Thailand, Bangkok (1)-2

 

Efter mindre än ett dygn i Bangkok börjar vår resa. En resa som kommer ta oss till Östra Thailand och vidare in i Kambodja. Vi lämna storstaden och åker söderut mot Chanthaburi Province, 266 km från Bangkok. Men Bangkok verkar aldrig ta slut. Vi passerar fantastiska siluetter av moderna byggnader, höga och låga, tempel, hyreshus och där emellan små plåtskjul. Och det går undan.

 

Jag som blir aldrig blir åksjuk känner ett litet sting av illamående. Att försöka sightseea genom sidofönstret när bilen kör i en galen hastighet bara förstärker illamåendet. Jag bestämmer mig för att blunda till. Jag öppnar ögonen när vår guide Chavy börjar prata med oss. Han berättar att Skandinaver mest reser till västra kusten av Thailand. Phuket och Pattaya. I Pattaya finns det också mycket kinesiska turister, men också mycket Skandinaver. Och själv tycker han att det är stökigt där. Vi ska få upplev en del av Thailand som är ganska oexploaterad av just oss Skandinaver. Om man vill uppleva ett annat Thailand. Få ett äventyr. Uppleva det lokala thailändska livet. Då ska man ta sig till östra Thailand enligt Chavy. Här finns nationalparker för de som är lite äventyrligare och gillar att vandra, men också mycket kultur, folktomma stränder och stora fruktodlingar.

 

REST AREA MOTORWAY

Vårt första stopp är en liten by på väg mot Rayong. När jag frågar vad byn heter, säger Chavy att den inte har något namn. Att det inte ens är en by. Man kallar den helt enkel Rest Area Motorway. Här får vi tack vare vår svenska guide Orn smaka vår första lokala delikatess. Ka Khanom. Snacks helt enkelt. Ka khanom krok ser ut som små fyllda plättar gjorda av kokosnöt, men är både salta och söta. Och rätten serveras till frukost över hela Thailand. Gatumat i Thailand har blivit jätteviktig. För många Thailändare idag, framför allt i Bangkok, har inte kök. Och i motsats till vad jag trodde, är det många Thailändare som idag faktiskt inte kan laga mat. Därför har streetfooden blivit oerhört viktig.

 

Thailand, Bangkok (2)-2

Thailand, Bangkok (3)-2

 

Thailand, Chantaburi (1)

Thailand, Chantaburi (3)

Thailand, Chantaburi (4)

Thailand, Chantaburi (5)

Thailand, Chantaburi (6)

 

RAYONG

Några timmar senare stannar vi tll för lunch på Plai Rayong Restaurant i Rayong Province. En liten lokal restaurang precis bredvid en ostronodling. Vi serveras thailändska rätter “familyestyle” med fisk, skaldjur och ris så klart. Och en riktig chilikick. När hettan lämnat munnen är det dags att åka vidare.

 

Thailand, Rayong (1)

Thailand, Rayong (3)

Thailand, Rayong (2)

Thailand, Rayong (4)

Thailand, Rayong (6)

Thailand, Rayong (7)

Thailand, Rayong (8)

Thailand, Rayong (9)

Thailand, Rayong (5)

Thailand, Rayong (11)

Thailand, Rayong (10)

 

CHANTABUN MATTVÄVNING

Vi når så småningom dagens första mål. Mitt i den lilla byn Samet Ngam Vilage, Amphoe Mueang Chanthaburi, ligger ett littet mattväveriet. Chantabun Mat Weaving Local Handicraft Centre. Efter en lång dag med risodlingarna tar lokalborna sig tid för att skörda, färga och väva bland annat mattor. Allt för hand. Mattorna görs av en växt som kalas Kok Reed. Byborna ställer snällt upp för fotografering när pressgruppen överfaller den lilla byn som en svärm gräshoppor. Och jag som normalt gärna håller mig i bakgrunden, anmäler mig frivilligt till tjänsten som mattvävare. När jag efter flera minuter äntligen sitter med benen som man ska och börjar väva, inser jag på några sekunder att jag inte bör fortsätta. Och jag är övertygad om att jag har förstört en liten bit av den gamla damens matta.

 

Thailand, Chantaburi, Mattvävning (7)

Thailand, Chantaburi, Mattvävning (12)

 

CHAOLAO BEACH

Vi avslutar dagen på Chaolao Beach i Chanthaburi. En strand där det inte finns så mycket “fahrang”, utlänningar. Priserna här är lägre än på andra orter i Thailand, och därför är det fortfarande billigt för Thailändarna själva att semestra här. Stranden är lång med vit fin sand. Här är lugnt och avkopplande. Och man behöver inte dela den långa stranden med många.

 

Thailand, Chantaburi, Chaolao Beach 2

Thailand, Chantaburi, Chaolao Beach 1

 

BAN KAEW PALACE

Nästa dag börjar vi med att besöka Suan Ban Kaew Palace i Chanthaburi. En gång var det Queen Rambhai Barnis hem, fru till Kung Rama VII. Palatset är idag kulturellt museum med fem olika utställningsrum. De visar Chanthaburis geografi, musik, artisteri, lokal kultur, om ädelstenarnas historia i området och om folket. Chanthaburi är inte bara känt för sina ädelstenar men också för sina fruktodlingar. Och här, på Ban Kaew Palace, får vi smaka allt från Durian till Rambutan och Mangosteens. Vi får också se hur man gör nudlar, hur de lokala plockar Durian och se en uppvisning av den lokala folkdansen “Teng Took”.

 

Thailand, Chantaburi, Ban Kaew Palace (7)

Thailand, Chantaburi, Ban Kaew Palace (10)

 

CHANTHABURI GEMS & JEWELRY CENTER

Nästa stop är ädelstensmuseet som också har en stor butik med enorma mängder av smycken gjorda av ädelstenar från området. Centret öppnades 2003 för att samla juvelerare från området på ett ställe.

 

Thailand, Chantaburi, Ädelstensmuseet (2)

Thailand, Katarina Zwettler

Thailand, Chantaburi, Ädelstensmuseet (3)

Thailand, Chantaburi, Ädelstensmuseet (1)

 

CHANTABUN

I den 300 år gamla stan Chanthabun Riverside Community i Chanthaburi finns en katolsk katedral från 1711. Här promenerar man över en liten bro och hamnar i en annan del av Thailand. Här kan man slipa sina egna ädelstenar. Och här kan man fika på det historiska Bann Luang Rajamaitri Historic Inn. Vi äter kvällsmat på en fantastisk liten restaurang längs med vattnet, Tamachan Restaurant. Och det är här, i Chantboon Riverside Community, som jag blir förälskad i östra Thailand. Och det är hit jag vill komma tillbaka igen.

 

IMG_20160518_122801

 

Translation:
Chanthaburi in the Eastern Thailand is a place less visited by turists. But it is a part of Thailand that has a lot to offer. Here are seven places to visit. 

 

I samarbete med: Detta var en pressresa arrangerad av Tourism Authority of Thailand. #AmazingThailand #gothailandgoasean
Foto: © Discovering The Planet
Bild av mig: Katarina Zwettler

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

6 Comments

 1. Så underbart! Väntar med spänning på nästa inlägg. :)

  1. Tack snälla :)

 2. Så roligt att se ett lite annorlunda Thailand än vi är vana vid att se :)

  1. Det är ju lätt att man känner sig väldigt turistig i Thailand. Nu fick man en liten
   nytändning :)

 3. Lars Ramstedt says:

  I’d like to know somebody who’s weaving those small carpets Thai people use anywhere at home.

  1. Can´t really help you there. Sorry.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *