Världen består av 246 länder om vi räknar icke erkända nationer och självstyrande territorier. Några av dem är ganska okända och andra har vi inte ens hört talas om. Vagabond har listat fem av dem.

NAURU – Fågelbajslandet
Landet består av en enda atoll i Stilla havet och nationen byggde sin rikedom av fosfatexport tack vare den goda förekomsten av fågelbajs. Efter att fosfatfyndigheten sinat – hur kan det ta slut på fågelbajs? – är landets enda exportvara kokosnötter.Fram­tiden för de 13 300 invånarna ser allt annat än ljus ut eftersom stigande havsnivåer riskerar att dränka det lilla landet.

Mikronnationer 1

 

KOMORERNA – Fyra öar, tre språk
Madagaskar har du koll på, eller hur? Och Moçambique? Där emellan finns ett land med tre språk, komoriska, franska, arabiska och cirka 800 000 invånare.Komorerna består av öarna Grande Comore, Mohéli, Anjouan och Mayotte, även om den sistnämnda tillhör Frankrike. Medelåldern är inte ens 19 år, analfabetismen är utbredd och jorderosion ett stort miljöproblem.

Mikronnationer 2

 

KIRIBATI – Landet mitt i
Någonsin undrat varför den internationella datumlinjen gör en rejäl utbuktning mitt i Stilla havet? Förklaringen stavas Kiribati. 1995 flyttades datumlinjen så att alla invånare i landet skulle få ha samma dag samtidigt. Atollerna sitter dessutom grensle på ekvatorn. Vissa tillhör norra halvklotet, andra det södra. Några planer på att flytta ekvatorn för Kiribatis skull finns inte. Landets största atoll heter Kiritimati och var testplats för kärnvapen på 1960-talet.

Mikronnationer 3

 

DOMINICA – Okända Karibien
Många blandar ihop Dominikanska republiken med samväldet Dominica. Landet ligger i karibiska havet mellan Martinique och Guadeloupe och blev en självständig nation från Storbritannien 1978, även om Dominica fortfarande är en del av det brittiska samväldet. Bananer är en stor exportvara från ett land som ofta drabbas hårt av orkaner. Dominica är en av de fattigaste nationerna i Karibien. Satsning på turism ska, hoppas man, lyfta landet.

 

ÖSTTIMOR – Nykomling i Asien
Östtimor blev självständigt från Indonesien i maj 2002, vilket gör landet till ett av världens nyaste. Östtimor ligger i Sydostasien och lockar med såväl behagliga temperaturer som bra dykning och religionsfrihet. Men utbredd fattigdom och eftersatt infrastruktur gör att det lär dröja innan vi reser hit istället för till Thailand.

Mikronnationer 5

 

Translation;
There are a few micro nations in the world that many of us does not no exist.

 

Källa: [Vagabond][Widescenes][Sunrefuge][Traveltourismblog][Wikipedia][Imk]

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. En reseblogg för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor och personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Blog Discovering The Planet.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *