Guilty Pleasures, syndiga nöjen

 

Det finns vissa saker och nöjen som man gärna håller för sig själv. Det kan vara för att det för många kanske känns lite pinsamma och kanske inte helt acceptabla av den stora gruppen i samhället. Att då våga gå emot majoriteten och erkänna att man man har “laster” som man inte bör gilla, kan kännas jobbigt och nojigt.

 

Istället håller man sina Gulity Pleasures [skyldiga och syndiga nöjen] lite för sig själv, i det tysta. Man vill ju inte verka konstig eller benämnas som en grottmänniska. Det är underligt det där hur samhället kan påverka oss i vad som är rätt och fel. Att man måste göra saker på ett specifikt sätt och stanna kvar inuti boxen för att vara accepterad. Å ena sidan är det lite skämmigt, å andra sidan är det ju var och ens ensak vad man gillar. Poängen med ett nöje, är ju att ha kul. Det är något som får en att må bra. Så varför kallar man det då “a guilty pleasure”? Det har inget att göra med kultur, utbildning, ens värde som människa eller klass. Det är bara något man gillar… för att man gillar det.

 

Så idag öppnar jag dörren på glänt. Äh, vad fasen, jag slår upp dörren helt. Och erkänner. Idag delar jag med mig av mina Guilty Pleasures. Några reserelaterade, andra, låt oss säga vardagsmat. Är du med? Vilka är dina Guilty Pleasures? Kanske några som bara dyker upp när du reser eller kanske alltid? Matvanor du inte vågar erkänna, bloggar du följer, musik du lyssnar på som du tror är lite pinsam, älskar MC Donalds eller följer The Kardashians i smyg? Låt oss tillsammans göra de där linjerna på boxen i alla fall lite mindre skarpa.

 

A cube has seven sides
if you count the inside,
thats thinking outside the box.

Doctor who

 

#1 FLYGPLATSER
Det är få som gillar flygplatser. Eller kanske man bara inte vågar erkänna. Alltså att man kan och får gilla flygplatser. Jag gillar alltså att hänga på flygplatser. Det ger mig lite försmak för landet vi är i och så gillar jag ju att fika. Självklart är det kanske inte lika kul att behöva spendera åtta timmar på en pytteliten flygplats utan något att göra. Det är ju skillnad på flygplats och flygplats.

 

#2 FLYGPLANSMAT
Det är så, “ALL mat på flyget är ju äcklig”. Det vet alla. I alla fall om man lyssnar på de flesta resenärer. Så jag sticker ut nosen lite här. Jag tycker faktiskt att maten på flyget oftast är bra. Självklart får man salta en del. Men det har mer att göra med att smaklökarna faktiskt förändras så högt upp och det krävs mer för att vi ska känna smaker. Så ja bra. Om man bortser från omeletten som av någon anledning alltid smakar vatten.

 

#3 HOTELL
Jodå, det har kommit ikapp mig. Åldern. Jag säger inte att det är så för alla 40+++ men för mig är det så. Från att en gång ha tyckt att ett 2-stjärnigt hotell två kilometer från stranden är okej, betalar jag nu gärna flera tusen mer för ett hotell på stranden. Ja, jag har blivit den där jag aldrig trodde jag skulle bli. Den lata och superbekväma som nästan alltid måste bo PÅ stranden.

 

 

#4 TRANSPORT VID UTLANDSRESOR
Okej, för de som har rest med mig, inklusive ett antal andra resebloggare, kommer inte detta som en överraskning. Ja, jag väljer gärna Taxi. Ja må vara berest, har inget emot att byta flyg flera gånger eller ta mig till en plats som ligger 40 timmar hemifrån. Men, när det kommer till att transportera mig runt i städer, väljer jag alla gånger Taxi. Av flera själ. Ett, idag skulle jag ta tåget till Malmö från Kristianstad, jag hamnade på ett tåg till Karlskrona. Två, att lägga en massa tid på att ta mig till metron, därifrån leta efter en busshållplats för att kunna ta mig fram, innebär slöseri med tid för mig. Jag betalar hellre lite mer för att ha lite mer tid. Framför allt när det gäller weekends och man redan har kort om tid. Däremot åker jag gärna både tåg och buss mellan städer. Något som vi gjort i både Thailand, Tanzania, Marocko, Costa Rica och på Balkan.

 

 

#5 CHARTERDESTINATIONER
Som van resenär eller globetrotter verkar det finnas ett outtalat förbud mot att gilla charterdestinationer eller platser dit många turister åker. Man måste påpeka gärna att man ogillar dessa platser så ofta man bara kan och att man “aldrig åker charter”. Så, jag erkänner. Vi gillar charter. Varför skulle man inte göra det? Ibland är det bara det resesättet som passar bäst. Man varken vill eller orkar arrangera resan själv eller undersöka vilka hotell som är bra. Och jag gillar dessutom många charterdestinationer med. Jag gillar Varadero på Kuba, jag gillar Skiathos i Grekland och jag gillar Sanur på Bali.

 

#6 KETCHUP
Okej, så det är jag och fransmännen. Jag är inget stort fan av ketchup och är fullständigt allergisk när man häller ketchup på allt utan att ens testa maten. Men jag erkänner, jag har en quilty pleasure när det gäller ketchup. På vit bröd med ost. Jag beklagar att jag måste dela detta med er. Kom igen, vad har du ketchup på, smile?

 

#7 FACEBOOK
“Nej, jag är sällan ute på Facebook och går jag in är jag bara inne några sekunder”. Men visst är inne och kollar oftare än man vill erkänna? Den yngre generationen säger att FB är ute. När man pratar om det med den egna generationen, är det få som är ute på FB. Undrar hur många som smyger här? Själv slutade jag använda “the wall” för länge sedan. På riktigt. Men å andra sidan är jag nu med i fler grupper än vad som är hälsosamt. Så för några veckor sedan bestämde jag mig för att minimera även grupptiden och gick faktiskt ur flera grupper. Men FB använder jag ju.

 

#8 REALITY-TV
Jodå, jag erkänner högt och ljudligt att jag är hetstittar nästan all reality-TV. Ju fler husfruar desto bättre. Dock gillar jag varken de svenska varianterna, med undantag för de svenska husfruarna och Wahlgrens Värld, eller The Bachelor, oavsett språk. Men ni hittar mig framför TVn när det är Vanderpump Rules, The Kardashians, Housewifes of New York… eller ja allt som innehåller ordet housewifes…

 

#9 SMYGÄTER MITT I NATTEN
Kom igen? Visst är ni fler som gör det? Inte bara jag och Nigella Lawson. Är det bara jag som blir hungrig klockan ett på natten och bara måste ha en macka… eller lite chips.

 

#10 HALVFABRIKAT
Jag älskar att laga mat. Jag älskar att bjuda på mat. Jag älskar att äta. Men ärligt, oftast är jag trött av både den ena anledningen och den andra. I ett försök att laga något snabbt, köper jag en soppa som är halvfabrikat, häller i sommargrönsaker och säger att “jag har lagat mat”. För vem är man om man erkänner att man äter snabbmakaroner och pulvermos? Och frossa ska vi kanske inte ens gå in på. Sådant får man helt enkelt inte hänge sig åt. I alla fall enligt vissa religiösa skrifter. Saker och ting ska med svenska mått helt enkelt ske med måtta, eller inte alls, lagom.

 

 

FLER SOM SKRIVIT OM LIKNANDE ÄMNEN

Resa Medvetet – Vilka resenormer råder

 

 

Translation:
What are your guilty pleasures? Today I am sharing mine.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

10 Comments

 1. Kul läsning! Nu när pandoras ask är vidöppen passar vi på och kommer ut med något som dietgurun har fördömt å det skarpaste. En av oss – vem framgår av dagens kåseri på vår blogg – är ett kakmonster! Mödan som vederbörande kan lägga på att hitta gräddstinna bakverk motsvarar antagligen bakverkets kalorier. Jakten på semlor på Mallorca närmar sig en desperat fas. Hjälp! :)

  1. Haha. Den var ju jätterolig, men helt förståelig. För hur gott e det inte med grädde och semlor :)). Nu måste jag ju bara in å läsa…

 2. Right on spot!

 3. Intressant, skrev ett inlägg om resenormer som angränsar detta. Hur skapade vi så mycket rätt och fel i den här världen?

  1. Ja det är intressant det där. Jag som dessutom växt upp med två kulturer funderar också ofta på normer som är mer okej på Balkan än här hemma i Sverige. Inte alltid lätt att “hamna rätt”. Länka gärna ditt inlägg så tipsar jag om det i inlägget :).

   1. Det är verkligen inget långt inlägg, men ett väldigt intressant ämne. Kul om du vill länka såklart men förstår om du tycker att det är lite för fattigt :) http://resamedvetet.se/vilka-resenormer-rader/

    1. Tycker allt i ämnet resenormer och giltiga nöjen är bra :)

 4. Haha, kul att läsa! Jag tycker faktiskt inte heller att flygplansmat alltid är dålig, men håller med om att man liksom SKA tycka det ;) Charter är däremot inte riktigt min grej faktiskt och ketchup äter jag nog bara på … korv och hamburgare. FB använder jag DEFINITIVT. Kanske inte på samma sätt som förr, men tycker att grupper är både användbart och socialt.

  1. Skönt att höra att det inte bara är jag som smyggillar flygmaten :).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *