På vägen hem från Örenäs Slott bestämde vi oss för att göra ett litet stopp i Helsingborg. När vi parkerar bilen undrar mannen om jag varit i Helsingör någon gång. När man är uppväxt i Eslöv, är Köpenhamn ett naturligare val, och därför hade jag inte varit i just Helsingör. Spontant tycke mannen att då måste vi ju åka över. Och det gjorde vi.

Ni som känner mannen min, vet att han är ganska väldigt social. Det har gått så långt att han nästan blir besviken när han inte träffar någon han känner när vi reser. På Boracay på Filippinerna lyckades han träffa någon från lilla Kristianstad och nu när vi var i Singapore träffade han sin bästa polare från Usa. Nu var det dags igen, typ. Efter att ha promenerat runt i ett soligt Helsingör bestämde vi oss för att sätta oss ner på Axeltorvet, ta lite smörrebröd och en öl, och njuta av livemusiken och det fina vädret. Men det var fler än vi som hade tänkt samma sak och vi hade svårt att hitta en plats att sitta på. Då hör vi någon som säger “ni får gärna sitta här, bara jag får sitta kvar”. Det visade sig att Henrik var från Halmstad och hade gjort en spontantur till just Helsingör. Efter en stund sitter jag och lyssnar på grabbarna och följande samtal utspelar sig…
– Jag gjorde lumpen i Halmstad. [Mannen]
– Jag med. [Henrik]
– Jag är 901:a. [Mannen]
– Jag med. Jag hade x som lärare. [Henrik]
– Jag med. Vi bodde på x. [Mannen]
– Det gjorde ju jag med. Jag satt i receptionen. [Henrik]
Och så fortsatte det en stund. Att de sedan aldrig officiellt hade träffats spelar ju mindre roll. Så ja, världen är liten ibland. Att man ska behöva åka utomlands för att träffa folk man känner :)… [Ja, Danmark är utomlands].

Att ta färjan från Helsingborg till Helsingör är både enkelt och billigt. Cirka 130 kronor tur och retur för två personer och tar bara cirka en halv timme. Helsingör är den danska ort som ligger närmast Sverige. Staden har en historia som går tillbaka till början på 1200-talet och har massor med charm. En av de mest kända sevärdheterna är Kronoborgs Slott som Shakespeare använde i Hamlet. Henrik tog också med oss till nya Kulturhuset. Det gamla varvsområdet har gjorts om till ett socialt mecka för kultur, kunskap och kreativitet. Även om jag personligen inte blev jätteimponerad av utsidan av själva kulturhuset [påminde lite om fulbygget i Kristianstad] så blev jag jätteförtjust i området utanför.

 

 

Translation;
We did a trip to Helsingör in Denmark from Helsingborg in Sweden. Here, the hubby meet somebody he knows, as he always does. Helsingör is the danish town closest to Sweden. 

 

Foto: © Discovering The Planet
Källa: [Wikipedia][Framsidan]

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *