Storbritannien, England, Cornwall

 

50 nyanser av grönt. Det är orden som bäst beskriver vägen från Bristol till Cornwall. Djupa dalar och höga kullar i hela den gröna skalan. Från bokskogens vårgröna till den allra mörkaste mossa. På sina platser börjar tonerna gå mot höstens gula och röda färger. Men inte lika mycket som hemma. Bedårande är ordet som bäst beskriver vår roadtrip.

 

Jag visste inte mycket om Cornwall, men både namnet och bilden av grevskapet har dykt upp otaligt antal gånger på TV. Bland annat i programmen “Ett hus under solen” och i olika matlagningsprogram. Det är här de bästa stränderna ska finnas. Kanske mindre viktigt med tanke på att det är Oktober. Vi glider in i Newquay där vi ska bo vår första natt och jag blir störtkär. Trots att vi bara sett några gator. Kanske vi ändå ska stanna två nätter… här i Newquay. Jag hade inte väntat mig denna söta idyll. Jag har hittat ett hotell som ligger jättefint på höjden över havet. Atlantic Hotel.

“Don´t be a tourist, Be an explorer”

Vi vaknar till utsikten mot havet och Newquays dramatiska och mörkgröna kustremsa. Och det är svårt att slita sig från fönstret för att gå ner till frukosten. Men vi gör ju ändå det. Frukosten kanske inte matchar hotellets vackra utsikt, men äggkocken står redo att ta vår beställning. Det blir många, många koppar kaffe innan vi så lämnar hotellet för att utforska mer av byn och Cornwall. Cornwall är känt och populärt bland surfarna. Här finns över 300 vida sandstränder för dem att välja på. Det finns också en populär vandringsled som tar en runt hela halvön som är Cornwall. Vi lämnar Newquay och surfarna och tar oss vidare. Mot St Ives.

 

 

LJUVLIGA ST IVES & LAND´S END

Vi åker genom ett böljande landskap av kullar med femtio nyanser av grönt. Byarna ligger tätt. Victoria, Mez, Redruth, Hayle, Angarrack. Vägen till St Ives kantas av palmer och gråa stenhus. Redan innan vi nått St Ives, nås vi av utsikten över staden från höjden. Och den är som inget vi förväntat oss. Det förklarar också lite varför St Ives ofta kallas för Storbritanniens Skagen. Fiskebyn som är en av Britternas weekendpärlor sedan ett sekel tillbaka, rymmer 40 konstgallerier, en Tate-filial och ett fint trädgårdsmuseum som en gång var skulptören och stans stolthet Barbara Hepworths hem. Vi strosar längs Wharf road. Sticker in om ett “Cornish bakery” och köper piroger, Cornish pasties, och kaffe. Nästa gång stannar vi nog över i St Ives.

 

Vår roadtrip i Cornwall har tagit oss till Land´s End. Vägen dit består av smala, smala vägar, låga stenhus, färgskiftande strålande höstlandskap, en och annan ko och så självklart får. Land’s End, korniska Penn an Wlas, ligger på halvön Penwith, i närheten av Penzance i Cornwall. Land’s Ends yttersta ände är det brittiska fastlandets västligaste punkt. Och eftersom det inte ligger långt från vår planerade rutt lägger vi en stopp här med. Vi blir lite förvånade när vi ser den stora parkeringen och entrén. Känslan man får är att man ska besöka en temapark och inte en sevärdhet i naturen.

 

England, Cornwall, St Ives

England, Cornwall, Lands End

 

CORNWALLS HISTORIA 

Cornwall har en rik historia som sträcker sig tillbaka till bronsåldern. Den har formats av keltiska stammar, romerska bosättningar och senare anglosaxiska besättningar. Cornwalls traditionella keltiska befolkning kallas korner och deras språk korniska. Det är ett sydvästbrittiskt språk nära besläktat med bretonskan och något mer avlägset med kymriskan. Regionens landskap är präglat av gröna kullar, gyllene stränder och dramatiska klippor.

 

En gång i tiden var gruvdrift, brytning av framför allt tenn under antiken, och fiske grundläggande för ekonomin. Dessa traditioner har lämnat sitt avtryck på Cornwalls kulturella arv. Det finns dock en baksida av Cornwall. När gruvdriften försvann, gjorde så också många jobb. Under senare tid har ekonomin varit mindre stark och inkomstnivån är en av Storbritanniens lägsta. Dessutom har exploateringen av sommarhus, skapat en bostadsbrist för de lokala invånarna. Idag finns ett av Storbritanniens, och Europas, fattigaste områden just här.

 

Storbritannien, England, Cornwall

 

ST AUSTELL & PADSTOW

Genom Mousehole, Newlyn och Penzance. Från Lands End åker vi vidare. Regnet häller ner. Så vi upptäcker byarna inifrån bilens regnfria och varma plats. Vidare till St. Austell där vi har bokat rum på Cornwall hotell and spa. Det är inte St. Austell som är målet, utan ett besök kommande dag på The Eden Project, världens största växthus. En plats som jag skrev om mer än tio år innan jag fick möjlighet att besöka den.

 

Här i Cornwall, England, har en gammal gruva för kaolin, blivit platsen för världens största drivhusanläggning. En anläggning som utgörs av 26.000 m² botaniska trädgårdar. De sfäriska växthusen, Eden Project, började som ett hobbyprojekt i engelsmannen Tim Smits huvud i början på 1990-talet. När man öppnade räknade man med att ta emot 75 000 besökare per år, men redan under första året hade man runt två miljoner besökare.

 

Vår sista dag blir det ett besök i Padstow, fiskebyn där Rick Stein har en restaurang. Rick Stein var ju anledningen till att vi gjorde vår kanalresa i Frankrike. Staden är känd för sina många fantastiska restauranger och Rick driver flera av dem [åtminstone före Corona]. Hans många restauranger här, har gjort att staden ibland på skoj kallas Padstein. Och efter att han öppnade sin första restaurang här 1975, exploderade byn som ett matmecka.

 

Storbritannien, England, Cornwall, Padstow

 

TA SIG TILL CORNWALL

Det finns så klart flera sätt att ta sig till Cornwall. Det vanligaste är att flyga till London och sedan ta tåg, hyrbil eller buss. Vi flög till och från Birmingham och tog en hyrbil där.

 • SAS flyger till Cornwall/Newquay i England från/via Oslo, Köpenhamn eller Stockholm.
 • Tåg från London. Ta Heathrow Express till Paddington, avgång var 15:e minut. Från Paddington går det direkttåg till Exeter varje timme, alternativt till Plymouth. Byt tåg och res vidare till antingen Newquay eller Truro.
 • Buss från London är kanske det billigaste alternativet.
 • Flyg till Birmingham. Sedan hyrbil härifrån.

 

CHARMIGA FISKEBYAR, VACKRA STRÄNDER & ETT IDYLLISKT LANDSKAP

Cornwall är en fängslande region, känt för sina dramatiska kuster, pittoreska byar och rika kultur. Beläget vid Engelska kanalens kust lockar Cornwall besökare med sin unika charm och bjuder på en mångfald av upplevelser och platser att utforska. Oavsett om du lockas av historiska slott, vilda landskap eller pittoreska byar, kommer denna region att förtrolla dig med sin unika karaktär och skönhet. Här kommer 19 tips på saker att se och göra.

 

LÄS MER: Fler artiklar från Cornwall

 

 

19 ANLEDNINGAR ATT BESÖKA CORNWALL


1. ST. MICHAEL’S MOUNT | PENZANCE
En ö, en borg, ett kapell. Pilgrimsklassikern St Michael’s Mount ligger 366 meter utanför land, precis utanför Marazion, strax innan man kommer till Penzance. St Michaels Mount har spelat en central roll i en serie slag genom historien. Är det lågvatten kan du gå över, är det högvatten tar du båten. Parlamentsledamoten John St Aubyn köpte ön 1659 och alltsedan dess har St Michael’s Mount ägts, förvaltats och bebotts av ättlingar till honom.

2. PENZANCE
Som Storbritanniens mest västerländska stad, har Penzance haft många maritima besökare. Några vänliga, några inte så mycket. Som Barbary corsairs eller utländska flottor som den spanska armadan år 1595. Det är en vacker hamn med mycket granit och georgisk arkitektur.

3. LAND´S END | STORBRITANNIENS VÄSTLIGASTE PUNKT
Beundra det dramatiska landskapet vid Englands sydvästligaste punkt och njut av vandring längs kuststigen.

4. TINTAGEL CASTLE
Utforska de legendariska ruinerna av kung Arthurs födelseplats med fantastisk utsikt över Atlanten.

5. PADSTOW
En pittoresk hamnstad känd för sina gourmetrestauranger, Rick Stein och charmiga gator.

 

Storbritannien, England, Cornwall

 

6. EDEN PROJECT | ST. AUSTELL
Utforska världens största växthuskomplex, där du kan uppleva olika klimat och vegetationer. Tim Smit hade en vision om ett upplevelsecentrum där folk skulle kunna lära sig mer om vår planets ekosystem. En biom är en tropisk miljö som innehåller ett komplett eko­system. Den ena biomen Temperare biom, är som en enorm inomhusträdgård med medelhavsklimat och med växter som är vanliga i dessa områden. Den andra, Humid Tropics biom, är världens största växthus och bjuder på vattenfall och tropiska växter, fåglar och smågnagare.

7. THE LOST GARDENS OF HELIGAN | ST AUSTELL
Upptäck dessa fantastiska trädgårdar, förlorade och sedan återupptäckta, med sina exotiska växter.

8. THE MINACK THEATRE & PORTCHURNO BEACH
Nedanför The Minack Theater ligger den vackra stranden Porthcurno. Njut av en dag på denna vackra strand, omgiven av turkost vatten och vita klippor. Ett populärt utflyktsmål är en The Minack Theater, en fantastisk plats uppe på klipporna där man kan se teater ute i det fria med havet som fond. Upplev teater framförd utomhus vid klippkanten med havet som bakgrund. Stranden har också utgjort bakgrund till den populära serien Poldark.

9. ST IVES
En av Cornwalls finaste badorter. Här kan man vandra runt länge bland mysiga gator och gränder som kantas av trevliga butiker. I St Ives finns många vindlande gator, butiker och kaféer. St Ives är omgivet av stränder, här finns möjlighet att gå i surfskola, eller bara njuta av ett skönt strandliv. Många fina vandringsleder utgår också från området runt St Ives.

10. NEWQUAY & FISTRAL BEACH
Surfarnas paradis. På de fina stränderna Fistral Beach och Watergate Bay Beach samlas nybörjare och proffs för att surfa på vågorna. Staden Newquay är en badort anpassad för strandliv och vattensporter. Detta är en surfcentral för Storbritannien med sex fantastiska stränder för vågor. Men orsaken till Newquays berömmelse är Fistral, med en strandbrytning som orsakar långa, ihåliga vågor som kommer att testa färdigheterna hos erfarna surfare.

 

England, Cornwall, Newquay

 

11. GLENDURGAN GARDEN | FALMOUTH
Trädgårdar finns över hela England. De flesta ägdes tidigare av förmögna familjer och har donerats till organisationer som National Trust. Det är förstås få som idag kan driva en anläggning på flera hundra hektar, med gigantiska viktorianska byggnader. Glendurgan är ett vackert exempel, som bjuder på massor av magnolior och kamelior och en labyrint att gå vilse i.

12. MOUSEHOLE
En charmig fiskeby med färgglada hus och en pittoresk hamn.

13. BODMIN MOOR
Utforska detta vilda och ödsliga landskap, känt för sina mystiska stenar och historiska platser.

14. LIZARD PENINSULA
Besök Englands sydligaste punkt och njut av vackra vyer och promenader.

15. PENDENNIS CASTLE | FALMOUTH
Utforska detta imponerande slott med vidsträckt utsikt över havet och Falmouth.

 

 

16. ROSELAND PENINSULA
En orörd halvö med charmiga byar och vackra stränder, perfekt för avkoppling.

17. TORQUAY
Engelska Rivieran

18. MATEN
I Cornwall gör sig havet ständigt påmint, så även på tallriken. Här kan du njuta av goda fisk och skaldjursrätter. Testa också Cornish pasty, en pirog med olika fyllningar. Den klassiska varianten innehåller potatis, lök och kött. En enkel och snabb lunch som garanterat mättar. Ett trevligt mellanmål på eftermiddagen är Cornish cream tea som består av scones, sylt och clotted cream, tjock grädde och  rykande hett te.

19. LANHYDROCK | BODMIN
Besök överklassen från förr. Ett countryhouse är inte bara ett hus på landet. För det fina folket förr i tiden innebar det åtminstone 50 rum och 360 hektar med stramt friserade häckar och rikligt med doftande rhododendron och magnolia. En rundtur i Lanhydrocks huvudbyggnad ger en inblick i livet hos den engelska överklassen och deras tjänstefolk. Ta en titt in i köket och du upptäcker att vår bild av livet på ett brittiskt slott är starkt romantiserad.

 

Storbritannien, England, Cornwall

 

Translation
Cornwall in England is such a magical place. The nature. The history. The beaches. And the food. Today I share with you 19 places worth a visit.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

4 Comments

 1. Ej att förglömma gott vin.
  Älskade St Ives. Snart dags igen hoppas jag. Rekommenderar också båt från Truro till Falmouth.

  1. Åh, vinbiten missade vi helt. Truro finns defenentivt på listan inför nästa besök och Torquay. Och absolut återbesök i St Ives.

 2. Åh så mysigt det ser ut! Blir sugen på att åka dit nu direkt. :-)

  1. Jag har alltid trott att jag inte kommer gilla England/Storbritannien. Därför var jag inte där förrän första gången för för sex år sedan. Skottland ändrade allt. Och nu Cornwall med. Så kan med gott samvete rekommendera en resa dit :).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *