Discovering The Planet

 

Tidigare i veckan skrev Annika på Resfredag en lista om att resa. En lite annorlunda lista. Normalt har vi alla packlistor, listor på saker som måste göras innan resan och listor på vad vi inte får missa på resan. Denna listan är lite annorlunda. Inspirerad av Annika kommer nu mina svar på samma frågor.

 

Den här resan längtar jag till just nu:
Jag vill inte låta otacksam. Men detta året har det varit väldigt många resor och jag känner mig faktiskt lite trött. Jag längtar efter en tre veckors resa på samma ställe med sol, böcker och vila. Men den kommande resan i December med två veckor på Kuba och en veckas vila är också mer än okej.

 

… men det här står mig upp i halsen:
Folk som är nedlåtande när de reser. När de jämför allt med “hemma i Sverige”. Om man vill ha det som i Sverige får man stanna där. Vi är alla olika och därav charmen med att resa. Sen självklart kan man bli lite frustrerad när man är van vid ordning och reda.

 

Det här stället är mitt favoritresmål just nu:
Den frågan har flera svar. Det finns ju stränder, storstäder, natur och mycket mer. Men skulle jag välja vart jag vill återvända just nu, måste det bli Boracay på Fillipinerna.

 

Det här prioriterar jag bort till förmån för mer pengar i reskassan:
Många undrar hur vi har råd att resa som vi gör. Och det handlar om prioriteringar. Man får göra val under vardagen som ger mer pengar i reskassan istället. Vi bor i lägenhet istället för hus. Vi har inte barn. Vi handlar inte märkeskläder, eller kläder speciellt ofta. Möbler byts sällan. Mina frisörbesök har minimerats till en gång per år, och färgar mitt gråa hår gör jag hemma. Varje köp jämförs med en resa. “Det här kostar lika mycket som en veckas resa till…”

 

Just nu stör jag mig på det här i resebranschen:
Kanske inte störs jättemycket, men absolut något jag funderat på. Att vi alla vill åka till ställen som inte är förstörda av turismen. Men jag är ju en del av turismen som förstör nästa ställe…

 

En resetrend jag tror, eller hoppas, kommer att gå över är:
Kanske inte direkt en trend, men något som har pågått länge. Jag önskar att fler som åker charter eller All-inclusive skulle våga upptäcka lokal mat och ta sig utanför hotellet för att upptäcka landet de besöker på riktigt. Att bara äta hotellmaten kommer aldrig ge dig rätt intryck av landet du reser till.

 

Det här har jag en förmåga att prioritera bort i resväskan:
Fina kläder och skor. Sällan jag behöver dem, men ibland händer det att man är lite underklädd.

 

Jag står inte ut med:
Hur folk beter sig vid buffén på hotellet. Det är buffé. Maten kommer inte ta slut. Sluta stressa och trängas! OCH, av barn som sparkar på sätet bakom utan att föräldrarna gör något.

 

Skulle jag bara få resa till en plats i resten av mitt liv skulle det vara:
Makedonien! Mitt andra hemland.

 

Det allra roligaste respektive tråkigaste med att resa är att:
Roligaste? Att jag snart ska få känna värme, sol, få nya upplevelser och nya intryck.
Tråkigaste? Att jag måste åka hem kanske…

 

Kommande vecka lovar jag mig själv att:
Fixa nytt pass…

 

Om du bara skulle få resa till ett ställe i världen resten av ditt liv, vart skulle det vara?

 

Ponza 2

 

Translation;
A different kind of travel list.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

10 Comments

 1. Åh vad kul att läsa din lista! Vi får också ofta frågan om hur vi har råd (ofta inte direkt ställd, utan via omvägar…). Och visst handlar det prioriteringar! Resandet är min hobby. Min väldigt dyra hobby… :)

  1. Daniela says:

   Vi får frågan både direkt och på omvägar :)… Det är ju så, det är ju vår
   dyra hobby, ibland :)… Men jämfört med vänner som lägger 1500 kr på
   en skjorta, så kan jag ibland anse att jag får mer för pengarna :D…

 2. Så intressant att läsa! Jag håller helt med att man kan spara mycket i vardagen till förmån för resor.
  Visst är det ändå inte alla förunnat att kunna resa, det vet jag. Men med prioriteringar kommer man en bra bit på väg.

  Underbart att åka till värmen just i december. Det skulle jag också vilja. :) Så fint foto av dig också.

  För svaret på sista frågan (och de andra), se min egen lista på nya bloggen Travel on a Cloud!

  1. Daniela says:

   Visst är det så Anna, att det handlar ganska mycket om prioriteringar.
   Sen får ju självklart reskassan sedan avgöra hur långt man kommer eller
   hus länge man kan vara borta.
   Har redan varit inne och kickat på din nya sida, och tycker det är en
   superbra idé av dig. Nu kan du ju vara med på allt annat med och dela
   med dig av alla dina andra upplevelser :)…

 3. Om jag bara fick resa till ett enda ställe…??? Oj, jag kan inte svara på den frågan!!! Kul lista, men ganska svåra frågor… Vi brukar ju inte gnälla utomlands och säga att det är bättre hemma, men just nu känner jag att vi är lte gnälliga om maten, haha. Vi är så bortskämda hemma med att kunna välja bland wok, sushi och sånt för en lunch. Nu måste jag säga att jag saknar det, och att det bara finns pasta/pizza/risotto. Men egentligen håller jag med dig, gnäller man så kan man ju åka hem. Vi ääälskar klimatet här och tycker att Kroatien är fantastiskt så vi vill inte åka hem riktigt ännu ;)

  1. Daniela says:

   Haha, det är förståeligt att ni längtar efter lite annan mat. Runt medelhavet är det
   ju sällan man hittar den där exotiska maten som man ibland blir sugen på. Så det
   är väl mer att ni längtar efter lite ombyte :)…

   Sen är det ju alltid lite svårare att hitta det där lite annorlunda om man inte är infödd.
   De slaviska länderna har ju mycket grytor som är riktigt goda, men då måste ni hitta
   en restaurang som lagar lokal mat, vilket inte är helt lätt, då de flesta lagar mat hemma.

 4. Kan inte mer än bara instämma på att jag stör mig att vi alla Vill åka till platser som är oförstörda av turismen, som att det finns några sådana. :) vi är ju alla del av det som sagt.

  1. Daniela says:

   Det är inte lätt att springa ifrån sin dubbelmoral :D

 5. Det där med nedlåtande attityder tycker jag också är enormt störande! Ok, med vissa saker kan jag också vara lite “nedlåtande”, men det gäller allvarligare saker som att folk i vissa länder kan köra galet hårt och dessutom skippa säkerhetsbältet – allra värst är det om det dessutom sitter småbarn i bilen, som inte heller är fastspända. Att riskera barns liv på det sättet har jag svårt att förstå! Men att störa sig på småsaker som att det är för varmt, att maten inte är som hemma eller kulturella bagateller känns ju ganska onödigt, varför åkte man alls dit då?? :)

  1. Daniela says:

   Håller med dig i båda fallen. Det är ju också därför många hotell knappt har
   lokal matkultur, utan maten är lite internationell, dvs smaklös :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *