Japan Mt Fuji

 

Man skulle kunna tro, att det var näst intill omöjligt att titta på mer rese och matprogram än vad jag redan gjorde. Men så kom kanalen GODARE. Jag har väl aldrig kallat mig Foodie, men jag är nog ändå det. En Closet Foodie. 

 

Att resa innebär ju också att uppleva nya smaker och nya dofter. Och det är väl därför jag älskar matprogram lika mycket som reseprogram. Kombinationen mellan de två är ändå bäst. En stor del i den här typen av rese och matprogram, är ju också att man lär sig om matkulturen innan man gör en resa till just det landet. Vad som anses en ära att bli bjuden på och när och vad man inte bör tacka nej till. Och hur man pedagogiskt, i värsta fall, tackar nej.

 

När vi var i Gambia, för väldigt många år sedan, hände just en av de där situationerna som jag så önskar att jag hade vetat mer om. En upplevelse som var en oerhörd ära att få vara med om, men en situation som jag inte visste hur jag skulle bete mig kring. Vi hade hyrt en guide med bil för en heldag och när det var dags för lunch, bjöd han hem oss till sig och sin familj. Trots att de inte hade så mycket, så delade de sin mat med oss. Situationen? När maten hade ställts på bordet, ris och fisk, satte sig hans fru mitt emot mig, på bordet, inte andra sidan bordet, på min sida, och började rensa fisk och lägga i min tallrik. Det var viktigt för dem att jag fick bästa bitarna. Jag får hoppas att de inte såg förvåningen i min blick och att jag tackade tillräckligt mycket.

 

Just nu kan man se flera riktigt roliga matprogram med fokus mat och resa. Flera av dem hittar på GODARE, om man har turen att ha den kanalen. Eller gå till Netflix. Så här kommer mina tips på matprogram med fokus resa och humor. Enjoy och kom gärna med fler tips på rese och matprogram. Mer om våra personliga matupplevelser hittar du under kategorin Matupplevelser världen.

 

1. A COOK ABROAD

I denna härliga BBC-serie får vi träffa dom 6 mest populäraste TV-kockarna i Storbritannien som reser runt i världen och upptäcker nya matkulturer. 6 kockar. 6 länder. 6 resor.

Kanal: Godare

 

2. THE WINESHOW

“The best wine is the wine that makes you happy”. Skådespelararna Matthew Goode och Matthew Rhys reser till olika vingårdar i Italien och runt om i världen och får prata med vinexperter. Själva är de inte jättekunniga i skolan viner, men visar att man kan gilla eller ogilla viner utan att vara expert. Riktigt kul serie faktiskt.

Kanal: Godare

 

3. TWO HAIRY BIKERS´ NORTHERN EXPOSURE

Vem hade kunnat ana att två skäggiga motorcykelkillar skulle kunna bjuda på så mycket matkunskap, kultur och humor. Men BBC-kockarna David Myers och Simon King  har gjort just det i över tio år. Nyligen åkte de genom länderna i Norden där de bland annat testade allt från sporten wife carrying, till och dansa med lettiska damer och laga ärtsoppa på en torsdag.

 

Där emellan testar de och lagar den nordiska maten. Hälften av programmets charm är alla rolig myter och berättelser de lyckats hitta. Men de har också gjort många andra resor. Bland annat Two Hairy Bikers Ride Route 66. Den första etappen av Davids och Simons Route 66-äventyr börjar i Chicago och avslutas i Saint Louis.

Kanal: Godare & Youtube

 

4. LUKE NGUYENS´S RAILWAY VIETNAM

I denna säsongen tar Luke Nguyen med sig tittarna på en tågresa genom Vietnam. Han kombinerar sin stora kärlek till mat, tåg och det vietnamesiska folket i programmet. Man får en spännande inblick i landets kultur och mattraditioner.

Kanal: Godare & Youtube

 

5. RICK STEIN´S LONG WEEKENDS

Jag älskar Rick Steins matresor. Han är så lugn och jordnära. I just denna serie får vi följa med Rick Stein när han ger sig ut på långhelg för att leta efter den bästa maten, dryckerna, recepten, restaurangerna, marknaderna, barerna och kaféerna.

Kanal: Godare

 

6. RICK STEIN´S ROAD TO MEXICO

Ytterligare en av Rick Steins många matresor. 1968 reste Rick Stein längs Stillahavskusten och över den mexikanska gränsen. 50 år senare reser han från San Francisco till Mexiko och njuter av unika måltider och möten med passionerade kockar.

Kanal: Godare

 

7. GORDON, GINO AND FRED: ROADTRIP EUROPA  & AMERICAN ROADTRIP

Det är inte ofta jag och mannen hittar program vi gärna ser ihop. Men Gordon, Gino och Fred ger oss konstanta skratt. I första säsongen beger de sig ut på ett europeiskt äventyr. De visar upp sina hemtrakter, Italien, Frankrike och Storbritannien. Andra säsongen består av fem avsnitt där de reser runt med husbil i Usa. Och de är bara galna.

Kanal: Via Free

 

8. GREKISKA ÖAR MED JULIA BRADBURY

Grekiska öar med den brittiska programledaren Julia Bradbury, som i sex avsnitt guidar oss runt i den grekiska övärlden. Hon tar med oss bortanför turiststråken och visar oss gömda stränder, vackra vikar och orörd natur. Och vad vore en greklandsresa utan att utforska gamla traditioner och prova den grekiska maten och drycken?

Kanal: SVT Play.

 

9. TRAVEL MAN 48 HOURS IN…

I Travel Man får vi resa till storstäder med komikern Richard Ayoade och en kändisgäst. Kändisgästerna är ofta andra komiker men också skådespelare. I avsnitten visar han oss hur man på 48 timmar gör det mesta möjliga av en stad. Högt och lågt. Och ibland får gästerna smaka mat som inte alltid går ner.

Kanal: SVT Play & BBC BRIT

 

10. ANTHONY BOURDAIN NO RESERVATIONS

Tyvärr finns inte Anthony Bourdain med oss längre. Men har har gjort flera av mina favoriter bland matprogrammen. Bland annat No Reservations där han reser världen runt och tar med tittaren på kulinariska äventyr.

Kanal: Travel Channel & Discovery Plus

 

11. DINERS, DRIVE-INS AND DIVES

Det finns en anledning till att det finns över 30 säsonger av denna serie. Programledaren Guy Fieri ger sig ut på vägarna för att besöka USA:s favoritmatställen. Han besöker vägkrogar, drive-ins och hippa mathak. Allt för att hitta USA:s mest intressanta och unika restauranger. Serien har blivit lite av en amerikansk kulturhistoria och motorcykelgäng har nu börjat åka sina turer efter krogarna i programmets spår.

Kanal: Comhem Play & Kanal 9

 

Translation
Here are 11 of my favourite food show with a focus on travel and humour. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *