tycker jag självklart att man ska ge dricks. Jag vet att vissa länder har dålig lön men det känns inte som att dricks är rätt väg att lösa det problemet.

  1. Håller med om allt du säger. Dricks kan vara svårt. Jag vill också generellt dricksa
   när jag fått den där lite extra servicen. Så detta är väl bara en lite generell guide :)

 2. Intressant. Det där med dricks är verkligen olika och inte helt självklart hur det ska vara eller inte. :)

  1. Verkligen svårt. Och denna generella guiden ger väl inte alla svar,
   men kanske en bit på vägen.

 3. Tycker att det är svårt i vissa länder där personalen gör tydligt för en att de förväntar sig dricks men samtidigt ger dålig service. Har inte alls lust att ge någongting då men en känner sig ändå tvungen. Min erfarenhet är att lite dricks till städpersonalen redan från start ger bättre service. Har funkat på alla resor utan en för mig.

  1. Du ska aldrig känna dig tvingad att lämna dricks. Jag lämnar ALDRIG dricks om jag är
   missnöjd med servicen. Det är ju ett sätt att visa att servicen behöver förändras.
   Jag gör precis som dig på hotell. Lämnar lite redan första dagarna. Och visst får man
   lite extra fint på rummet då :)

 4. Bra guide! Alltid svårt med dricks men jag tror att vi brukar få till det när vi är i USA i alla fall.

  1. Tack. Ja det är ju så svårt. Många reser dessutom på en budget som kanske inte omfattar 10-15% dricks. Och det kan ju bli ganska mycket pengar, framförallt i Usa.

 5. Bra guide! Tycker det är ursvårt och håller med Jacob om att varför dricksa när man har betalt för tjänsten. Blir dock helt fel när dricks i princip är lika med lön som i USA eller för safariguiderna i Afrika. Sedan, förr när jag jobbade i servicebranschen, uppskattade jag dricks jättemycket:)…
  Känns lite som att det blir fel hur man än gör

  1. Tack Cathinka. Det är ju svårt. Vi har lite som grund för att dricksa att vi faktiskt har fått bra service. Sedan har man ju i många länder börjat lägga på dricksen på notan utan att fråga, och det gör mig lite irriterad. Bland annat är det ju Usa och Spanien, Det har faktiskt hänt att vi bett dem ta bort den för att vi inte varit nöjda med servicen.

 6. Tack för bra inlägg. Jag tycker ofta att jag slits mellan att känna att uppskattningen är frivillig och inte tvingad och att förhålla mig till systemet. Jag vill dricksa för bra service men när hela lönesystemet bygger på dricks blir jag sne och osugen. Å andra sidan är det ju servicepersonalen som i så fall inte får sina pengar och det är ju knappast dem som skapat systemet. Det är nog snarare ett villkor de bara fick acceptera. Svårt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *